Το παρών στην ταραχώδη έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ, έδωσε ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης

“Οι αιρετοί στις επάλξεις”

Στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ενόψει των αλλαγών στον “Καλλικράτη”, στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης και Αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Μαραγκός.

Ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, εκπροσωπώντας επίσης και το δευτεροβάθμιο συλλογικό όργανο των Δήμων, έδωσε το παρών σε μία τεταμένη συνέλευση των μελών της ΚΕΔΕ, όπου συζητήθηκαν τα μείζονα ζητήματα, που απασχολούν την αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, καθώς επίσης και οι αλλαγές, στις οποίες στοχεύει η κυβέρνηση, με το νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, όσον αφορά στην αναμόρφωση του “Καλλικρατικού” νόμου, που διέπει τη λειτουργία των φορέων της αυτοδιοίκησης.

Στη μεγαλύτερή τους πλειοψηφία, μη εξαιρουμένου και του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, οι αιρετοί συντάχθηκαν με τις απόψεις του προέδρου της ΚΕΔΕ, κ. Γιώργου Πατούλη, για κάθετη αντίθεση απέναντι στο νομοσχέδιο, με “αιχμή του δόρατος” την πρόταση της κυβέρνησης για αλλαγή της εκλογικής διαδικασίας σε απλή αναλογική, μία μέθοδος, που φαίνεται να μην εξυπηρετεί και προκαλεί τις αντιδράσεις Δημάρχων και αιρετών των Περιφερειών.

Παράλληλα, στο κλείσιμο της Γενικής Συνέλευσης, αρκετοί Δήμαρχοι, ακολούθησαν τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, έως και τις πύλες του Υπουργείου Εσωτερικών, πραγματοποιώντας πορεία και παράσταση διαμαρτυρίας, με αίτημα να συναντηθούν με τον Υπουργό, κ. Σκουρλέτη και να του εκθέσουν τα αιτήματά τους, όπως αυτά διαμορφώθηκαν και μέσα από τις εργασίες της συνέλευσης.

Ωστόσο, τα πνεύματα οξύνθηκαν σε μεγάλο βαθμό, όταν ο Υπουργός αρνήθηκε μία πολυμελή αντιπροσωπεία αιρετών, με τους δεύτερους να προχωρούν σε καταγραφή των γεγονότων με τις κάμερες των κινητών τους, γεγονός, που φέρεται να εξόργισε τον Υπουργό. Από την πλευρά της, η ΚΕΔΕ εξέδωσε ψήφισμα, στο οποίο αναφέρεται, πως “η άρνηση του Υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη να συναντηθεί σήμερα με την αντιπροσωπεία των Δημάρχων από όλη την Ελλάδα, που συμμετείχαν στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, αποδεικνύει ότι δεν επιθυμεί τον ουσιαστικό διάλογο για την Μεταρρύθμιση της Αυτοδιοίκησης. Ο Π. Σκουρλέτης δε γύρισε την πλάτη στην ΚΕΔΕ, αλλά τις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες που ως αιρετοί εκπροσωπούμε. Καταδικάζουμε τη στάση του η οποία είναι προσβλητική και απαξιωτική, απέναντι στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η μεταρρύθμιση του Κράτους είναι εθνική υπόθεση, γι΄ αυτό και εμείς ως αυτοδιοίκηση έχουμε ιστορική ευθύνη να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων”.

Σημαντικά θέματα, σημαντικότερη η απλή αναλογική

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, κ. Γιώργο Μαραγκό, “τις τοποθετήσεις των συναδέλφων στη συνέλευση μονοπώλησαν τα θέματα των δασικών χαρτών, της παραχώρησης και μίσθωσης των παραλιών, της οικονομικής αυτοτέλειας την οποία οφείλει να έχει η τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού”.

Παρά το γεγονός, ότι τα παραπάνω ζητήματα αποτελούν μείζονα ή χρονίζοντα προβλήματα της αυτοδιοίκησης, ο ίδιος φάνηκε να δίνει ιδιαίτερη έκταση κυρίως στο ζήτημα της απλής αναλογικής.

“Άλλο ένα πολύ σημαντικό ζήτημα έχει να κάνει με τις αλλαγές και στην εκλογική διαδικασία, όσον αφορά στην τοπική αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού και ιδιαίτερα – εκεί σταθήκαμε – στην πρόθεση της κυβέρνησης να ψηφίσει υπέρ της ισχύος της απλής αναλογικής, η οποία πρακτικά σημαίνει πλήρη ακυβερνησία. Αυτό είναι ξεκάθαρο, ενώ είναι διατυπωμένες ήδη και με σαφήνεια οι θέσεις της αυτοδιοίκησης. Επίσης σημαίνει έλεγχο, ουσιαστικά και αλλοίωση της λαϊκής βούλησης, διότι υπάρχει το ενδεχόμενο να εμφανιστούν φαινόμενα, ένας δημοτικός ή περιφερειακός συνδυασμός, ο οποίος, στην περίπτωση εκλογών, τη δεύτερη Κυριακή θα κερδίσει, να έχει λιγότερες έδρες στο δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο, από το συνδυασμό ο οποίος βγήκε πρώτος την πρώτη Κυριακή. Αυτό είναι ασύμβατο και με τις συνταγματικές επιταγές, αλλά και με την έκφραση της λαϊκής βούλησης, η οποία μετουσιώνεται και σε έδρες στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια”, τόνισε, σημειώνοντας πως “αυτές οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης είναι τραγικές και απαράδεκτες, θα έλεγα, ενώ έχουν στόχο, όπως προείπα την πλήρη διάλυση της τοπικής αυτοδιοίκησης”.

Απαξιωτική στάση απέναντι στους αιρετούς”

Σχετικά, με την πορεία και παράσταση διαμαρτυρίας, αλλά και το τεταμένο κλίμα μεταξύ αιρετών και Υπουργείου Εσωτερικών, ο κ. Μαραγκός επεσήμανε, ότι “αποφασίστηκε να υπάρξει μία διαμαρτυρία υπό τη μορφή πορείας και παράστασης διαμαρτυρίας από το χώρο διεξαγωγής του συνεδρίου προς το Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να υπάρξει συνάντηση με τον Υπουργό, κ. Πάνο Σκουρλέτη, ώστε να του εκθέσουν οι αιρετοί όλα αυτά τα ζητήματα”.

“Τελικώς”, όπως ανέφερε “και μετά από διαβουλεύσεις, με βάση τις συνεννοήσεις που έγιναν δεν δέχτηκε την αντιπροσωπεία των αιρετών ο Υπουργός και κατά συνέπεια υπήρξαν κάποιες αντεγκλήσεις και ένα πολύ άσχημο κλίμα. Εγώ, δεν ήμουν παρών προσωπικά διότι δεν ακολούθησα την πορεία, αλλά σύμφωνα με τα λεγόμενα του Προεδρείου και του Προέδρου της ΚΕΔΕ, κ. Γιώργου Πατούλη, υπήρξε μία πλήρως απαξιωτική στάση εκ μέρους του Υπουργού προς τους αιρετούς, η οποία δεν πέρασε απαρατήρητη και ασχολίαστη και γι’ αυτό λοιπόν, εκδόθηκε ψήφισμα από την ΚΕΔΕ, κατά της απρεπούς και απαξιωτικής συμπεριφοράς του Υπουργού Εσωτερικών”, ενώ επανέλαβε, πως “δεν ήμουν ούτε αυτόπτης, ούτε αυτήκοος μάρτυρας και άρα δεν μπορώ να πω κάτι πιο συγκεκριμένο, δεδομένου ότι και η πλευρά του Υπουργού έχει τη δική της επιχειρηματολογία και αναφορά στα γεγονότα”.

