Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επιβάλει πρόστιμο εκατομμυρίων για μη συμμόρφωση της χώρας

Βαρύ πρόστιμο στην Ελλάδα για τα απόβλητα

  • Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου, 2016 - 06:16
  • /   Eνημέρωση: 8 Σεπ. 2016 - 22:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Ακριβά κοστίζουν στην Ελλάδα τα απόβλητα, καθώς επιβλήθηκε ποινή στη χώρα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ύψους 10 εκ. ευρώ, λόγω του ότι δεν προχώρησε στην εφαρμογή της σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Εχθές το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έλαβε απόφαση για την επιβολή προστίμου 10 εκατομμυρίων κατ΄αποκοπή στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. και παράλληλα χρηματικής ποινής στην χώρα, ύψους 30.000 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης εφαρμογής των όσων σχετικά με τα απόβλητα η ευρωπαϊκή νομοθεσία ορίζει.

Η μη εφαρμογή από την Ελλάδα των ευρωπαϊκών οδηγιών περί αποβλήτων και υγειονομικής ταφής τους, είχε οδηγήσει την χώρα από το 2009 σε καταδικαστικές αποφάσεις, χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν εκλείψει οι λόγοι επιβολής των σχετικών προστίμων.

Η απόφαση του δικαστηρίου βασιζόταν στο ότι εκ μέρους της Ελλάδας δεν είχε εκπονηθεί και τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο διαχείρισης των αποβλήτων, όπως επίσης και δεν δημιουργήθηκε το δίκτυο που ορίζεται για την αξιοποίηση και διάθεση των αποβλήτων, με την εφαρμογή των μεθόδων που εξασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντος και τη δημόσια υγεία, όπως επίσης και ότι αφορά στις αδειοδοτήσεις και εκμεταλλεύσεις των ΧΥΤΑ.

Η προθεσμία που είχε δοθεί στην χώρα ήταν έως τον Μάρτιο του 2013, χωρίς όμως να έχουν ληφθεί τα σχετικά μέτρα συμμόρφωσή της με την δικαστική απόφαση, με αποτέλεσμα το 2014 να υπάρξει και δεύτερη δικαστική προσφυγή κατά της χώρας, ζητώντας να επιβληθούν οι σχετικές οικονομικές κυρώσεις.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η, πέραν της ε6ετίας, παράβαση της Ελλάδας, κρίνεται «ιδιαιτέρως σοβαρή», λόγω του ότι δύναται να επιφέρει περιβαλλοντική βλάβη και να θέσει σε άμεσο κίνδυνο την δημόσια υγεία, με την επιπλέον επισήμανση πως ούτε καν έχει ξεκινήσει η κατασκευή των απαιτούμενων εγκαταστάσεων και των χώρων απόθεσης των επικίνδυνων αποβλήτων.

Κατά συνέπεια επιβλήθηκε στη χώρα η υποχρέωση καταβολής χρηματικής ποινής ύψους 30.000 ευρώ ανά ημέρα καθυστέρησης στην εφαρμογή των απαιτούμενων μέτρων συμμόρφωσή της στην απόφαση του 2009, από τη δημοσίευση της χθεσινής απόφασης και έως την πλήρη εκτέλεση της απόφασης του 2009, ενώ επιβλήθηκε και πρόστιμο 10 εκατομμυρίων.