Την παρέμβαση του πρωθυπουργού ζητούν 300 μουσικοί δημιουργοί για την προστασία των πνευματικών τους δικαιωμάτων

Οι εξελίξεις στην ΑΕΠΙ προκαλούν ανησυχία

Την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, με ανάληψη πρωτοβουλίας από τον πρωθυπουργό και την υπουργό Πολιτισμού ζητούν οι Έλληνες μουσικοί δημιουργοί, κατόπιν του πορίσματος για έκνομη διαχείριση της ΑΕΠΙ από τους μετόχους της.

Περί τους 300, μέχρι στιγμής, μουσικούς δημιουργούς, συνυπογράφουν αίτημα για «τοποθέτηση επιτρόπου με σκοπό την εξυγίανση της ΑΕΠΙ και τον μετασχηματισμό της σε έναν οργανισμό ο οποίος θα ελέγχεται από τους δημιουργούς».

Η έρευνα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, το πόρισμα που διαβιβάστηκε στην εισαγγελία από την υπουργό Πολιτισμού, η έφοδος της οικονομικής αστυνομίας στα γραφεία της εταιρείας και η «τρύπα» των 50 εκ. ευρώ στα οικονομικά της, διαμορφώνουν την εικόνα σε σχέση με την ΑΕΠΙ.

Η ανώνυμη εταιρεία διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων μουσικών έργων, παρά τις επί χρόνια εκφραζόμενες ενστάσεις για τον τρόπο λειτουργίας και διαχείρισης της, έφτασε τελικά να βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα λόγω της αδιαφάνειας περί των οικονομικών της, με αποτέλεσμα να προκληθεί και να έρθει στην επιφάνεια ένα σκάνδαλο εκατομμυρίων.

Ζητούμενο από την πλευρά της πολιτείας, όπως επεσήμανε η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, «Να εξυγιανθεί και να συμμετέχουν οι δημιουργοί στις αποφάσεις της. Ένας νέος νόμος θα ψηφιστεί πολύ σύντομα ενσωματώνοντας τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, αλλά αντιμετωπίζοντας και τις ελληνικές παθογένειες», συμπληρώνοντας ότι «Φαινόμενα κακοδιαχείρισης και αδιαφανούς λειτουργίας όπως αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα θα σταματήσουν».

Η ΑΕΠΙ προσπαθεί να προλάβει τις εξελίξεις

Σε μία προσπάθεια να περισώσει ότι προλαβαίνει η εταιρεία γνωστοποίησε στον Οργανισμό Πνευματική Ιδιοκτησίας προτάσεις για το σχήμα του νέου διοικητικού της συμβουλίου, όπως αυτό πρόκειται να οριστεί στη γενική συνέλευση, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 10 Μαρτίου και ως πρόεδρος προτείνεται ο στιχουργός Ηλίας Φιλίππου.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η εταιρεία σε ανακοίνωση της «Η ΑΕΠΙ προχωρά δυναμικά στην επόμενη μέρα της ενισχύοντας με πρόσωπα εγνωσμένου κύρους και γνώσης αλλά και δημιουργούς το διοικητικό της συμβούλιο και καταδεικνύοντας έμπρακτα την πρόθεσή της για ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης αλλά και της οικονομικής της θέσης μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ)».

Στην ανακοίνωση γνωστοποιείται ότι «την προτεινόμενη 5μελή Συντονιστική Επιτροπή, η οποία θα ξεκινήσει τις εργασίες της την Παρασκευή 10 Μαρτίου και θα παραμείνει εν ενεργεία μέχρι και την ολοκλήρωση της ΑΜΚ (Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου), που έχει εξαγγείλει η ΑΕΠΙ και ο ρόλος της «θα είναι η έγκριση των πάσης φύσεως δαπανών και εκροών της εταιρίας. Οι λεπτομέρειες και ο ακριβής τρόπος λειτουργίας της συντονιστικής επιτροπής κοινοποιήθηκαν επίσης αρμοδίως στον ΟΠΙ, όπως και η ανακοίνωση που εξέδωσε το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) αναφορικά με την ΑΜΚ που έχει εξαγγείλει η εταιρία».

Σημειώνεται δε πως «υπόψη της εποπτεύουσας αρχής τέθηκε και γνωμάτευση της διεθνούς ελεγκτικής εταιρίας «KPMG Σύμβουλοι Α.Ε.». Η γνωμάτευση αυτή συντάχθηκε μετά από πρωτοβουλία της ΑΕΠΙ με στόχο να εξεταστούν αναλυτικά τα θέματα που αφορούν τη βιωσιμότητα και τις προοπτικές της ΑΕΠΙ, ενώ αξιολογήθηκε και αποτιμήθηκε και το Επιχειρηματικό Σχέδιο της έως το 2020».

Η ανακοίνωση με τις 300 υπογραφές των δημιουργών

«Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες δημιουργοί παρακολουθούμε τις καταιγιστικές εξελίξεις σε σχέση με την ΑΕΠΙ οι οποίες ήρθαν στο φως με το πόρισμα της Ernst @ Young, που παραγγέλθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργού Νίκου Ξυδάκη, το οποίο και  αποκάλυψε την έκταση της έκνομης διαχείρισης των μετόχων. Μετά τα πρόσφατα δημοσιεύματα σχετικά με την προκαταρκτική εξέταση που διενεργεί η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για κακουργηματικές πράξεις, (όπως η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης κ.α.), ήρθε η έφοδος στα γραφεία της ΑΕΠΙ από την οικονομική αστυνομία, η οποία αναμένεται να αποδώσει τους δικούς της καρπούς.

Εκφράζουμε την βαθιά ανησυχία μας για το μέλλον των πνευματικών δικαιωμάτων στην χώρα μας και κάνουμε έκκληση:

·Προς  τον πρωθυπουργό κο Αλέξη Τσίπρα και την Υπουργό Πολιτισμού κα Λυδία Κονιόρδου , να αναλάβουν αμέσως πρωτοβουλία με την τοποθέτηση επιτρόπου κατά τα τραπεζικά πρότυπα με σκοπό την εξυγίανση της ΑΕΠΙ και τον μετασχηματισμό της σε έναν οργανισμό ο οποίος θα ελέγχεται από τους δημιουργούς κάνοντας χρήση της σχετικής κοινοτικής οδηγίας που δίνει αυξημένες αρμοδιότητες στο εποπτικό συμβούλιο.

·Προς την ελληνική δικαιοσύνη να μεριμνήσει για την ταχύτερη δυνατή απόδοση δικαιοσύνης στον ευαίσθητο και εύθραυστο τομέα της Συλλογικής Διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων

·Προς τον πολιτικό κόσμο, όπου διαπιστώνουμε μία σύγκλιση  ως προς την διάγνωση και την θεραπεία της παθογένειας της Συλλογικής Διαχείρισης. Καλούμε τους βουλευτές όλων των κομμάτων, να πιέσουν προς κάθε κατεύθυνση και να στηρίξουν τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για τον διορισμό επιτρόπου και για μια μόνιμη λύση εξυγίανσης και διαφάνειας.

·Προς τους χρήστες των τραγουδιών και της μουσικής μας να σεβαστούν τη νομιμότητα και να συνεχίσουν ως οφείλουν να πληρώνουν για την χρήση των έργων ώστε να συνεχιστεί αδιατάρακτα η είσπραξη και διανομή και να επανέλθει ισορροπία στην αγορά. Υποστηρίζουμε ότι είναι άλλο οι μέτοχοι της ΑΕΠΙ, άλλο εμείς και άλλο η νομιμότητα προς το περιουσιακό μας δικαίωμα. Τιμωρώντας τους Έλληνες δημιουργούς μουσικής και τραγουδιού -που ήδη ζουν πολύ δύσκολα μετά την πλήρη κατάρρευση της δισκογραφίας- δεν επιτυγχάνεται κανενός είδους δικαιοσύνη. Εμείς δεσμευόμαστε πως θα φροντίσουμε σοβαρά και αυστηρά τα του οίκου μας με την συνδρομή της Πολιτείας και της Δικαιοσύνης. Οι χρήστες σεβόμενοι τη νομιμότητα οφείλουν να συνεχίσουν να πληρώνουν για την χρήση των έργων μας. Αυτό αποτελεί το ελάχιστο αναγκαίο βήμα προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να συνεχιστεί αδιατάρακτα η είσπραξη και η διανομή που θα συνδράμουν στην ίδια τη διάσωση και συνέχεια του ελληνικού τραγουδιού και άρα την προστασία της ίδιας μας της γλώσσας.

Βρισκόμαστε ανυπεράσπιστοι μέσα σε μια δύσκολη κρίση, ανάμεσα σε πολλαπλά και αντικρουόμενα συμφέροντα, ζητούμε βοήθεια κι ελπίζουμε πως η φωνή μας θα εισακουσθεί.

Η ανταπόκριση των δημιουργών στη συλλογή υπογραφών συνεχίζεται…»