Την ενίσχυση του στόλου του Λιμενικού Σώματος, την περαιτέρω μέριμνα για συντήρηση σκαφών, αλλά και αναθεώρηση του πλαισίου για ανανεώσεις αδειών διπλωμάτων εξήγγειλε ο Υπ. Ναυτιλίας

Νέοι προγραμματισμοί για το Λιμενικό Σώμα

  • Τετάρτη, 31 Αυγούστου, 2016 - 06:16

Τις κατευθύνσεις του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σχετικά με την ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής, παρουσίασε ο Υπουργός, κ. Θοδωρής Δρίτσας, στη διάρκεια επίσκεψής του στην Κρήτη.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, μετέβη, συνοδεία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου, κ. Γιάννη Θεοτοκά, καθώς και της ηγεσίας του Λιμενικού Σώματος, τον Αρχηγό και τον Υπαρχηγό, στο Ηράκλειο της Κρήτης, με αφορμή εκδήλωση της Ιεράς Μητρόπολης Κρήτης, προς τιμήν του Λιμενικού Σώματος, η οποία όπως σχολίασε ο κ. Δρίτσας, ήταν πολυσήμαντη και με πολλά μηνύματα.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο Υπουργός, επιδιώχθηκε, να συνδυαστεί η παρουσία του στο νησί, με τη δουλειά, πέραν δηλαδή του εθιμοτυπικού χαρακτήρα, με διαρκή εναλλαγή συναντήσεων, με Λιμενάρχες, Ενώσεις Αξιωματικών και στελεχών του Λιμενικού Σώματος, με λιμενεργάτες και λεμβούχους, ενώ παράλληλα, σημείωσε, πως οι συναντήσεις θα συνεχιστούν, καθώς αποσκοπούν στην καλύτερη οργάνωση των προγραμματισμών, που έχει σε εξέλιξη το Υπουργείο, όπως επίσης και στην έναρξη μίας “διαβούλευσης”, σε σχέση με τους προγραμματισμούς, που αφορούν συγκεκριμένα στο Ελληνικό Λιμενικό Σώμα.

Ενίσχυση του στόλου και των τεχνικών συντήρησης

Κατά τη διάρκεια του σύντομου χαιρετισμού – αντιφώνησης του Υπουργού, ο επικεφαλής της πολιτικής ηγεσίας αναφέρθηκε στην πρόθεση ενίσχυσης του Λιμενικού Σώματος με νέα σκάφη, αλλά και σε ό,τι αφορά στη συντήρηση του στόλου.

Σύμφωνα με τον κ. Δρίτσα, «βρισκόμαστε σε μία περίοδο, που, παρά τα τεράστια δημοσιονομικά προβλήματα στενότητας, είναι σε εξέλιξη ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα του Λιμενικού Σώματος για την αύξηση του στόλου. Νομίζω τα επόμενα χρόνια θα έχουμε λύσεις πολύ καλύτερες από ότι έχουμε τώρα. Βέβαια υπήρξαν ευκαιρίες και στο παρελθόν, αλλά κακοί σχεδιασμοί οδήγησαν, για 6 σκάφη που είχαν παραγγελθεί να καταλήξουμε να παραληφθούν μόνο τα 2, γιατί ο διαγωνισμός έγινε με τέτοιο τρόπο που η εταιρία που ανέλαβε να κατασκευάσει αυτά τα σκάφη απεδείχθη αναξιόπιστη», ενώ σημείωσε, πως τα επίσημα στοιχεία βρίσκονται ανά πάσα στιγμή στη διάθεση των ενδιαφερομένων.

Παράλληλα, ο Υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις ελλείψεις, που αντιμετωπίζει το Λιμενικό Σώμα, επαναλαμβάνοντας τη θέση του, περί κακών χειρισμών παλαιότερων διοικήσεων, που έθεσαν τροχοπέδη στην αύξηση του στόλου του Λ.Σ. ΕΛ.-ΑΚΤ, ενώ σημείωσε πως υπάρχει σχετικό χρονοδιάγραμμα, με συγκεκριμένες προγραμματισμένες ενέργειες.

«Δε μπορώ να σας πω ακριβείς ημερομηνίες. Δυστυχώς χάσαμε 4 από τα 6 πλοία που ήταν προγραμματισμένα, από κακό σχεδιασμό των προηγούμενων κυβερνήσεων.  Τώρα είμαστε σε ένα πρόγραμμα που την επόμενη 5ετία θα έχει αποδώσει», υποστήριξε.

Ταυτόχρονα, σε ό,τι αφορά στο θέμα της συντήρησης, ο κ. Δρίτσας επεσήμανε, πως «υπάρχουν διάφοροι τρόποι εκ των ενόντων να αντιμετωπίζεις τα ζητήματα αυτά. Ο δικός μας σχεδιασμός είναι να φέρουμε στο σώμα Λιμενοφύλακες με ειδικότητα τεχνίτη, ώστε για πρώτη φορά να οργανώσουμε υπηρεσιακές  επισκευαστικές βάσεις του Λιμενικού Σώματος. Δε θα κάνουμε σε όλη την Ελλάδα, αλλά ήδη υπάρχουν σε υπολειτουργία στην Θεσσαλονίκη και στην Αττική. Θα τις ενισχύσουμε και θα τις στελεχώσουμε και όπου μπορούμε θα αναπτύξουμε καινούργιες. Έτσι θα έχουμε έναν οργανωμένο τρόπο συντήρησης των σκαφών», προσθέτοντας, ότι «έχουμε ήδη μία σύμβαση ύψους ενός εκατομμυρίου εφτακοσίων χιλιάδων (1. 700.000) ευρώ που αφορά ανταλλακτικά και ήδη τρέχει, αφού υπογράψαμε μετά από διαγωνιστική διαδικασία την ανάθεση τους. Όλα αυτά είναι σχεδιασμοί που τους έχουμε βάλει μπρος και ήδη τρέχουν. Πιστεύω σε αυτό το επίπεδο η εικόνα θα είναι διαφορετική».

«Υπάρχει κενό στο θεσμικό πλαίσιο»

Όπως εξήγγειλε ο Υπουργός Ναυτιλίας, με αφορμή το συμβάν της Αίγινας, υπάρχουν σχέδια ώστε να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας στις θαλάσσιες μεταφορές.

Ο κ. Δρίτσας διευκρίνισε, ότι  «σχέδιο υπήρχε και υπάρχει», ωστόσο, όπως σημείωσε, «αν και πάγια θέση μου είναι ότι δεν έχει και τόσο νόημα να έρχεται ένα κράτος μια κυβέρνηση μετά από μια τραγωδία και να παίρνει μέτρα, όσο, να έχει οργανώσει όλο αυτό το σύστημα αντιμετώπισης τέτοιων ζητημάτων, ώστε αν είναι δυνατόν και για λόγους ειδικού πλαισίου λόγω εκλείψεων στο θεσμικό πλαίσιο να μην προκαλούνται τέτοιες τραγωδίες».

Παραδέχτηκε μάλιστα, ότι το θεσμικό πλαίσιο είναι ανεπαρκές, ιδιαίτερα στο κομμάτι της ανανέωσης αδειών διπλωμάτων, γεγονός, που οδηγεί το υπουργείο στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον υπουργό, «η αλήθεια είναι ότι υπάρχει κενό στο θεσμικό πλαίσιο. Φάνηκε άλλωστε πάρα πολύ από τον τρόπο που ανανεώνονται οι άδειες διπλωμάτων σε υπερήλικες ανθρώπους. Εμείς πέντε μήνες τώρα έχουμε ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία, από τον Απρίλιο, αλλά τώρα θα επιταχύνουμε και ήδη έχουν δοθεί όλες οι οδηγίες, ώστε και το Υπουργείο και το Λιμενικό Σώμα πολύ σύντομα θα προχωρήσουμε στην αναθεώρηση του ισχύοντος κανονισμού».