Επιστολή προέδρου της ΚΕΔΕ, Γιώργου Πατούλη προς τα Υπ. Εργασίας και Εσωτερικών για τη στάση του ΙΚΑ απέναντι στους Δήμους

“Παράνομη και καταχρηστική συμπεριφορά”

“Ενεργήστε άμεσα. Κινδυνεύουν να ματαιωθούν κατεπείγοντα έργα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση”
  • Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου, 2016 - 06:13
  • /   Eνημέρωση: 6 Σεπ. 2016 - 20:30

Την “παράνομη και καταχρηστική συμπεριφορά του ΙΚΑ προς τους Δήμους” στηλιτεύει έντονα η πλευρά της ΚΕΔΕ και ειδικότερα στην επιστολή του προέδρου της, Γιώργου Πατούλη προς τους Υπουργούς Εργασίας κι Εσωτερικών, κκ. Γιώργο Κατρούγκαλο και Παναγιώτη Κουρουμπλή αντίστοιχα, αναφορικά με τη μη εφαρμογή – εκ μέρους της διοίκησής του - των προβλεπομένων και νόμιμων σε επίπεδο χορήγησης ασφαλιστικής ενημερότητας.

Στο περιεχόμενο της τεκμηριωμένης και μακροσκελέστατης επιστολής που απέστειλε ο κ. Πατούλης στους δύο Υπουργούς και την οποία κοινοποίησε στον διοικητή του ΙΚΑ, Διονύση Καλαματιανό, επισημαίνει την “άρνηση της διοίκησης του ΙΚΑ να προβεί στη νόμιμη χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας στους Δήμους” καθώς επίσης και “στη διαγραφή των οφειλών από τις δημοτικές επιχειρήσεις” σημειώνοντας τις σοβαρές συνέπειες που καταγράφονται για την πλευρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τη σημαντικότερη εξ αυτών να αφορά σε ενδεχόμενη ματαίωση κατεπειγόντων έργων.

Πρέπει να σημειωθεί πως, η επιστολή στο περιεχόμενό της, αποτυπώνει με σαφήνεια το ομόφωνο αίτημα του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ σχετικά με το σημαντικό θέμα.

ΚΕΔΕ: “Το ΙΚΑ αρνείται... παρά τις σχετικές νομοθετικές διατάξεις”

“Γνωρίζετε ότι η ΚΕΔΕ ως φορέας εκπροσώπησης των συλλογικών συμφερόντων των Δήμων έχει από τις αρχές Μαΐου διαμαρτυρηθεί έντονα γιατί το ΙΚΑ δεν συμμορφώνεται με το περιεχόμενο της διάταξης του ά. 10 Ν.4071/2012” σημειώνει κατηγορηματικά στο περιεχόμενο της επιστολής του ο Γιώργος Πατούλης, τονίζοντας ακολούθως πως οι συνεχείς οχλήσεις της πλευράς των Δήμων προς την πλευρά του ΙΚΑ, δεν τυγχάνουν της κατανόησης που θα έπρεπε, αντίθετα μάλιστα μοιάζουν να “αποτελούν” κενό γράμμα για τους αρμοδίους. Μεταξύ άλλων, στο περιεχόμενο αυτής επισημαίνεται πως “παρά τις συνεχείς αιτήσεις και οχλήσεις των Δήμων προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, το τελευταίο αρνείται να συμμορφωθεί με τις σχετικές νομοθετικές διατάξεις με αποτέλεσμα να εμφαίνονται για την ίδια οφειλή υπόχρεοι καταβολής, τόσο οι Δήμοι, όσο και τα ανωτέρω νομικά πρόσωπα των Δήμων, αν και υπόχρεο πρόσωπο καταβολής των οφειλών αυτών είναι, πλέον, αποκλειστικά και μόνο, ο οικείος Δήμος”.

Μάλιστα ακολούθως, υπογραμμίζεται πως, παρά το γεγονός ότι, “υποχρεούνται από το νόμο, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΚΑ, αρνούνται να παράσχουν ασφαλιστική ενημερότητα προς τους Δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα που λαμβάνουν επιχορηγήσεις από εθνικούς πόρους ή από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για προγράμματα κοινωφελούς σκοπού”. Στα ανωτέρω, ο κ. Πατούλης καθιστά σαφές πως, προστίθεται σε γενικό επίπεδο η άρνηση της πλευράς του ΙΚΑ, “στο να εφαρμόσει τη σχετική διάταξη παρά το γεγονός ότι προηγήθηκε συνάντηση για το θέμα του προέδρου της ΚΕΔΕ, Γιώργου Πατούλη με τον αρμόδιο Υφυπουργό Εργασίας, Αναστάσιο Πετρόπουλο” ενώ επιπλέον, υπήρξε και “η ρητή διαβεβαίωση περί του νομίμου, από πλευράς Νομικής Υπηρεσίας της ΚΕΔΕ”.

Αποτέλεσμα της συγκεκριμένης στάσης, η μη είσπραξη χρηματοδοτήσεων, η μη καταβολή οφειλών”

Όπως τονίζεται παρακάτω στο κείμενο της επιστολής του Γιώργου Πατούλη, “Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ όμως, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας, δεν έχει προβεί στα νόμιμα και μέχρι σήμερα απολύτως παράνομα και χωρίς νόμιμη αιτιολογία, αρνείται να χορηγήσει ασφαλιστική ενημερότητα στους Δήμους”. Σύμφωνα με όσα υπογραμμίζονται δε, εκ μέρους του προέδρου της ΚΕΔΕ, “Αποτέλεσμα αυτής της παράνομης και καταχρηστικής συμπεριφοράς από πλευράς του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ είναι να μην δύνανται οι εν λόγω Δήμοι να εισπράξουν χρηματοδοτήσεις τόσο από Εθνικούς όσο και Ευρωπαϊκούς πόρους, να αδυνατούν για το λόγο αυτόν, να καταβάλουν οφειλές σε Αναδόχους χρηματοδοτούμενων έργων, να διαλύονται συμβάσεις εξ αυτού του λόγου, οι Δήμοι να έρχονται αντιμέτωποι με οφειλόμενες αποζημιώσεις εξαιτίας της διάλυσης των συμβάσεων, σειρά σημαντικών έργων να έχει σταματήσει, να επιβαρύνονται οι Δήμοι με επιπλέον δαπάνες και απώλεια εσόδων εξαιτίας της μη ολοκλήρωσης των έργων εντός των εγκριθέντων χρονοδιαγραμμάτων”. Συμπληρωματικά στα προαναφερθέντα, εκ μέρους της ΚΕΔΕ, επισημαίνεται πως, “Επίσης οι Δήμοι εμφανίζονται υπόχρεοι καταβολής ασφαλιστικών οφειλών, που όμως δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα” και μάλιστα “Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν ποινικές ευθύνες προσώπων και κινδυνεύουν να ματαιωθούν κατεπείγοντα έργα που έχουν σχέση με αντιπλημμυρικά έργα με άμεσο κίνδυνο στην υγεία και στην προστασία της περιουσίας των πολιτών”.

Κατά παρέκκλιση ασφαλιστικές ενημερότητες. Οι Δήμοι αντιμετωπίζονται απαξιωτικά”

Προτού ο Γιώργος Πατούλης ολοκληρώσει την παρέμβασή του προς τους δύο Υπουργούς ζητώντας τους να προωθήσουν τις απαιτούμενες ενέργειες για τη “συμμόρφωση” της διοίκησης του ΙΚΑ με τα προβλεπόμενα και τις σχετικές νομοθετικές διατάξεις, τονίζεται πως, μεταξύ των όσων εισπράττουν οι Δήμοι με τη μορφή συνεπειών, καλούνται να “υπομείνουν” και την “απαξιωτική μεταχείριση”. “Και το σπουδαιότερο, σε ορισμένες περιπτώσεις ανεπίτρεπτα το ΙΚΑ έχει χορηγήσει τις κατά νόμο προβλεπόμενες κατά παρέκκλιση ασφαλιστικές ενημερότητες, ερμηνεύοντας τη διάταξη στα πλαίσια της διακριτικής του ευχέρειας, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων να αντιμετωπίζεται αρνητικά και απαξιωτικά” σχολιάζεται χαρακτηριστικά στο περιεχόμενο της επιστολής, στην κατακλείδα της οποίας επισημαίνονται τα εξής προς τους συναρμόδιους Υπουργούς: “Για όλους τους ανωτέρω λόγους, παρακαλούμε όπως ενεργήσετε άμεσα και προβείτε σε όλες εκείνες τις ενέργειες ώστε άμεσα το ΙΚΑ να υποχρεωθεί σε συμμόρφωση προς τα ανωτέρω θεσμοθετηθέντα”.