Σε λάθος κατεύθυνση οι αλλαγές

Σε ό,τι αφορά στην πρόθεση των συλλογικών οργάνων της αυτοδιοίκησης, να προχωρήσουν σε συνέχιση του διαλόγου με το Υπουργείο, για την κάμψη των όποιων “αγκαθιών” θεωρείται πως υπάρχουν στις διατάξεις του νέου σχεδίου νόμου, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης τόνισε, συντασσόμενος με τις απόψεις της ΚΕΔΕ, πως “έχουμε πει κατ’ επανάληψη, μέσω του κορυφαίου συλλογικού μας οργάνου, αλλά και των τοπικών συλλογικών μας οργάνων, όπως είναι η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου, ότι πρώτιστο μέλημα για εμάς είναι η αναθεώρηση του Καλλικράτη, σε ζητήματα μείζονος σημασίας, τα οποία έχουν να κάνουν με τις αρμοδιότητες, με την οικονομική τους αυτοτέλεια, αλλά και τη λειτουργία των ΟΤΑ”.

Επανερχόμενος στην εκλογική διαδικασία, υποστήριξε, πως αυτή έρχεται σε δεύτερη μοίρα, επισημαίνοντας, ότι “δεν θα πρέπει να θεωρείται, δηλαδή, ότι αυτό που μας ενδιαφέρει είναι μόνο το πώς εκλεγόμαστε οι αιρετοί. Φάνηκε μία ξεκάθαρη εμμονή του Υπουργείου, να στοχεύσει και να εστιάσει τις αλλαγές πρωτίστως στο θέμα της εκλογικής διαδικασίας. Για εμάς, βεβαίως είναι σημαντικό αυτό, αλλά δεν είναι το σημαντικότερο”.

“Έχουμε πει λοιπόν, ότι η συμμετοχή μας, διαμέσου των συλλογικών οργάνων μας σε αυτή τη διαβούλευση, θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι θα είναι πραγματική και όχι επιφανειακή, απλά και μόνο, προκειμένου να έχει ένα άλλοθι το Υπουργείο, για να περάσει αυτές τις αλλαγές, τις οποίες σχεδιάζει. Εφόσον δεν συντρέξουν οι προϋποθέσεις και δεν εξασφαλιστεί αυτή η ουσιαστική συμμετοχή μας, έχει δηλώσει η ΚΕΔΕ, αλλά και η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, ότι δεν υπάρχει κανένα νόημα στο να νομιμοποιούμε αυτές τις αλλαγές, οι οποίες είναι ατεκμηρίωτες, είναι αστήρικτες και μόνο στόχο έχουν την καταστρατήγηση της λαϊκής βούλησης και την καταβαράθρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης”, υπογράμμισε.

Παράλληλα, ο κ. Μαραγκός ανέφερε, ότι “οι αιρετοί βρισκόμαστε στις επάλξεις, διότι ουσιαστικά δρομολογούνται αλλαγές, από ανθρώπους, οι οποίοι πρωτίστως θα έπρεπε να έχουν συζητήσει, να έχουν διαβουλευτεί σε πρώτο επίπεδο, με τις πλέον αποκεντρωμένες δομές, που είναι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, σε σχέση με την καθημερινότητα και τα προβλήματα”, συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά, ότι “ας μη μιλήσουμε καν για τη νησιωτικότητα και όλα τα υπόλοιπα προβλήματα που συνεπάγεται, όπου θα κάναμε λόγο για προσεγγίσεις à la carte. Θέλουμε να μιλάμε για νησιωτικότητα και έχουμε ‘τσουβαλιάσει’ νησιωτικούς Δήμους με ηπειρωτικούς ή ορεινούς Δήμους, απλώς και μόνο για να λέμε ότι κάνουμε μία κατηγοριοποίηση και θεωρητικά υπάρχει μέριμνα”.

Κλείνοντας, ο Δήμαρχος υποστήριξε, ότι “δεν θεωρώ, ότι ο Υπουργός και το επιτελείο του βαδίζουν προς τη σωστή κατεύθυνση, δεδομένου, ότι σχεδιάζουν και επιχειρούν τις αλλαγές, οι οποίες έχουν βγει και προς τα έξω μετά τη θέση του νομοσχεδίου σε διαβούλευση, χωρίς την παραμικρή συμμετοχή των αιρετών”.

Ετικέτες: