Αγωγή της τράπεζας Πειραιώς κατά της Ν.Δ. για τα απλήρωτα δάνεια

Σε οικονομικό αδιέξοδο η Ν.Δ.

  • Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου, 2016 - 06:22
  • /   Eνημέρωση: 17 Οκτ. 2016 - 21:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Παύει η πολυετής ανοχή στην μη τήρηση των οικονομικών υποχρεώσεων των κομμάτων, όσον αφορά στις ανεκπλήρωτες δανειακές τους οφειλές, με την τράπεζα Πειραιώς να απαιτεί, μέσω αγωγής, την εξόφληση του συνόλου οφειλής της ΝΔ.

Την ώρα που την εξεταστική επιτροπή της Βουλής απασχολεί το θέμα των δανείων των κομμάτων, εκ μέρους της τράπεζας Πειραιώς επελέγη η κατάθεση αγωγής προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για την μην εξυπηρέτηση, κατά την τελευταία εξαετία, των δανειακών της υποχρεώσεων. 

Τα ανεξόφλητα δάνεια της Νέας Δημοκρατίας, τα οποία είχε λάβει το κόμμα από την τράπεζα Πειραιώς, ανέρχονται σε 160 εκατομμύρια ευρώ, με όλες τις νόμιμες προσαυξήσεις, τα οποία έρχεται το πιστωτικό ίδρυμα να απαιτήσει την εξόφληση τους για το σύνολο του ποσού.

Ανάλογες κινήσεις αναμένεται να γίνουν και προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, καθώς και δεν εξυπηρετούνται και τα δικά του δάνεια, με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της Πειραιώς, Γ. Πουλόπουλο, να καταθέτει στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής πως εκ μέρους της Πειραιώς έχουν καταγγελθεί τα δάνεια και των δύο κομμάτων, που συνολικά αγγίζουν τα 240 εκ. ευρώ.

Ίσως τελικά με αυτή την εξέλιξη να ξεκαθαρίσει ότι αφορά στους υπέρογκους και άνευ αντικρίσματος δανεισμούς των κομμάτων, όταν πέραν της νέας εξέλιξης, μόλις πρόσφατα κατατέθηκαν στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής και τα στοιχεία σχετικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των κομμάτων, που έλαβαν και από την Attica Bank.

Μία τράπεζα που διοχέτευε υψηλά δάνεια προς τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, καθώς η διοίκηση της ήταν ελεγχόμενη από τα δύο κόμματα, ενώ δεν υπήρξε σαφής απάντηση και εκ μέρους του Γ. Στουρνάρα στα ερωτήματα που του τέθηκαν για τον ρόλο του σε σχέση με το συγκεκριμένο πιστωτικό ίδρυμα.

Και στην περίπτωση αυτής της τράπεζας, χαρακτηριστική ήταν και η απάντηση που έδωσε στην εξεταστική επιτροπή η διευθύντρια εποπτείας πιστωτικού συστήματος στην ΤτΕ, Σπυριδούλα Παπαγιαννίδου, η οποία απάντησε σχετικά με την δανειοδότηση των κομμάτων πως σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρήθηκαν αποκλίσεις, καθώς εκ μέρους της Attica υπήρξε υπερτίμηση των ποσών που θα εισέπραττε από το ελληνικό δημόσιο, ως εγγύηση των δανείων προς τα κόμματα των κρατικών τους επιδοτήσεων.

Εγκλωβισμένη οικονομικά η Ν.Δ.

Σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, ασυνεπής και αδύναμη στην οικονομική διαχείριση εμφανίζεται η Νέα Δημοκρατία, γεγονός που την οδήγησε σε αδιέξοδες καταστάσεις, όπως διαφάνηκε και από την απαίτηση της τράπεζας.  

Το δάνειο που οφείλεται προς την τράπεζα Πειραιώς είναι ύψους 131 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο με τις νόμιμες προσαυξήσεις έχει φτάσει στα 160 εκατομμύρια ευρώ.

Καθώς οι επιλογές εκ μέρους των τραπεζών στη διαχείριση του θέματος ήταν είτε η διαταγή πληρωμής, η οποία όμως θα οδηγούσε στη δέσμευση όλων των λογαριασμών του κόμματος, είτε η αγωγή, η οποία και τελικώς επελέγη.

Η συνέπεια της Ν.Δ. ως προς τις δανειακές της υποχρεώσεις τηρήθηκε έως το 2010, χωρίς έκτοτε να συνεχίζεται, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα οικονομικής διαχείρισης τέτοια που να επιτρέπει την εξυπηρέτηση των δανείων της.

Με την αγωγή που κατατέθηκε, η Ν.Δ. πρέπει εντός 200 ημερών να προσκομίσει τα απαιτούμενα έγγραφα και να εκδοθεί η δικαστική απόφαση.

Συγκεκριμένα, το χρονικό περιθώριο κατανέμεται σε 100 ημέρες για την κατάθεση όλων των αποδεικτικών περί των θέσεων της εγγράφων και σε 100 ημέρες για την έκδοση της δικαστικής απόφασης, η οποία όμως δεν είναι τελεσίδικη καθώς θα είναι εφέσιμη.   

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, δείχνει να προδίδεται από τον ισχυρισμό του ότι οι οικονομικές υποχρεώσεις του κόμματος θα εξυπηρετούνται από την κρατική επιχορήγηση, με τη διάθεση του συνολικού ποσού, καθώς, σύμφωνα με τα εκ του νόμου οριζόμενα, θα πρέπει πρώτα να καλύπτονται οι ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις και κατόπιν οι τραπεζικές οφειλές, οπότε το ποσό που τελικά θα φτάνει στις τράπεζες θα είναι ελάχιστο, γεγονός που δεν ευνοεί και την οποιαδήποτε ρύθμιση.

Η αδιέξοδη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ν.Δ. διεφάνη και από την ερώτηση του Νότη Μηταράκη προς τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, κατά την εξέταση του στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, εάν είναι νόμιμη πράξη η εκχώρηση των δανείων των κομμάτων σε ξένα funds, λαμβάνοντας ως απάντηση την επιβεβαίωση της νομιμότητας της πράξης.

Οφείλει εξηγήσεις ο Κυρ. Μητσοτάκης

Κατόπιν της γνωστοποίησης του θέματος, υπήρξε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της οποίας γίνεται λόγος για επιβεβαίωση της διαπλοκής του πολιτικού με το τραπεζικό σύστημα και για εξέλιξη που εκθέτει ανεπανόρθωτα το τον πρόεδρο του της Ν.Δ.

«Ο πρόεδρος της ΝΔ οφείλει να δώσει εξηγήσεις σε όλους τους πολίτες αναφορικά με τα δάνεια του κόμματος του», αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην οποία τονίζεται πως «η αγωγή που κατέθεσε η Τράπεζα Πειραιώς εναντίον της Νέας Δημοκρατίας αναφορικά με τα δάνεια του κόμματος, επιβεβαιώνει πλήρως τη διαπλοκή μεταξύ του πολιτικού και του τραπεζικού συστήματος και την κοινωνική καταστροφή που αυτή επέφερε».

Εκτέθηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς «Η εξέλιξη αυτή καταρρίπτει πλήρως τις αιτιάσεις περί εξυπηρέτησης των δανειακών υποχρεώσεων του κόμματος του, στις οποίες προέβη ο πρόεδρος της ΝΔ κατά τη συζήτηση για τη διαπλοκή και τη διαφθορά στη Βουλή, και τον εκθέτει ανεπανόρθωτα».

Καταλήγει δε η ανακοίνωση με την επισήμανση πως «Σε μια περίοδο που το ανακεφαλαιοποιημένο από τους πολίτες τραπεζικό σύστημα κρατούσε κλειστές τις ροές χρηματοδότησης προς την πραγματική οικονομία, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δανείζονταν αστρονομικά ποσά με... αέρα», ενώ συμπληρώνει πως «Ο πρόεδρος της ΝΔ οφείλει να δώσει εξηγήσεις σε όλους τους πολίτες».