Τις προτάσεις της σχετικά με το πολυνομοσχέδιο για τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της Αυτοδιοίκησης κατέθεσε στο Υπουργείο Εσωτερικών η ΚΕΔΕ

Επανείσοδος στο διάλογο

  • Παρασκευή, 21 Απριλίου, 2017 - 06:22

Στο Υπουργείο Εσωτερικών κατατέθηκαν από τη Μεγάλη Πέμπτη οι παρατηρήσεις και οι προτάσεις της ΚΕΔΕ σχετικά με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών.

Στο πολυσέλιδο κείμενο το οποίο κατατέθηκε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών διατυπώνονται μια σειρά από παρατηρήσεις, ενώ υπάρχει ειδική ενότητα στην οποία αναφέρονται σημαντικά θέματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση Πρώτου Βαθμού και δε συμπεριλαμβάνονται στο Πολυνομοσχέδιο.

Να σημειωθεί ότι οι τελικές προτάσεις που κατατέθηκαν στο Υπουργείο Εσωτερικών διαμορφώθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ τη Μ. Τρίτη 11 Απριλίου.

Ανάγκη ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων”

Με αφορμή τη κατάθεση των παρατηρήσεων και των προτάσεων, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης επισήμανε ότι «μπορεί το πολυνομοσχέδιο να επιλύει ορισμένα οργανωτικά και διαχειριστικά ζητήματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά, παρά τα συνεχή αιτήματα που έχει καταθέσει η ΚΕΔΕ, δεν επιλύει στρατηγικής σημασίας προβλήματα που ταλαιπωρούν την Αυτοδιοίκηση. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση Πρώτου Βαθμού, με αφορμή τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, επισημαίνει για άλλη μια φορά την ανάγκη ουσιαστικών και ριζικών μεταρρυθμίσεων στη Τοπική Αυτοδιοίκηση. Για να επιτευχθεί όμως αυτός ο σκοπός θα πρέπει το Υπουργείο Εσωτερικών να αντιληφθεί ότι είναι ανάγκη να υπάρξει ένας δημόσιος διάλογος με τους θεσμικούς φορείς με κεντρικό στόχο το καλό του τόπου και των πολιτών».

Μεταξύ άλλων στο υπόμνημα που κατατέθηκε αναφέρεται ότι δεν συμπεριλαμβάνονται διατάξεις που αφορούσαν στην «Αυτοτελή Υπηρεσία Εποπτείας ΟΤΑ, στην καταστατική θέση των αιρετών, σε θέματα οργάνωσης και λειτουργίας των Δήμων, καθώς και σε σημαντικά οικονομικά ζητήματα τα οποία είχαν συμφωνηθεί με την προηγούμενη Πολιτική Ηγεσία».

Οι προτάσεις της ΚΕΔΕ

Επιπλέον τονίζεται ότι στα 119 άρθρα του Νομοσχεδίου αντιμετωπίζονται οργανωτικά και διαχειριστικά ζητήματα και επιλύονται ορισμένα από τα καθημερινά προβλήματα λειτουργίας των Δήμων που έχουν συσσωρευτεί. Ωστόσο στρατηγικής σημασίας θέματα εξακολουθούν να παραμένουν σε εκκρεμότητα. Ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν:

  • Η νέα γενιά παρακρατηθέντων

  • Η τήρηση του ν. 3852/2010 («Καλλικράτης») για τους ΚΑΠ

  • Η απόδοση των πόρων του Πράσινου Ταμείου και η συμμετοχή της Τ.Α. στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ

Στο δεύτερο μέρος παραθέτονται διατάξεις που είναι σημαντικές για τη λειτουργία των Δήμων, έχουν ζητηθεί από την ΚΕΔΕ και δεν έχουν συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών. Μεταξύ αυτών είναι η Αυτοτελής Υπηρεσία Εποπτείας Ο.Τ.Α., οι πειθαρχικές κυρώσεις αιρετών σε περίπτωση ποινικής καταδίκης, η άρση καταλογισμών αιρετών για νομιμοποιημένες αποφάσεις δαπανών, η απόσπαση ή μετάταξη εκλεγέντων εκπαιδευτικών, στρατιωτικών και αστυνομικών, η χορήγηση ειδικής άδειας σε αιρετούς δημοσίους υπαλλήλους για τη συμμετοχή τους σε νομοθετημένες Επιτροπές, η μοριοδότηση της εντοπιότητας στις προσλήψεις προσωπικού για τους ορεινούς και μικρούς νησιωτικούς Δήμους, η χρηματοδότηση Παιδικών Χαρών και άλλων Δημοτικών Περιβαλλοντικών έργων από το Πράσινο Ταμείο, η κατάργηση προμήθειας από το ΤΠΔ στις επιχορηγήσεις από ΚΑΠ, η άμεση νομοθετική επίλυση του ζητήματος περί παραχώρησης της απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας στους Δήμους, στην κατεύθυνση των σχετικών Αποφάσεων ΚΕΔΕ, κ.α.

Επιστροφή στο διάλογο

Αξίζει να αναφερθεί, πως η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, επανέρχεται στο διάλογο με το Υπουργείο, παρά την όξυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο φορέων, σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, κατά την Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ και στη συνέχεια, κατά την πραγματοποίηση της πορείας διαμαρτυρίας των Δημάρχων και των αιρετών, έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Το Υπουργείο, θέτοντας τις αμέσως επόμενες ημέρες το σχέδιο σε διαβούλευση, ουσιαστικά κατεύνασε τα πνεύματα των αιρετών της Αυτοδιοίκησης, με αποτέλεσμα η Ένωση να επανέλθει στο διάλογο, με αρκετά τυπικό τρόπο και ιδιαίτερα χαμηλότερους τόνους, μετά την ανταλλαγή “πυρών”.

Μένει να δείξει ωστόσο, αν το Υπουργείο προτίθεται όντως να κάνει πίσω σε ζητήματα, στα οποία η ΚΕΔΕ φαίνεται να είναι ανυποχώρητη ήδη από την έναρξη του διαλόγου για τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της Αυτοδιοίκησης. Από την άλλη πλευρά, η αναδίπλωση της Ένωσης στις αρχικές “κορώνες” περί πλήρους αποχώρησης από το διάλογο, καταδεικνύουν την επικράτηση των ψυχραιμότερων λογικών, για άσκηση πίεσης και προτάσεων προς το Υπουργείο, προκειμένου οι θέσεις της ΚΕΔΕ να ληφθούν υπόψιν, για τη βελτίωση σημαντικών ζητημάτων στην καθημερινότητα των ΟΤΑ α’ βαθμού.

Ετικέτες: