Τα αποτελέσματα του ευρωπαϊκού βαρόμετρου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις παρουσιάζει η ΕΣΕΕ, με τον πρόεδρό της να σημειώνει την αδυναμία της Ελλάδας να ακολουθήσει το ευρωπαϊκό κλίμα

“Η Ε.Ε. βιώνει κρίση ταυτότητας”

  • Παρασκευή, 10 Μαρτίου, 2017 - 06:22
  • /   Eνημέρωση: 10 Μαρ. 2017 - 21:00

Το Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο της UEAPME για τις μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, με την ανάκαμψη να συνεχίζεται, αλλά με εμφάνιση κινδύνου ανισορροπίας σε πολλές χώρες της Ε.Ε, παρουσιάζει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).

Η ΕΣΕΕ κοινοποιεί το Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), το οποίο παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της Τριμερούς Κοινωνικής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες και καταδεικνύει την ανάγκη για καλύτερες συνθήκες για τις ιδιωτικές επενδύσεις.

Η Πρόεδρος Ulrike Rabmer-Koller παρουσίασε στους επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της ΕΕ τα τελευταία αποτελέσματα από το Βαρόμετρο της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Βιοτεχνικών, Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (UEAPME) για τις Ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσες. Ο Δείκτης Κλίματος ΜμΕ φτάνει τις 75,8 μονάδες, αντανακλώντας μια συνολική θετική κατάσταση για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, ωστόσο, οι ανισορροπίες, σύμφωνα με το βαρόμετρο βρίσκονται σε άνοδο.

Παράλληλα, οι χώρες εκτός Ευρωζώνης φαίνεται να έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις των πρόσφατων γεωπολιτικών γεγονότων και κυρίως του Brexit. Επιπλέον, η αναμενόμενη επιβράδυνση της εγχώριας ζήτησης έχει μικρύνει τις προσδοκίες των ΜμΕ, επηρεάζοντας κυρίως τους τομείς των κατασκευών και των προσωπικών υπηρεσιών. Αυτό, όπως σημειώνεται, απαιτεί βελτιώσεις όσον αφορά στην ανταγωνιστικότητα και τις επενδυτικές συνθήκες που απαιτούνται για να κάνουν την οικονομική ανάπτυξη βιώσιμη.

Ανάπτυξη, ανισορροπίες και επιρροές από γεωπολιτικά γεγονότα

Σύμφωνα με τη UEAPME, το Βαρόμετρο για τις Ευρωπαϊκές ΜμΕ συμβαδίζει με τις χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι δείκτες απεικονίζουν ένα συνολικά θετικό σενάριο. Παρ’ όλα αυτά, οι ΜμΕ αναμένουν μια εσωτερική επιβράδυνση της ζήτησης αυτό το εξάμηνο, λόγω και του υψηλότερου πληθωρισμού και μία σταδιακή εξάλειψη των παραγόντων που τον ευνοούν.

Οι πρόσφατες γεωπολιτικές αλλαγές έχουν πιθανότατα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον καθορισμό του τρέχοντος οικονομικού σεναρίου για τις ΜμΕ. Η αρνητική τάση, που καταγράφηκε σε χώρες που βασίζονταν περισσότερο στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, αποδεικνύει ότι οι επιπτώσεις του Brexit έχουν εξαπλωθεί κυρίως στις Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

Η αναμενόμενη επιβράδυνση της εγχώριας ζήτησης έχει επηρεάσει αρνητικά τις προσδοκίες των ΜμΕ, κυρίως στους τομείς των κατασκευών και των προσωπικών υπηρεσιών. Αυτοί οι τομείς εξαρτώνται ιδιαίτερα από την εγχώρια ζήτηση, δεδομένου ότι προσφέρουν πολύ τοπικά στοχευμένες υπηρεσίες. Ως εκ τούτου, και προκειμένου να διατηρηθεί η τρέχουσα ανάκαμψη, οι προωθούμενες πολιτικές πρέπει, σύμφωνα με την UEAPME να επικεντρωθούν στη διαθεσιμότητα των προσόντων, την πρόσβαση σε χρηματοδότηση από την παράταση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, τις δημόσιες επενδύσεις σε ψηφιακές δεξιότητες και τις υποδομές, καθώς και σε ευέλικτα συστήματα της αγοράς εργασίας.

Η UEAPME, απευθύνοντας τις θέσεις της στους ηγέτες των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων της ΕΕ κατά την Τριμερής Κοινωνική Σύνοδος Κορυφής ,τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της και το επιχειρηματικό περιβάλλον για τις ΜμΕ, έτσι ώστε να τις ενθαρρύνει να επενδύουν, να καινοτομούν, να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας, και κατ’ επέκταση να ενισχυθεί η τρέχουσα ανάκαμψη και για να καταστεί βιώσιμη. Πέρα από τις δημόσιες δαπάνες και τη δημοσιονομική πολιτική, σημαντικό επίσης κρίνεται να επικεντρωθεί σε επενδύσεις στη μελλοντική ανάπτυξη χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική βιωσιμότητα.

Αδυνατούμε να ακολουθήσουμε τον δείκτη ευρωπαϊκού κλίματος”

Τέλος, στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης των πολιτών υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Λευκής Βίβλου του Γιούνκερ, η UEAPME περιγράφει το κέρδος των ΜμΕ από τα 60 χρόνια ειρήνης, 30 χρόνια πολιτικής σταθερότητας, 25 χρόνια εσωτερικής αγοράς και 15 χρόνια με το ευρώ. Μεταξύ των στοιχείων που παρουσιάστηκαν, δόθηκε έμφαση στη πρόσβαση σε μια κοινή αγορά με περίπου 500 εκατομμύρια δυνητικούς καταναλωτές, το υψηλότερο ΑΕΠ στην ΕΕ κατά 1,7% και αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος κατά 1.050 ευρώ, την αύξηση κατανάλωσης ανά νοικοκυριό κατά 600 ευρώ και τη δημιουργία 3,6 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας.

Όλα τα στοιχεία που επισυνάπτονται έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αναμένεται να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ενόψει της επετειακής Συνόδου Κορυφής στις 25 Μαρτίου στη Ρώμη, για τα 60 χρόνια από την υπογραφή της ιδρυτικής Συνθήκης της ΕΟΚ.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ και αντιπρόεδρος της UEAPME κ. Βασίλης Κορκίδης δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως “η Ε.Ε. βιώνει μια σοβαρή κρίση ταυτότητας και οδηγείται λανθασμένα σε μία Ευρώπη πολλών ταχυτήτων. Η χώρα μας πράγματι βρίσκεται μεταξύ των κρατών μελών όπου ο κίνδυνος ανισορροπιών έχει εμφανιστεί προ πολλού, απειλεί και δημιουργεί πολλά προβλήματα στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα του τόπου”.

Όπως τόνισε, “δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι τα τελευταία επτά χρόνια των μνημονίων, όχι μόνο αδυνατούμε να ακολουθήσουμε τον δείκτη ευρωπαϊκού κλίματος, αλλά το τελευταίο εξάμηνο ξεμακραίνουμε επικίνδυνα”.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, “η ΕΣΕΕ έχει προετοιμαστεί να συνεισφέρει με μία πλατφόρμα ιδεών στην εμπορική ταυτότητα της Ευρώπης του μέλλοντος. Το περιεχόμενο των κειμένων που θα διαμορφωθούν, μέχρι το τέλος του 2017 από την ΕΕ σχετικά με την ανάπτυξη της κοινωνικής διάστασης της Ευρώπης, την εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης θα πρέπει επιτέλους να συμπεριλάβουν χωρίς καμία εξαίρεση την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα της Ελλάδας”.

Ετικέτες: