Διενέργεια ηλεκτρονικής πλειοδοτικής δημοπρασίας κατευθείαν από το Υπουργείο Οικονομικών προβλέπει, μεταξύ άλλων, η τροπολογία για τον καθορισμό του πλαισίου παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας

Αλλαγές στον τρόπο παραχώρησης

  • Τετάρτη, 12 Απριλίου, 2017 - 06:17

Η τροπολογία, με την οποία ορίζονται εκ νέου οι λεπτομέρειες της διαδικασίας παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας, σε δημόσιους φορείς, αλλά και σε ιδιώτες, κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή, φέρνοντας και πάλι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο.

Τη διεξαγωγή ηλεκτρονικής πλειοδοτικής δημοπρασίας, από το Υπουργείο Εσωτερικών, για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού, εισάγει το Υπουργείο Οικονομικών, με την τροπολογία που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή. Μεταξύ των αλλαγών οι οποίες επίσης περιέχονται, δίνεται η δυνατότητα στο Υπουργείο για παραχώρηση της απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας απευθείας, με ή χωρίς αντάλλαγμα, με σκοπό την έρευνα και τη μελέτη του οικοσυστήματος υπό προϋποθέσεις, καθώς και η μείωση της διάρκειας παραχώρησης, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία έτη από πέντε που ισχύει έως σήμερα. Τέλος, επιτρέπεται η περαιτέρω εκμίσθωση σε τρίτους των χώρων που παραχωρούνται στους Δήμους για την άσκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουόμενους ή την αναψυχή του κοινού.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, αν και οι Δήμοι διατηρούν το δικαίωμα της παραχώρησης τμημάτων αιγιαλού και παραλίας, επιχειρείται μία διακριτική παράκαμψη των ΟΤΑ στη διαδικασία, δεδομένου, ότι οι ιδιώτες θα έχουν τη δυνατότητα εκμίσθωσης των χώρων απευθείας από το Υπουργείο Οικονομικών, με την είσοδό τους στην ηλεκτρονική πλειοδοτική δημοπρασία.

Αξίζει να σημειωθεί, πως στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που συνοδεύει την τροπολογία, εκτιμάται, πως υπάρχει το ενδεχόμενο απώλειας εσόδων από τον κρατικό προϋπολογισμό, λόγω της δυνατότητας παραχώρησης χωρίς αντάλλαγμα της απλής χρήσης αιγιαλού σε φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, ενώ αντίθετα, εκτιμάται ενδεχόμενη αύξηση των εσόδων επί των προϋπολογισμών των Δήμων, των ΝΠΔΔ και των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, από τη δυνατότητα περαιτέρω εκμίσθωσης σε τρίτους των χώρων που τους παραχωρούνται.

Απευθείας παραχώρηση για προστατευόμενες περιοχές

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο “Τροποποιήσεις διατάξεων της Δασικής Νομοθεσίας και άλλες διατάξεις”, και δεδομένου ότι στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο δεν προβλέπεται διαδικασία παραχώρησης της απλής χρήσης των χώρων αιγιαλού, παραλίας μέσω διαδικασίας ηλεκτρονικών δημοπρασιών, εισάγεται η δυνατότητα της ηλεκτρονικής δημοπρασίας, η οποία όπως επισημαίνεται θα εξασφαλίσει την μέγιστη δυνατή συμμετοχή ενδιαφερομένων, το αδιάβλητο της διαδικασίας κα ικατ επέκταση το μέγιστο δυνατό όφελος για το Δημόσιο. Η διαδικασία της παραχώρησης με ηλεκτρονική δημοπρασία και οι γενικοί όροι και προϋποθέσεις θα καθοριστούν με απόφαση του Υπουργού Οκονομικών.

Η διάρκεια της μίσθωσης δια δημοπρασίας των κτημάτων που διαχειρίζεται η Διεύθυνση Δημοσίων Κτημάτων, δεν δύναται να υπερβαίνει τα 5 έτη, σύμφωνα με το νέο πλαίσιο. Δεδομένου του ευπαθούς του οικοσυστήματος του αιγιαλού, παραλίας όχθης και παρόχθιας ζώνης, η μέγιστη διάρκεια της δια δημοπρασίας μίσθωσης αυτών των χώρων περιορίζεται στα 3 έτη, ώστε ο χρόνος να είναι αρκετός για επαρκή απόσβεση της επένδυσης του παραχωρησιούχου σε κατάλληλο εξοπλισμό, αλλά και αποτρεπτικός για επιπλέον δαπάνες εκ μέρους του, ιδίως για κατασκευαστικές επεμβάσεις στο χώρο, οι οποίες παρότι απαγορεύονται από τη νομοθεσία έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν.

Με ΚΥΑ των Υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα καθορίζονται οι προϋποθέσεις οι αναγκαίες λεπτομέρειες, τα τεχνικά θέματα και τυχόν ειδικότεροι όροι ώστε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες των παραχωρήσεων αυτών, χωρίς παράλληλα να τεθεί σε αμφισβήτηση η προστασία των ευαίσθητων περιβαλλοντικά περιοχών (όπως πχ περιοχές του δικτύου Natura 2000), ενώ παράλληλα, προβλέπεται η δυνατότητα παραχώρησης της απλής χρήσης αιγιαλού παραλίας όχθης και παρόχθιας ζώνης απευθείας, με ή χωρίς αντάλλαγμα, σε ΝΠΔΔ κα ιφορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, για ερευνητικούς σκοπούς που αφορούν στην έρευνα και μελέτη του οικοσυστήματος των ακτών. Στην περίπτωση που η παραχώρηση συνδέεται και με την πραγματοποίηση τουριστικών επενδύσεων, προβλέπεται η συνυπογραφή των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Τουρισμού.

Προβλέπεται επιπλέον, η παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού παραλίας χωρίς δημοπρασία, για χρονικό διάστημα έως τρία έτη, σε όμορες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εν γένει, κάμπινγκ ή κέντρα αναψυχής καθώς και ναυταθλητικά σωματεία.

Καθίσταται δυνατή η περαιτέρω εκμίσθωση χώρων σε τρίτους, μετά την παραχώρηση της απλής χρήσης στους Δήμους.

Σε ό,τι αφορά αιγιαλό και παραλία που περιβάλλει ή εντός του οποίου βρίσκονται αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία και ιστορικοί τόποι, απαραίτητη προϋπόθεση για την παραχώρηση της απλής χρήσης του αποτελεί η σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Αύξηση της ανταγωνιστικότητας προβλέπει το Υπουργείο

Σύμφωνα με τις συνοδευτικές εκθέσεις της τροπολογίας, οι αλλαγές σκοπό έχουν τη συμμόρφωση προς τις αποφάσεις του ΣτΕ όσον αφορά στη διαχείριση του ευπαθούς οικοσυστήματος του αιγιαλού, στην εισαγωγή διαδικασιών διαφάνειας, σύγχρονων μεθόδων ανοιχτής διακυβέρνησης για την εκτέλεση δημοπρασιών, τη διασφάλιση των εσόδων με τη σταδιακή εφαρμογή της διαδικασίας ηλεκτρονικής δημοπρασίας, αλλά και την παραχώρηση της απλής χρήσης προς όμορες επιχειρήσεις για την εξυπηρέτηση των λουομένων

Όπως τονίζεται, οι αλλαγές έχουν επίδραση στην ανταγωνιστικότητα, καθώς η εισαγωγή ηλεκτρονικών δημοπρασιών θα τονώσει τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων και θα ενισχύσει τη διαφάνεια στις συναλλαγές μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτών, ενώ η δυνατότητα εκμίσθωσης τμήματος αιγιαλού για το χρονικό διάστημα έως τρία έτη από τις επιχειρήσεις θα βοηθήσει τη λειτουργία τους καθιστώντας τις πιο ανταγωνιστικές και θα περιορίσει τις διοικητικές διαδικασίες.

Τέλος, επισημαίνεται, πως η εισαγωγή διαδικασιών ηλεκτρονικής δημοπρασίας βελτιώνει και ενισχύει τις υπηρεσίες του κράτους προς τον πολίτη, ενώ απλουστεύει και συντομεύει το χρόνο της παραχώρησης.