Στη Σύρο και στο Εργατικό Κέντρο Κυκλάδων ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΙΚΑ Ελλάδος, Δήμος Κουμπούρης

“Αιματοβαμμένα τα πλεονάσματά τους”

Συνάντηση με το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Κυκλάδων και άλλους εκπροσώπους τοπικών Σωματείων

Το μήνυμα της ισχυροποίησης της φωνής των Σωματείων των Συνταξιούχων ενάντια στα “αντιλαϊκά μέτρα που αποφασίζονται” από τις κυβερνήσεις και τις μνημονιακές υπαγορεύσεις και έχουν ως αποκλειστικό σκοπό “τα αιματοβαμμένα πλεονάσματα” και παράλληλα “τη φτωχοποίηση των περισσοτέρων” απηύθυνε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΙΚΑ Ελλάδος, Δήμος Κουμπούρης προς τους παρευρισκομένους της χθεσινής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Κυκλάδων μετά από πρόσκληση του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Κυκλάδων.

Με σκοπό την ενημέρωση Σωματείων, Συλλόγων και κυρίως των συνταξιούχων για τα πολυσυζητημένα σκληρά μέτρα που ήδη εφαρμόζονται αλλά και ακολουθούν και φέρνουν στην πρώτη γραμμή “μειώσεις συντάξεων, κρυφούς κόφτες με φόντο τις αξιολογήσεις και νέες περικοπές” τόσο ο κ. Κουμπούρης, όσο και ο γραμματέας της Ομοσπονδίας ΙΚΑ Ελλάδος μετέβησαν στη Σύρο, πραγματοποιώντας μία σχεδόν δίωρη συζήτηση.

Οι ίδιοι εστίασαν στο τί θα σημάνει παρακάτω για τους συνταξιούχους κάθε νέα περικοπή με οποιαδήποτε μορφή αυτή θα επιβληθεί, επισημαίνοντας την ανάγκη “ανάπτυξης αγώνα και μίας λαϊκής δυνατής συμμαχίας”.

 

Κάθε προσπάθεια, κάθε αντίσταση ενισχύει τον αγώνα”

Ειδικότερα, ως προς το κομμάτι των συναντήσεων, των συζητήσεων και των κινητοποιήσεων που αναπτύσσει η Ομοσπονδία, ο πρόεδρός της επεσήμανε πως στόχος αποτελεί η ισχυροποίησή τους με φόντο τη “σκληρή πολιτική που εφαρμόζεται”.

Εστιάζοντας στο θέμα των αξιολογήσεων και των μέτρων ο κ. Κουμπούρης τόνισε χαρακτηριστικά πως, “Λένε και ξαναλένε ανάπτυξη. Κι εμείς τους απαντάμε ότι η ανάπτυξή σας είναι αιμοτοβαμμένη γιατί αποζητάτε αιματοβαμμένα πλεονάσματα”. Μάλιστα πρόσθεσε πως, “Τα πλεονάσματα για να τα πιάσουν, προϋποθέτουν νέες περικοπές στις συντάξεις μας κλπ.” κι ως εκ τούτου, “το πλεόνασμα το πρωτογενές που θέλουν, προϋποθέτει τη χειροτέρευση της θέσης μας. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουμε”.

Ο κ. Κουμπούρης ασκώντας κριτική και στο θέμα των αντισταθμιστικών μέτρων που αναφέρεται κατά καιρούς από τη σημερινή κυβέρνηση συμπλήρωσε πως, “μιλούν για αντισταθμιστικά και η κυβέρνηση αυτή περηφανεύεται και λέει ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχαν πάρει αντισταθμιστικά” επισημαίνοντας μάλιστα πως, η εφαρμογή τους - όπως σημειώνει η πλευρά της κυβέρνησης - θα ακολουθήσει όταν θα διαπιστωθεί η “περιβόητη ανάπτυξη”.

“Δηλαδή να υπάρξει μία ορισμένη ωφέλεια από τις περικοπές. Καλά αν υπάρξει μία ωφέλεια από τις περικοπές γιατί τις κάνετε είναι το ερώτημα;” σχολίασε σχετικά, ενημερώνοντας πως, καθώς “δεν υπάρχει λογική στην μνημονιακή κατεύθυνση υπέρ των πολλών”, η απόφαση πρέπει να είναι ο αγώνας. “Πραγματοποιήσαμε το τελευταίο εξάμηνο συγκεντρώσεις και περιφερειακές και παναθηναϊκές και πανελλαδικές σε 35 νομούς και κάναμε συγκεντρώσεις των συνταξιουχικών οργανώσεων” ανέφερε, προσθέτοντας πως “Είμαστε ένα κίνημα ζωντανό, ένα κίνημα που παλεύει και είμαστε στον δρόμο του αγώνα” καθώς όπως υποστήριξε “δεν υπάρχει άλλος δρόμος ανοικτός”.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας δε, θέλησε να τονίσει επιτακτικά πως “τώρα που παίρνονται τα μέτρα δεν έχει δικαίωμα κανείς να μείνει στην απάθεια” απαντώντας και στο ερώτημα αν οι αγώνες που έχουν αναπτυχθεί ως σήμερα έχουν αποδώσει κάποιο κέρδος. “Μας ρωτούν αν πετύχαμε αυτά που θέλαμε; Όχι. Όμως κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Δεν χαρίζουμε τίποτα, γιατί δεν μας τα χάρισε κανείς” υποστήριξε κατηγορηματικά, λέγοντας εν συνεχεία πως, “Οι συνάδελφοι - συνταξιούχοι ανεξάρτητα από το ποια άποψη έχουν για τη ζωή, αφού γίνονται οι περικοπές για όλους, αφού δεν έχουμε υγεία και έχουμε όλα αυτά τα προβλήματα και των παιδιών μας η θέση δυσκολεύεται και χειροτερεύει, αφού τα μέτρα που έρχονται θα είναι για όλους, πρέπει να γνωρίζουν πως δεν έχουμε άλλον δρόμο από το να ενωθούμε και να ισχυροποιήσουμε το κίνημα”.

 

Όχι στον κοινωνικό αυτοματισμό. Να βαθύνει η ενότητα”

Πέραν των ανωτέρω, ο Δήμος Κουμπούρης προέβη σε διευκρινίσεις αναφορικά με το αν υπάρχει κάποια επιλογή αντίδρασης περισσότερο ριζοσπαστική από τις κινητοποιήσεις, την οποία και προτείνει ή στην οποία και προτρέπει η Ομοσπονδία.

“Είχαν ξεκινήσει κάποια κινήματα και με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ τύπου “Δεν πληρώνω”. Πού κατέληξαν αυτά; Πουθενά” σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος, υποστηρίζοντας πως, μία απόφαση μη καταβολής των όσων ζητούνται, “δεν είναι πολύ ριζοσπαστική λύση, με την έννοια ότι θα τα πάρουν οι ίδιοι και μπορούν να τα παίρνουν και με την κατάσχεση των συντάξεων και με τα σπίτια που θα πάρουν τώρα”.

Από την πλευρά του, υποστήριξε ωστόσο πως “Λύση είναι να οργανωθεί πιο αποφασιστικά, πιο μαζικά και πιο σωστά προσανατολισμένο ταξικά το κίνημα” έχοντας μάλιστα την προσοχή του και στην αποφυγή ανάπτυξης του κοινωνικού αυτοματισμού, που “επιδιώκουν οι κυβερνώντες και η αντίπαλη τάξη”. “Σε αυτή την προπαγάνδα πρέπει να απαντήσουμε” σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως, “Η αντίπαλη τάξη που λέγεται πολυεθνικές, επιχειρηματικοί Όμιλοι, εφοπλιστές κλπ είναι ενωμένοι και τα απαιτούν. Η εργατική τάξη δεν είναι ενωμένη. Θέλει να βαθύνει αυτή η ενότητα με βάση τα προβλήματα, με βάση την αδικία που έχουμε απέναντί μας, με βάση τον πλούτο που παράγουμε και πρέπει να τον πάρουμε και όχι να τον χαρίσουμε”.

Έκλεισε την απάντησή του δε, σχολιάζοντας πως, “Εμείς ριζοσπαστική λύση θεωρούμε ότι είναι η δημιουργία μίας συμμαχίας δυνατής απέναντι σε όλους αυτούς για να προασπίσουμε τα συμφέροντά μας, τα παιδιά μας, τις οικογένειές μας. Έχουμε δίκιο. Γιατί; Γιατί εμείς παράγουμε τον πλούτο”.