Εποικοδομητική συνάντηση εργασίας μεταξύ του αναπληρωτή Υπουργού Ενέργειας και του προέδρου της ΕΝΠΕ, για τους δασικούς χάρτες, το υδατικό δυναμικό και τους ΒΙΟΚΑ

Πεδίο κοινής πολιτικής ευθύνης

  • Παρασκευή, 19 Μαΐου, 2017 - 06:13

Ουσιαστική και πολύωρη συνάντηση εργασίας είχαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Ενέργειας, κ. Σωκράτης Φάμελλος και ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, κ. Κώστας Αγοραστός, ενώ ο κ. Φάμελλος συμμετείχε και στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ένωσης

Τρία θέματα κομβικής σημασίας περιλάμβανε η ατζέντα της συζήτησης μεταξύ ΥΠΕΝ και Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), ήτοι τους δασικούς χάρτες, τη διαχείριση των υδατικών πόρων και τα έργα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων. Ο Αν. ΥΠΕΝ παρουσίασε τις θέσεις και τον προγραμματισμό του Υπουργείου, απάντησε σε ερωτήσεις και δέχθηκε πολλές προτάσεις για μελλοντικές θεσμικές παρεμβάσεις σε θέματα περιβάλλοντος, από τα μέλη του ΔΣ της ΕΝΠΕ.

Στο κομμάτι των δασικών χαρτών ΕΝΠΕ και ΥΠΕΝ επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για μία ουσιαστική τομή, μία αλλαγή στην καθημερινότητα και στη λειτουργία του Κράτους, που θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια.

Δασικοί χάρτες, υδατικό δυναμικό, ΒΙΟΚΑ

Κοινός σκοπός μεταξύ ΥΠΕΝ και ΕΝΠΕ είναι αφενός η ενημέρωση των αγροτών σχετικά με τα νέα εργαλεία που τους παρέχονται, προκειμένου να υπάρξει εξασφάλιση των επιδοτήσεων και τακτοποίηση της γεωργικής δραστηριότητας και αφετέρου, η πρόσβαση όλων των πολιτών στα νέα αυτά εργαλεία και πώς μπορούν να συμβάλλουν σε αυτό οι Περιφέρειες, ιδιαίτερα δε στην αποστολή στοιχείων για τους εποικισμούς, τους αναδασμούς, τα όρια οικισμών και πράξεις της Διοίκησης, οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στους χάρτες και δεν ευθύνεται ο πολίτης.

Στα θέματα που αφορούν συνολικά στο υδατικό δυναμικό της χώρας ο Αν. ΥΠΕΝ, κ. Φάμελλος, ενημέρωσε το ΔΣ της ΕΝΠΕ ότι εντός του μήνα θα έχει ολοκληρωθεί η τιμολογιακή πολιτική του νερού, καθώς και η εκπόνηση μελετών, έως το τέλος Ιουνίου, για την αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης Νερού σε όλες τις λεκάνες απορροής. Έτσι, "κλείνει για την Ελλάδα μία περίοδος εξαετούς καθυστέρησης, ερχόμαστε εγγύτερα στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και ταυτόχρονα ανοίγουμε και την πόρτα της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, συνδυάζοντας περιβάλλον και ανάπτυξη. Οι Περιφέρειες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και να συμβάλλουν τόσο στην προστασία του περιβάλλοντος, όσο και στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας". 

Όσον αφορά στα έργα επεξεργασίας λυμάτων ο Αν. ΥΠΕΝ είπε πως πρόκειται για ένα δύσκολο στόχο, ωστόσο υπάρχει κοινό πλάνο μεταξύ ΥΠΕΝ, Περιφερειών και Δήμων το οποίο συμπεριλαμβάνει περίπου 200 εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων σε οικισμούς άνω των 2.000 κατοίκων, τονίζοντας ότι χρειάζεται η συνεργασία όλων για την επίτευξη αυτού του στόχου και προαναγγέλλοντας τη συγκρότηση Ειδικής Τεχνικής Γραμματείας, για αξιοποίηση πόρων ύψους 1 δις ευρώ που προβλέπονται για τα συγκεκριμένα έργα, που στο μεγαλύτερο ποσοστό διαχειρίζονται οι Περιφέρειες.

Όπως κατέληξε ο κ. Φάμελλος, "χρειαζόμαστε μια πολιτική συμφωνία ότι τα συγκεκριμένα έργα όχι μόνο θα γίνουν, αλλά και θα λειτουργήσουν σωστά. Διότι, είναι σημαντικό να μην απαξιώνουμε εκ των υστέρων έργα για τα οποία έχουμε επενδύσει πόρους".

Τέλος, ο Αν. ΥΠΕΝ επιβεβαίωσε από την πλευρά του Υπουργείου μια νέα συνεργασία με την ΕΝΠΕ και προανήγγειλε στο προσεχές μέλλον νέα συνάντηση εργασίας με θέμα την κυκλική οικονομία, τα στερεά απόβλητα και την ανακύκλωση.

«Στοίχημα για όλους»

Σε ό,τι αφορά στα έργα και τους βιολογικούς καθαρισμούς, ο κ. Φάμελλος ανακοίνωσε ότι, βρίσκεται στο τελικό στάδιο η συλλογή υπογραφών για την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) σχετικά με την τιμολόγηση του νερού και βασικός στόχος είναι η ανάκτηση του κόστους να προέλθει μέσα από τη μείωση του κόστους λειτουργίας ΔΕΥΑ και Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων κι όχι με αύξηση της τιμής, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια αυτή «στοίχημα για όλους μας και πρέπει να το κερδίσουμε γιατί είναι προς όφελος του πολίτη και του παραγωγού».

Επισημαίνεται ότι η τιμολόγηση του νερού είναι απαραίτητη προϋπόθεση (αιρεσιμότητα) προκειμένου να μπορέσουν κεντρικό κράτος και Περιφέρειες να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για να προκηρύξουν νέα αρδευτικά έργα.

Επιπλέον, ο κ. Φάμελλος σημείωσε, ότι έως το τέλος Ιουνίου πρόκειται να ολοκληρωθεί σε τεχνικό επίπεδο ο σχεδιασμός της πρώτης αναθεώρησης των σχεδίων διαχείρισης υδάτων σε επίπεδο λεκάνης απορροής ποταμού και θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση το δεύτερο εξάμηνο του 2017.

Όσον αφορά στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, επεσήμανε, πως υπάρχει συνεργασία και πρόκειται να υπογραφεί επιτελική προγραμματική σύμβαση των συναρμόδιων Υπουργείων, των Περιφερειών και των Δήμων προκειμένου να προχωρήσει η κατασκευή νέων εγκαταστάσεων σε περίπου 200 οικισμούς της χώρας άνω των 2.000 κατοίκων συνολικού προϋπολογισμού που αγγίζει το 1 δις ευρώ. Ο ρόλος των Περιφερειών είναι νευραλγικής σημασίας καθώς καλούνται να διαχειρισθούν μεγάλο μέρος του συνολικού προϋπολογισμού.

«Έχουμε κοινό σχεδιασμό»

Κατόπιν της συνάντησης, ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ δήλωσε, ότι «τονίσαμε στον κ. Φάμελλο ότι ως Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση θεωρούμε τους δασικούς χάρτες σημαντικό θεσμικό και αναπτυξιακό εργαλείο, προϋπόθεση για την παραγωγική ανασυγκρότηση και ένα σύγχρονο κράτος. Ακριβώς γι' αυτό είμαστε από τους πρώτους που αναδείξαμε το θέμα σ' όλες του τις διαστάσεις και κατά κοινή εκτίμηση συμβάλλαμε με εποικοδομητικό τρόπο στο να γίνουν αρκετές από τις απαιτούμενες βελτιώσεις προς όφελος των πολιτών αλλά και της χώρας», τονίζοντας πως η ΕΝΠΕ παραμένει προσηλωμένη στους στόχους που εξ αρχής έθεσε, ενώ «παράλληλα, συζητήσαμε και ζητήματα της επόμενης ημέρας στη δασική νομοθεσία, τα οποία η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας ζητά να αντιμετωπιστούν χωρίς να στρεβλώνονται και να χάνονται τα δικαιώματα των πολιτών».

Σχετικά με τη διαχείριση υγρών αποβλήτων για οικισμούς άνω των 2.000 κατοίκων, ο κ. Αγοραστός είπε, πως «ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να πετύχουμε τους στόχους της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» και να μην κινδυνεύσει η χώρα μας με νέα πρόστιμα από την ΕΕ. Έχουμε κοινό σχεδιασμό σε συνεργασία με τον κ. Φάμελλο και τις αρμόδιες υπηρεσίες, εντάσσουμε έργα στα Περιφερειακά  Επιχειρησιακά Προγράμματα αλλά και στο Τομεακό προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη λειτουργία όλων των μονάδων διαχείρισης λυμάτων (βιολογικοί καθαρισμοί) στο πλαίσιο εναρμόνισης με την Ευρωπαϊκή Οδηγία, να επιλυθούν περιβαλλοντικά ζητήματα, να παροχετευθεί χρήμα στην πραγματική οικονομία και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας».

Ο κ. Φάμελλος δήλωσε, πως «θα αξιοποιήσουμε πόρους της τάξης του 1 δις ευρώ, τα οποία σε πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό διαχειρίζονται οι Περιφέρειες, άρα χρειάζονται συνέργειες με τεχνικά, διοικητικά, οικονομικά χαρακτηριστικά και πάνω απ' όλα μια πολιτική συμφωνία: ότι τα έργα θα γίνουν και θα λειτουργούν. Γιατί η ουσία στα έργα περιβάλλοντος είναι ότι μπορεί να επενδύουμε εδώ και χρόνια πόρους αλλά δυστυχώς τα απαξιώνουμε μετά γιατί τα αφήνουμε χωρίς λειτουργία. Σαφέστατα χρειαζόμαστε νέα συνεργασία. Ανανεώσαμε το ραντεβού μας γιατί θα γίνει στο ΔΣ της ΕΝΠΕ νέα συζήτηση για την κυκλική οικονομία, τη διαχείριση στερεών αποβλήτων και την ανακύκλωση, θέματα που προετοιμάζονται από το Υπουργείο και την κυβέρνηση για τους επόμενους μήνες».

Ετικέτες: