Απρόσκοπτη η συνέχισή του έως και το 2018 σύμφωνα με την ΚΕΔΕ κατόπιν συνάντησης του προέδρου με τον Υπ. Εσωτερικών

Δεσμεύσεις για το “Βοήθεια στο Σπίτι”

Σχετική ενημέρωση για τη Σύρο από τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο, Απ. Ρουσσουνέλο

Απρόσκοπτα έως και το 2018 φαίνεται πως θα απολαμβάνουν τις υπηρεσίες του Προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” οι ωφελούμενοι σε πανελλαδικό επίπεδο, βάσει των δεσμεύσεων που απέσπασε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης στη συνάντησή του με τον Υπουργό Εσωτερικών, Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Ωστόσο, το ζήτημα του καθεστώτος απασχόλησης των εργαζομένων του εν λόγω Προγράμματος παραμένει “αναπάντητο”, με την πλευρά της ΚΕΔΕ να αιτείται εκ νέου από το αρμόδιο Υπουργείο τη διασφάλιση του υφιστάμενου προσωπικού μέσω της αναζήτησης και κατάθεσης νομοθετικών προτάσεων που θα βάζει τέλος στην αβεβαιότητά τους, η οποία οφείλεται στο γεγονός πως δεν εντάσσονται στο υπαλληλικό προσωπικό των Δήμων.

Την αγωνία τους εμφανίζεται να συμμερίζεται και ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Απόστολος Ρουσσουνέλος, ο οποίος συνηγορεί στις δημόσιες δηλώσεις της πλευράς του προέδρου της ΚΕΔΕ, καθώς όπως τονίζει, πρόκειται για ένα Πρόγραμμα που έχει απήχηση και βάσει των αναγκών πρέπει “πάση θυσία να συνεχιστεί”.

Πολύτιμο έργο. Πάση θυσία η διασφάλιση Προγράμματος κι εργαζομένων”

Ειδικότερα, σε κεντρικό επίπεδο ο κ. Πατούλης συναντήθηκε με τον κ. Κουρουμπλή καθώς επίσης και με την Αν. Υπουργό Εργασίας, Θεανώ Φωτίου παρουσία εργαζομένων του “Βοήθεια στο Σπίτι” θέτοντας επί τάπητος το πάγιο αίτημα της ΚΕΔΕ περί διασφάλισης των συγκεκριμένων εργαζομένων. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του συλλογικού οργάνου, ο κ. Πατούλης χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι διασφαλίστηκε η απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας του προγράμματος, με κρατική χρηματοδότηση, μέχρι το 2018. Ωστόσο, όπως επισήμανε στους δύο υπουργούς, πρέπει να αναζητηθεί μια μόνιμη, κοινά αποδεκτή λύση για τους εργαζόμενους οι οποίοι, όπως ανέφερε, με την αφοσίωση και τις άοκνες προσπάθειες τους στηρίζουν και επικοινωνούν τα οφέλη του προγράμματος στην κοινωνία. Σε αυτή την κατεύθυνση διατύπωσε την πρόταση η οποία και έγινε αποδεκτή, να συσταθεί μία επιτροπή με τη συμμετοχή των νομικών συμβούλων της ΚΕΔΕ, του υπουργείου Εσωτερικών αλλά και των εργαζομένων στο πρόγραμμα “Βοήθεια στο σπίτι” προκειμένου να επεξεργαστούν από κοινού νομοθετικές προτάσεις που θα δώσουν οριστική λύση στο πρόβλημα. Οι προτάσεις στις οποίες θα καταλήξει η επιτροπή θα συζητηθούν σε μία νέα συνάντηση της ΚΕΔΕ και εκπροσώπων των εργαζομένων με την πολιτική ηγεσία των Υπουργείων Εσωτερικών και Εργασίας, στα τέλη Αυγούστου.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Πατούλης σημείωσε τα ακόλουθα: “Μαζί με τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα διαμορφώνουμε ένα κοινό μέτωπο για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Δεν μπορεί η κεντρική διοίκηση να μετατοπίζει τις ευθύνες της στους Δήμους. Το πρόγραμμα “Βοήθεια στο σπίτι”, το οποίο ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιτελεί κοινωνικό έργο καθώς προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες σε όλους τους συμπολίτες μας που δεν έχουν τη δυνατότητα εύκολης πρόσβασης στις δομές υγείας. Οφείλουμε να το προστατεύσουμε. Η ΚΕΔΕ εμμένει στην σταθερή θέση της πως είναι απαραίτητη η ομαλή συνέχιση του προγράμματος αλλά η διασφάλιση των θέσεων εργασίας όλων των εργαζόμενων”.

Απ. Ρουσσουνέλος: Το Πρόγραμμα απαραίτητο για τη Σύρο

Από την πλευρά του, ο Απόστολος Ρουσσουνέλος κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις, τόνισε πως σε ό,τι αφορά τη συνέχιση του Προγράμματος η μόνη δέσμευση έχει γίνει σε προφορικό επίπεδο, ωστόσο, η δημοτική πλευρά αναμένει και την επίσημη ενημέρωση και αναφορά από το αρμόδιο Υπουργείο. “Κι εμείς αυτή την πληροφορία έχουμε προς το παρόν. Επίσημη ανακοίνωση όμως από το Υπουργείο δεν έχουμε. Γνωρίζουμε μόνο ότι σε συνάντηση του κ. Πατούλη με τον αρμόδιο Υπουργό ο δεύτερος δεσμεύθηκε ότι θα συνεχίσει η δομή ως έχει έως και το 2018” δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως, “Η τελευταία απόφαση αφορούσε στη συνέχισή του έως και το τέλος Δεκεμβρίου του 2016”. Σύμφωνα με όσα υπενθύμισε τα τελευταία 12 χρόνια το συγκεκριμένο πρόγραμμα “δουλεύει με παρατάσεις” κι ενώ πρόσφατα “είχαν πει ότι θα αλλάξουν συνολικά τη δομή του Προγράμματος από 1η Ιανουαρίου του 2017, τώρα βλέπουμε πως θα συνεχίσει ως έχει”. Ο κ. Ρουσσουνέλος πρόσθεσε πως, “Περιμένουμε κάθε φορά τί θα γίνει για να γνωρίζουμε πώς θα προχωρήσουμε. Το Πρόγραμμα είναι απαραίτητο και στη Σύρο “τρέχει” με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”.

Αριθμητικά στοιχεία και υπηρεσίες

Τεκμηριώνοντας τον ισχυρισμό του, ο ίδιος γνωστοποίησε αριθμητικά στοιχεία που αποδεικνύουν πως η “Βοήθεια στο Σπίτι” πράγματι προσφέρει πολύτιμο έργο σε τοπικό επίπεδο και δη, σε ωφελούμενους μεγάλης ηλικίας. “Στη Σύρο δουλεύουν για το Πρόγραμμα 5 άτομα (ψυχολόγος, δύο νοσηλευτές, δύο κοινωνικοί φροντιστές). Αναμένουμε πρόσληψη κοινωνικού λειτουργού και με άξονα τον νέο οργανισμό που έχουμε. Έως και σήμερα πληρώνονται κανονικά με τις πιστώσεις να προχωρούν ομαλά καθ΄ όλη τη διάρκεια του διαστήματος που τρέχει. Ίσως να παρατηρείται μόνο μία καθυστέρηση σε περίοδο προϋπολογισμού” σημείωσε στη συνέχεια, αναγνωρίζοντας πως, “Το αρνητικό είναι πως οι συγκεκριμένοι άνθρωποι είναι μετέωροι καθώς ανά πάσα στιγμή, θα βρεθούν στον δρόμο αν τελειώσει το Πρόγραμμα. Υπάρχει ένα ιδιότυπο καθεστώς χωρίς δικαιώματα”.

Εστιάζοντας στα νούμερα των ωφελουμένων, ο ίδιος γνωστοποίησε πως, η Υπηρεσία του Δήμου προχωρά συστηματικά στην καταγραφή των αναγκών με αποτέλεσμα την άριστη προώθηση και υλοποίηση του Προγράμματος. “Κατά την περίοδο του 2014 – 2015 το Πρόγραμμα εξυπηρέτησε συνολικά περί τους 109 τακτικούς ωφελούμενους. Επιπλέον, την ίδια χρονική περίοδο εξυπηρετήθηκαν 38 έκτακτα περιστατικά” ανέφερε, ενώ συμπλήρωσε πως, για το 2016 “εξυπηρετούνται περί τα 7 άτομα με ειδικές ανάγκες, 6 άτομα από 65 έως και 70 ετών, καθώς επίσης 12 άτομα από 71 έως και 77 ετών, αλλά και 29 άτομα ηλικίας 78 ετών και άνω”.

Μέχρι στιγμής οι τακτικοί ωφελούμενοι είναι 54 άτομα για το 2016 στη Σύρο ενώ ακόμη καλύπτονται περί τα 34 έκτακτα περιστατικά. “Μιλάμε για περισσότερα από 80 άτομα” σχολίασε παρακάτω, τονίζοντας πως, “καταγράφουμε για πρώτη φορά στατιστικά στην υπηρεσία για να γνωρίζουμε ακριβώς τις ανάγκες μας και τί γίνεται με λεπτομέρεια. Μας βοηθά για το πού πρέπει να δώσουμε βάρος κάθε εβδομάδα. Γίνεται πολύ καλή δουλειά”. Προτού ολοκληρώσει την ενημέρωσή του, ο κ. Ρουσσουνέλος αναφέρθηκε και στο ευρύ φάσμα υπηρεσιών που παρέχονται, λέγοντας πως, νοσηλευτική φροντίδα απολαμβάνουν 46 άτομα, ατομική κοινωνική στήριξη 9 άτομα, κοινωνική στήριξη οικογένειας 2 άτομα, υγιεινή και καθαριότητα οικίας 8 άτομα, αγορές ειδών πρώτης ανάγκης 1 άτομο, σίτιση 8 άτομα, υποβοήθηση μετακινήσεων 3 άτομα, συνοδεία – διαμεσολάβηση με όλους τους φορείς 11 άτομα, κοινωνική συναναστροφή 1 άτομο και διάφορες παροχές και ενημέρωση 7 άτομα”.