Η υπουργός τουρισμού έδωσε απολογιστικά στοιχεία και έθεσε τις προτεραιότητες για την επόμενη περίοδο

«Δυσφημούν τον τουρισμό οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες»

  • Δευτέρα, 22 Μαΐου, 2017 - 06:12

Στις «υψηλές επιδόσεις τα δύο τελευταία χρόνια και τη σταθερά ανοδική πορεία του ελληνικού τουρισμού», που είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας, παρά «τις δύσκολες συνθήκες με εξωγενείς και αστάθμητους παράγοντες και με μία αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή» αναφέρθηκε η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, μιλώντας στην 25η Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ.

Στον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), τα ηνία του οποίου αναλαμβάνει πλέον, μετά την ανάδειξη του νέου του Δ.Σ., ο Γιάννης Ρέτσος, τέθηκαν από την υπουργό Τουρισμού, οι στόχοι της επόμενης περιόδου, ενώ ειδική αναφορά έκανε και στα μέχρι σήμερα αποτελέσματα, που αφορούν στην ανοδική πορεία του τουρισμού κατά την τελευταία τριετία.

Στην ρητορική της Ν.Δ. η υπουργός απάντησε ότι «είναι θλιβερό στη συγκεκριμένη συγκυρία, σε μία χρονιά που προβλέπεται να είναι η καλύτερη στην ιστορία του τουρισμού, να ακούγονται αντιπολιτευτικές φωνές που υπονομεύουν το εθνικό τουριστικό προϊόν και κάθε προσπάθεια ανάπτυξης. Οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες, το μόνο που καταφέρνουν είναι να δυσφημούν και να δημιουργούν κλίμα αβεβαιότητας που λειτουργεί αποτρεπτικά για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη. Ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση και δεν επιτρέπεται να αντιμετωπίζεται ως πεδίο αντιπαραθέσεων και ως ευκαιρία για την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών συμφερόντων».

Θετικές επιδόσεις

Η κ. Κουντουρά μίλησε για «θεαματική ανοδική πορεία», γεγονός που επιβεβαιώνει ότι απέδωσε η εθνική τουριστική πολιτική που σχεδιάστηκε το 2015 και υλοποιείτε με ορίζοντα τετραετίας.

Αναφερόμενη στα θετικά αποτελέσματα είπε πως «Το 2017 έχει ξεκινήσει με θεαματική αύξηση των προκρατήσεων έως 70%, με πρωτόγνωρα επίπεδα πληροτήτων» ως αποτέλεσμα «σκληρής και στοχευμένης δουλειάς».

Όπως ενημέρωσε «οι συμφωνίες και οι διαπραγματεύσεις με tour operators και αεροπορικές εταιρείες οδήγησαν στην αύξηση της συνδεσιμότητας, με 150 νέες αεροπορικές συνδέσεις και 6.000 νέες πτήσεις στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας. Η μεγάλη επιτυχία είναι ότι η πλειοψηφία των νέων συνδέσεων είναι σε νέους ελληνικούς προορισμούς που προωθούμε προκειμένου να στηρίξουμε τις τοπικές οικονομίες».

Αναφέρθηκε στην επιτυχή επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, με αποτέλεσμα «μέχρι και σήμερα το Μάιο του 2017, οι προκρατήσεις και οι αφίξεις έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία».

Ειδική αναφορά έκανε στο άνοιγμα σε νέες αγορές, «όπως η Μέση Ανατολή, η Ν. Κορέα και η Κίνα για την προσέλκυση επισκεπτών υψηλών εισοδημάτων και πολλαπλάσιων ταξιδιωτικών δαπανών, που ταξιδεύουν όλο το χρόνο» και την ενίσχυση των αγορών Ρωσίας, Αμερικής και Καναδά, που έδειξαν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα το 2016, ενώ το 2017 υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση.

Υπενθύμισε την εξασφάλιση των απευθείας πτήσεων τριών αεροπορικών εταιρειών της Αμερικής, με αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των τουριστών κατά 250.000 άτομα, όπως και την απευθείας καθημερινή πτήση, όλο το χρόνο, Αθήνας - Νέας Υόρκης.

Επενδυτικό ενδιαφέρον

Σύμφωνα με τις αναφορές της κ. Κουντουρά, το 2016 καταγράφηκε «έκρηξη επενδυτικών προτάσεων στην Ελλάδα και εκδηλώθηκε σημαντικό ενδιαφέρον από εγχώριους και διεθνείς ομίλους και επιχειρήσεις», καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου, την ΕΥΠΑΤΕ, υποβλήθηκαν 142 φάκελοι για νέα και υφιστάμενα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων άνω των 300 κλινών, για ειδικές τουριστικές υποδομές και για τέσσερα νέα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα, που βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδειοδότησης, ενώ έως και το Μάρτιο του 2017 υποβλήθηκαν προς ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο 251 προτάσεις για ξενοδοχειακές επενδύσεις.

Πέραν αυτών εξασφαλίστηκε η ενεργοποίηση πόρων μέσω του ΕΣΠΑ άνω των 300 εκατ. ευρώ σε συγχρηματοδοτούμενες δράσεις που αφορούν στον τουρισμό και περιλαμβάνουν την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας και έργα τουριστικών υποδομών στους ΟΤΑ και σε δημόσιους φορείς.

Όπως χαρακτηριστικά ανάφερε η υπουργός «Μεγάλοι Όμιλοι συνομιλούν μαζί μας, διερευνούν πλέον συγκεκριμένες ευκαιρίες σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα, σε μαρίνες, θεματικά πάρκα, κέντρα ευεξίας κ.α.».

Θεματικός τουρισμός

Για τον μη αξιοποιήσιμο επί χρόνια θεματικό τουρισμό, πλέον διαμορφώθηκε η στρατηγική για την προώθηση και προβολή ανά αγορά- στόχο και ολοκληρώνονται σχέδια δράσης ανά τομέα.

Συγκεκριμένα στο θρησκευτικό- προσκυνηματικό τουρισμό ενεργοποιήθηκαν για πρώτη φορά οι Επιτροπές με τις 3 Εκκλησίες και έχει ήδη προχωρήσει η καταγραφή των προσκυνηματικών μνημείων, στον ιαματικό τουρισμό, λύθηκε οριστικά, με νομοθετική πρωτοβουλία, το χρόνιο πρόβλημα της αδειοδότησης των εγκαταστάσεων ιαματικών πηγών και επανενεργοποιήθηκε η Επιτροπή Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων, που προχωρά στην ταχύτατη αναγνώριση και νέων ιαματικών πηγών σε όλη την Ελλάδα και πλέον, για πρώτη φορά από το 2006, θα καθοριστούν οι σύγχρονες προδιαγραφές λειτουργίας των εγκαταστάσεων ιαματικού τουρισμού, για την προσέλκυση επενδυτών και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

Σε ότι αφορά στο θαλάσσιο τουρισμό, όπου δεν είχε ποτέ υπάρξει οργανωμένο σχέδιο για την αξιοποίηση του τεράστιου αυτού συγκριτικού πλεονεκτήματος της χώρας, τέθηκε ως προτεραιότητα η χάραξη ενιαίας εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού και της κρουαζιέρας με από κοινού με το υπουργείο Ναυτιλίας σύσταση της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής Κρουαζιέρας, όπου συμμετέχουν 28 φορείς, συνεδριάζει τακτικά και μέσα από τις ειδικές ομάδες εργασίας ετοιμάζονται τα action plan για την κρουαζιέρα και το γιώτινγκ.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο προχωρά στην αξιοποίηση των τουριστικών λιμένων, των οποίων έχει τη χρήση, τη διαχείριση και τον έλεγχο.

Παράλληλα, από κοινού με τα συναρμόδια υπουργεία, προωθούνται δράσεις για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού και της προώθησης των τοπικών προϊόντων, ενώ σε άλλο επίπεδο εξετάζονται τα σχέδια δράσης του επόμενου πενταμήνου για τον ιατρικό, τον καταδυτικό, τον αθλητικό και προπονητικό τουρισμό και σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς προωθείται ο πολιτιστικός, ο συνεδριακός τουρισμός και η γαστρονομία, που προσελκύουν επισκέπτες όλο το χρόνο.

Οι προτεραιότητες

Στις προτεραιότητές που θέτει το υπουργείο Τουρισμού για την επόμενη περίοδο είναι:

Η ολοκλήρωση των νέων οργανογραμμάτων του Υπουργείου και του ΕΟΤ, η ολοκλήρωση του έργου της κωδικοποίησης της τουριστικής νομοθεσίας, ώστε να εξαλειφθεί η πολυνομία, η ψήφιση νομοσχεδίου που θα καλύψει όλα τα κενά στο σύνολο της τουριστικής νομοθεσίας, η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων του ΕΣΠΑ, για να στηριχθεί η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα με προγράμματα για υφιστάμενες αλλά και για νέες μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις και με προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας INTERREG.

Ειδική αναφορά έκανε στην απαξιωμένη και υποβαθμισμένη τουριστική εκπαίδευση, όταν επί των προηγούμενων κυβερνήσεων είχαν κλείσει οι Σχολές Ξεναγών, καταργήθηκε ο ΟΤΕΚ, εγκαταλείφθηκαν οι ΑΣΤΕΡ και ΑΣΤΕΚ και έκλεισαν οι ΕΠΑΣ.

Επ’ αυτών ολοκληρώνεται συνολική νομοθετική πρόταση για την αναβάθμιση της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης, θα επαναλειτουργήσουν οι Σχολές Ξεναγών, αναβαθμίζονται οι ΑΣΤΕΡ και ΑΣΤΕΚ και ενδυναμώνεται ο ρόλος και η παρεχόμενη εκπαίδευση στα ΙΕΚ τουρισμού.

Επίσης, ξεκινούν προγράμματα για την περαιτέρω κατάρτιση και μετεκπαίδευση των εργαζομένων, εποχιακά ανέργων, εμπειροτεχνών και ανέργων, ολοκληρώνεται το εθνικολογιστικό σύστημα των Δορυφόρων Λογαριασμών για την παροχή αξιόπιστων τουριστικών στοιχείων, ενώ εξασφαλίστηκε και η συμβολή εμπειρογνωμόνων από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, ο οποίος είχε διαπιστώσει αδικαιολόγητες αποκλίσεις το 2016 στα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Καθώς το εθνικό χωροταξικό της προηγούμενης κυβέρνησης κατέπεσε από το ΣτΕ, σε συνεργασία με το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας διαμορφώνεται το ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό με όρους βιώσιμης ανάπτυξης, έτσι ώστε να είναι ελκυστικό για επενδύσεις.

Τόνωση της οικονομίας

Ενισχυτικός της εθνικής οικονομίας ο τουρισμός, με τα στοιχεία από όλους τους φορείς του εξωτερικού- στατιστικές υπηρεσίες ξένων χωρών, ινστιτούτα και διεθνείς εταιρείες αναλύσεων, παγκόσμιες ηλεκτρονικές πλατφόρμες κρατήσεων, οι μεγάλοι tour operators, αλλά και πρόσφατες μελέτες, να καταγράφουν αύξηση αφίξεων και εσόδων, ενισχυμένες πληρότητες, και αύξηση διανυκτερεύσεων και τζίρου, όταν μόνο ο τουρισμός πολυτελείας το 2016 ξεπέρασε το 10%.

Για το 2017, η θεαματική αύξηση των αφίξεων και προκρατήσεων δημιούργησε και σημαντική αύξηση νέων προσλήψεων, τη μεγαλύτερη της τελευταίας δεκαετίας, όταν τον Απρίλιο έγιναν περισσότερες από 90.000 προσλήψεις.

Η υπουργός Τουρισμού ζήτησε από τους επιχειρηματίες του ξενοδοχειακού κλάδου να συμβάλλουν στην πάταξη φαινομένων φοροδιαφυγής, μαύρης εργασίας, να τηρούν την εργατική νομοθεσία και να διασφαλίζουν την υψηλή ποιότητα.