Συγκρότηση Ομάδας Εργασίας με απόφαση του Υπ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την εξέταση του θεσμικού πλαισίου

Αναδιάρθρωση ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών

Συμμετοχή των Γ. Χατζημάρκου, Γ. Ρούσσου και Γ. Δαμουλάκη στην Επιτροπή
  • Πέμπτη, 13 Απριλίου, 2017 - 06:21

Στη κατάθεση ολοκληρωμένης πρότασης για το θεσμικό πλαίσιο των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών της χώρας καλείται να προχωρήσει η Ομάδα Εργασίας που συγκροτήθηκε με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η οποία και οφείλει να παραδώσει την εισήγησή της στον αρμόδιο Υπουργό, εντός διαστήματος τριών μηνών από την πρώτη συνεδρίασή της.

Ο νησιώτικος χώρος των Κυκλάδων αλλά και συνολικά του Νοτίου Αιγαίου εκπροσωπείται ουσιαστικά, καθώς στην εν λόγω Ομάδα Εργασίας που θα επεξεργαστεί και θα καταλήξει σε πρόταση αναδιάρθρωσης του θεσμικού πλαισίου των ακτοπλοϊκών συνδέσεων, συμμετέχουν ο Περιφερειάρχης, Ν. Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος, καθώς και ο δήμαρχος Μήλου, Γεράσιμος Δαμουλάκης εκπροσωπώντας την ΚΕΔΕ.

Εντός τριών μηνών η κατάθεση πρότασης

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση συγκρότησης της Ομάδας Εργασίας, αποστολή της θα είναι “η μελέτη, επεξεργασία και υποβολή προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ολοκληρωμένου σχεδίου για τη για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου των ακτοπλοϊκών

συγκοινωνιών με γνώμονα: α. την πλήρη κάλυψη των κοινωνικών και οικονομικών αναγκών της νησιωτικής επικράτειας, β. την αναβάθμιση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της νησιωτικής με την ηπειρωτική Ελλάδα, γ. την αναβάθμιση του ελληνόκτητου στόλου και δ. την καλύτερη αξιοποίηση του προϋπολογισμού των άγονων γραμμών”.

Επιπρόσθετα, βάσει των όσων διευκρινίζονται, η Ομάδα Εργασίας εισηγείται στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αναφορικά με το αντικείμενό της ενώ οφείλει να υποβάλλει αναφορές, σε τακτά χρονικά διαστήματα, σχετικά με την πρόοδο των εργασιών της μέσω της ΥΝΑΝΠ/ΑΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ/ΔΘΣ στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Επιπλέον, για την υποστήριξη του έργου της, η Ομάδα Εργασίας δύναται να αναζητήσει τη συνδρομή υπηρεσιακών παραγόντων του ΥΝΑΝΠ με ειδίκευση σε συναφή με το έργο της θεματικά αντικείμενα, καθώς και να αντλεί στοιχεία και πληροφορίες από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΝΑΝΠ. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της δε, η Ομάδα Εργασίας μπορεί να επικοινωνεί εγγράφως με εκπροσώπους άλλων Υπουργείων, φορέων και Οργανισμών προκειμένου να διατυπώνουν απόψεις επί των θεμάτων που συζητούνται.

Αξίζει να σημειωθεί μεταξύ άλλων πως, “στην Ομάδα Εργασίας μπορεί να συμμετάσχουν, χωρίς δικαίωμα ψήφου, εφόσον καλούνται από τον Συντονιστή της, ειδικοί σε θέματα ακτοπλοΐας, καθώς και εμπειρογνώμονες του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα. Το έργο της, θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός τριών μηνών από την ημερομηνία της πρώτης συνεδρίασης των μελών της.

 

Οι συμμετέχοντες

Πέραν των τριών προαναφερθέντων προσώπων που εκπροσωπούν τον νησιώτικο χώρο, πρέπει να σημειωθεί πως, στην Ομάδα Εργασίας συμμετέχουν επίσης οι: α) Διονύσιος Καλαματιανός, Γενικός Γραμματέας ΝΑΝΠ, ως Συντονιστής, β) Ιάσονας Αγγελόπουλος, διδάκτορας ναυτιλιακών – οικονομικών θεμάτων Πανεπιστημίου Αιγαίου, επιστημονικός συνεργάτης του κ. ΥΝΑΝΠ, γ) Αγγελίνα Χατζοπούλου, επιστημονική συνεργάτης κ. ΥΦΥΝΑΝΠ, δ) Αντιπλοίαρχος ΛΣ Γρηγόριος Γραβάνης, εισηγητής της Διεύθυνσης Θαλασσίων Συγκοινωνιών (...), η) Μιχάλης Αδαμαντιάδης, εκπρόσωπος του Ελληνικού Επιμελητηριακού Συνδέσμου Μεταφορών και Πρόεδρος αυτού, θ) Μιχάλης Σακέλλης εκπρόσωπος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας και Πρόεδρο αυτού, ι) Ιωάννης Κούβαρης, εκπρόσωπος της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος και Πρόεδρος αυτής, ια) Παράσχος Τσαγκάρης, εκπρόσωπος της Ένωσης Πλοιοκτητών Πορθμείων Εσωτερικού και Πρόεδρος αυτής.

 

Ετικέτες: