Απεργιακή κινητοποίηση των ναυτικών θα κρατήσει δεμένα τα πλοία έως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής

Τετραήμερος αποκλεισμός των νησιών από την ΠΝΟ

  • Τετάρτη, 17 Μαΐου, 2017 - 06:16
  • /   Eνημέρωση: 17 Μαΐου. 2017 - 22:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Νέο αποκλεισμό για τους νησιώτες επέφερε η απεργιακή κινητοποίηση της ΠΝΟ, με τα νησιά να «εισπράττουν» και πάλι τα απόνερα των διεκδικήσεων των ναυτικών.

Στις έντονες αντιδράσεις που καταγράφονται σήμερα ενάντια στα μέτρα του τρίτου μνημονίου, με την γενικευμένη απεργία σε ολόκληρη τη χώρα, προστίθεται και η κινητοποίηση της ΠΝΟ, που θα κρατήσει δεμένα τα πλοία στα κεντρικά λιμάνια.

Η ψήφιση των μέτρων του νέου μνημονίου την Πέμπτη στη Βουλή θα αποτελέσει και το κομβικό σημείο για την ήδη εξαγγελθείσα παράταση της απεργίας των ναυτικών.

Ο αποκλεισμός των νησιών λειτουργεί ακόμα μία φορά ως μοχλός πίεσης της ΠΝΟ προς την κυβέρνηση, καθώς σε κάθε απεργιακή κινητοποίηση των ναυτικών οι νησιώτες είναι οι άμεσα θιγόμενοι.

Παρά την σημαντικότητα της κατάστασης, σε ότι αφορά τα απαιτούμενα από τους δανειστές νέα μέτρα, κινήσεις αντίδρασης και διεκδικήσεων, όπως της ΠΝΟ, εύκολα μπορεί να προκαλέσουν κοινωνικό αυτοματισμό, με αφορμή τις ήδη οριακές αντοχές των πολιτών.

Παράταση από ενάρξεως

Παράταση της απεργιακής της κινητοποίησης αποφάσισε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) καθηλώνοντας για ένα ακόμα 48ωρο τα πλοία στα λιμάνια, με αποτέλεσμα η κινητοποίηση που ξεκίνησε εχθές να συνεχιστεί έως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Η απόφαση κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων που αποφασίστηκε από την ΠΝΟ πρακτικά σημαίνει την πραγματοποίηση και νέας 48ωρης απεργία σε συνέχεια την προηγούμενης, καθιστώντας ουσιαστικά την πρώτη φάση της απεργίας 4ήμερη.

Πιο συγκεκριμένα, η απεργιακή κινητοποίηση ξεκίνησε στις 00.01 π.μ., ξημερώματα της Τρίτης 16-5-017 και όπως είχε προγραμματιστεί θα έληγε στις 24.00 μ.μ. μεσάνυχτα της Τετάρτης 17-5-2017, οπότε θα ξεκινήσει η νέα διήμερη κινητοποίηση η οποία θα λήξει τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 19-5-2017.

Η απόφαση της κλιμάκωσης ελήφθη, όπως η ίδια η ΠΝΟ υποστηρίζει, λαμβάνοντας υπόψη «την αδιάλλακτη και ανυποχώρητη θέση της κυβέρνησης», γεγονός που δεν θα επιτρέψει την εκτέλεση κανενός δρομολογίου πλοίου, τα οποία θα παραμείνουν με δεμένους τους κάβους έως και την Παρασκευή.

Οι διεκδικήσεις

Η απεργία της ΠΝΟ, γίνεται ενάντια στα νέα μνημονιακά μέτρα και στα καυτά και χρονίζοντα προβλήματα του κλάδου (ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό, φορολογικό, ανεργία και μαύρη ανασφάλιστη εργασία, οργανικές συνθέσεις πληρωμάτων ΣΣΕ κ.λ.π.).

Τα αιτήματα τα οποία διατυπώνει η ΠΝΟ αφορούν στην επαναφορά των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των ναυτεργατών στο προ των τριών μνημονίων καθεστώς και πλήρη εξαίρεση από τον «κοινωνιοκτόνο Ν. 4387/16», την άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας στους Έλληνες ναυτεργάτες και καταπολέμηση της «μαύρης» ανασφάλιστης εργασίας, την αναστολή του άρθρου 29 του Ν. 4150/2013 περί μειωμένων συνθέσεων στα πλοία της ακτοπλοΐας, την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για όλες τις κατηγορίες πλοίων για το 2017, την εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και της κείμενης νομοθεσίας, την αποκατάσταση της άδικης φορολόγησης των Ελλήνων ναυτεργατών, την επαναφορά των παροχών του Οίκου Ναύτου προς τους ναυτεργάτες και την άμεση υλοποίηση της εξόφλησης των δεδουλευμένων αποδοχών στα πληρώματα επιβατηγών πλοίων, και γενικότερα των πλοίων της ακτοπλοΐας όπου εξακολουθούν να υπάρχουν εκκρεμότητες.

Η διοίκηση της ΠΝΟ, όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση της, «ζητάει την κατανόηση και την πλήρη συμπαράσταση τόσο του επιβατικού κοινού όσο και όλων των Ελλήνων εργαζομένων, διότι ο αγώνας ο οποίος και διεξάγεται δε είναι αγώνας που αφορά μόνο τους Έλληνες ναυτεργάτες αλλά αφορά όλη την ελληνική κοινωνία».

«Οι ναυτεργάτες δεν διεκδικούν τίποτε νέο. Απλά ορθώνουν το ανάστημα, μαζί με όλους τους εργαζόμενους και τους επιστημονικούς φορείς της χώρας, ενάντια στη λαίλαπα των νέων μέτρων, με τα οποία κατεδαφίζεται πλήρως η κοινωνική ασφάλιση και το κράτος πρόνοιας, εξαφανίζονται και τα τελευταία εναπομείναντα δικαιώματα των ναυτεργατών, οι οποίοι οδηγούνται μαθηματικά στη φτώχια και την εξαθλίωση. Η προσπάθεια εξάρθρωσης και εκμηδενισμού των δικαιωμάτων του κλάδου και η σιωπηρή ανοχή και αδιαφορία των υπευθύνων και του κράτους δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητα».

 

 

 

 

Ετικέτες: