Τις προτάσεις της, σχετικά με την προσαρμογή και τον εκσυγχρονισμό του Συντάγματος κατέθεσε η ΕΣΕΕ

“Μοναδική ευκαιρία για αποκατάσταση θεσμών”

  • Τρίτη, 25 Απριλίου, 2017 - 06:22

Συνάντηση του Προέδρου της ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη, με τον Πρόεδρο κ. Μιχάλη Σπουρδαλάκη και τα λοιπά μέλη της Επιτροπής Διαλόγου για την Συνταγματική Αναθεώρηση, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 21 Απριλίου στη Βουλή.

Κατά την συνάντηση, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ τόνισε ότι η εμπορική κοινότητα θεωρεί απαραίτητη την προσαρμογή και τον εκσυγχρονισμό του Συντάγματος, στο πλαίσιο της ανάγκης για αποκατάσταση της λειτουργίας των θεσμών, του κύρους του πολιτικού συστήματος, του τρόπου διακυβέρνησης της χώρας αλλά και της συνταγματικής αναβάθμισης της επιχειρηματικότητας, ως μόνου εργαλείου εξόδου από την κρίση.

Η συνάντηση, όπως τονίστηκε και από τα δύο μέρη, υπήρξε ιδιαίτερα παραγωγική και εποικοδομητική και ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ ανέπτυξε προς τα μέλη της Επιτροπής τις προτάσεις της Συνομοσπονδίας για την συνταγματική αναθεώρηση και υπέβαλε σχετικό υπόμνημα.

Εναρμόνιση με τη σύγχρονη πραγματικότητα

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις επίσημες θέσεις που κατατέθηκαν εκ μέρους της ΕΣΕΕ, “το Σύνταγμα του 1975 είναι αλήθεια ότι ακολουθεί τον κανόνα και την δομή των Συνταγμάτων της παραδοσιακά δημοκρατικής Ευρώπης, προβλέποντας θεμελιώδη δικαιώματα, ελευθερίες και αρχές, την διάκριση των εξουσιών και την συγκρότηση, τον έλεγχο και λειτουργία τους. Βρίθει ωστόσο αναχρονισμών, όπως το τελικό μεταβατικό μέρος, το οποίο «φορτώνει» τον όγκο του Συντάγματος χωρίς λόγο πλέον. Γενικότερα, θεωρούμε ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί ένα κείμενο ουσιαστικό μεν αλλά εναρμονισμένο με την σύγχρονη πραγματικότητα”.

Στην μακρά πλέον εποχή της κρίσης και της ύφεσης, υποστηρίζει η Συνομοσπονδία, “το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα στην δομή και την λειτουργία της ελληνικής κοινωνίας είναι η θεσμική αστοχία και αναποτελεσματικότητα. Οι θεσμοί παύουν να λειτουργούν όπως πρέπει, χάνοντας προοδευτικά το αυξημένο κύρος τους και ο πολίτης αντίστοιχα χάνει την εμπιστοσύνη του απέναντί τους. Θεωρούμε ότι πρέπει να είναι κύριο μέλημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης ο τρόπος λειτουργίας και συνεχούς ελέγχου όλων των θεσμών της Πολιτείας και προς αυτό, η τεχνογνωσία των κοινωνικών εταίρων και των φορέων της κοινωνίας και της αγοράς, μπορεί να αποβεί πραγματικά χρήσιμη”.

Η οικονομική επιχειρηματική δραστηριότητα επισημαίνεται, πως “πρέπει να συμπεριληφθεί πλέον ρητά στα θεμελιώδη κοινωνικά δικαιώματα και ελευθερίες καθώς και να τεθεί η υποχρέωση της προστασίας της από το κράτος, τους θεσμούς και τα δικαστήρια. Σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς, έχει καταστεί πλέον σαφές ότι το καθεστώς προστασίας της επιχειρηματικότητας είναι ασαφές, καθιστώντας την εύκολο στόχο και αποδυναμώνοντας την, την στιγμή μάλιστα που αποτελεί το μοναδικό ίσως εργαλείο αιχμής της ελληνικής κοινωνίας, προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση”.

Σε ότι αφορά την βουλευτική ασυλία και τον νόμο περί ευθύνης Υπουργών, η ΕΣΕΕ αναφέρει, ότι “ο επιχειρηματικός κόσμος και η κοινωνία γενικότερα ζητούν τον δραστικό περιορισμό τους και την αποκοπή τους από την αρμοδιότητα της Βουλής. Πρώτον, θα βελτιωθεί το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης και της πολιτικής επικοινωνίας, αναστρέφοντας την δραστική υποχώρηση της εμπιστοσύνης, στα χρόνια της κρίσης, απέναντι στα πρόσωπα και στους θεσμούς που σχετίζονται με το πολιτικό σύστημα. Δεύτερον, εξ’ ορισμού θα ενισχυθεί η υπευθυνότητα και η διαφάνεια στην διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και πόρων και θα περιοριστούν οι σπατάλες για τις οποίες ο πολιτικός κόσμος εκτίθεται πλέον καθημερινά απέναντι στους πολίτες”.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά διώξεις κατά μελών Κυβερνήσεων, αυτές θα μπορούσαν να ασκούνται από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αντί της Βουλής, ενώ το αυτό Ανώτατο Δικαστήριο θα μπορούσε να αναλάβει και την εκδίκαση των υπουργικών αδικημάτων, αντί του ειδικού δικαστηρίου, που προβλέπεται σήμερα.

Στις διατάξεις τις σχετικές με την δικαιοσύνη, η ΕΣΕΕ υπογραμμίζει, πως “πρέπει να βρεθεί και να συμπεριληφθεί λύση για την επίτευξη επιτέλους της ουσιαστικής επιτάχυνσης και της βελτίωσης της διαδικασίας και παραγωγής του έργου της. Αργή και αναποτελεσματική δικαιοσύνη σημαίνει ελαττωμένη προστασία του πολίτη απέναντι στις αυθαιρεσίες της διοίκησης, μοιρολατρική παραίτηση στις ιδιωτικές διαφορές, καθώς επίσης ανασφάλεια και αβεβαιότητα, που οδηγούν σε σαφή καθίζηση τόσο του επενδυτικού όσο και γενικότερα του οικονομικού κλίματος”.

Ενίσχυση στην προστασία της νησιωτικότητας

Επί συγκεκριμένων άρθρων, αναφορικά με το Άρθρο 101 του Συντάγματος για την προστασία της νησιωτικότητας, η ΕΣΕΕ τονίζει, ότι “στην παράγραφο 4 του εν λόγω άρθρου ορίζεται ότι ο κοινός νομοθέτης και η διοίκηση, όταν δρουν κανονιστικά, υποχρεούνται να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών και ορεινών περιοχών, μεριμνώντας για την ανάπτυξή τους. Δεν μπορούμε βεβαίως να αντιληφθούμε με ποιόν τρόπο, κατά την πρόσφατη αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, λήφθηκε υπόψη η ιδιαιτερότητα των νησιωτικών περιοχών ή το μεταφορικό ισοδύναμο των προϊόντων που διατίθενται εκεί. Η προστασία της νησιωτικότητας, τόσο στον επιχειρηματικό όσο και στον γενικότερο κοινωνικό τομέα, είναι εξαιρετικής σημασίας για την συγκράτηση του κοινωνικού ιστού των ιδιαίτερων αυτών περιοχών και ως τέτοια, πρέπει να ενισχυθεί η προστασία της από το Σύνταγμα”.

Αντίστοιχα, για το άρθρο 102 περί αυτοτέλειας των ΟΤΑ, η Συνομοσπονδία αναφερόμενη στην παράγραφο 5, όπου σημειώνεται ότι το κράτος φροντίζει για την εξασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας και των πόρων που είναι αναγκαίοι για την λειτουργία των ΟΤΑ, με ταυτόχρονη διασφάλιση της διαφάνειας κατά τη διαχείριση των πόρων αυτών, δηλώνει πως “θεωρούμε ότι είναι πλέον καιρός να οριστεί με σαφήνεια ότι οι πόροι αυτοί δεν θα προέρχονται από τον προϋπολογισμό του κράτους αλλά από ανταποδοτικά τέλη και από μέρος ή το όλο της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας. Παράλληλα, πρέπει να υποχρεωθούν οι ΟΤΑ σε βιώσιμη δημοσιονομική λειτουργία των υπηρεσιών τους και να απαγορευθεί ο δανεισμός τους για κάλυψη ελλειμματικών προϋπολογισμών. Η συμμετοχή του κράτους στην χρηματοδότησή τους πρέπει να επιφυλαχθεί μόνο για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών σε ειδικές συνθήκες”.

Φορείς και πολίτες σε συγκροτημένο διάλογο

Κατόπιν της συνάντησης, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης επεσήμανε, πως “ο εμπορικός κόσμος της χώρας θεωρεί εξαιρετικά σημαντικό τον διάλογο που έχει ξεκινήσει ενώπιον της Επιτροπής Διαλόγου για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, με ζητούμενο την αναβάθμιση της λειτουργίας των θεσμών, του κύρους και της αποτελεσματικότητας των τριών διακριτών εξουσιών και γενικότερα του τρόπου διακυβέρνησης της χώρας”, σημειώνοντας, ότι “ο διάλογος αυτός είναι και μία ανεκτίμητη ευκαιρία για την ελληνική κοινωνία”.

“Δεν είναι πολλές οι περιπτώσεις, όπου οι φορείς και οι πολίτες συγκροτημένα συζητούν την κατεύθυνση που πρέπει να πάρει ο θεμελιώδης χάρτης της χώρας, τι οφείλεται να προστατευθεί συνταγματικά και να κατοχυρωθεί, γεγονός που ταυτόχρονα συνιστά αναγνώριση και διαπίστωση τι δεν πήγε καλά και τι πρέπει να αλλάξει”, τόνισε ο κ. Κορκίδης, ενώ έκλεισε λέγοντας, πως “η ΕΣΕΕ δράττεται αυτής της ευκαιρίας, συμμετέχει ενεργά στις διαδικασίες δημόσιου διαλόγου για την συνταγματική αναθεώρηση και καταθέτει τις δικές της προτάσεις για ένα πιο αποτελεσματικό Σύνταγμα και ένα καλύτερο μέλλον, τόσο της αγοράς και της οικονομίας, όσο και της ελληνικής κοινωνίας”.

Ετικέτες: