Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου ανατέθηκε από το ΥΝΑΝΠ η εκπόνηση μελέτης για τον υπολογισμό του Ανηγμένου Νησιωτικού Μεταφορικού Ισοδυνάμου

Σε αναζήτηση του μεταφορικού ισοδύναμου

  • Πέμπτη, 20 Ιουλίου, 2017 - 06:16

Σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, προκειμένου να εκπονηθεί μελέτη, με κύριο αντικείμενο την εξεύρεση μεθόδων, για τον υπολογισμό του Ανηγμένου Νησιωτικού Μεταφορικού Ισοδυνάμου (ΑΝΜΙ) τόσο για το επιβατικό, όσο και το εμπορευματικό μεταφορικό έργο, συνήψε το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής.

Σε συνέχεια των σχετικών δεσμεύσεων και δηλώσεων, εκ μέρους των αρμοδίων πλευρών, αναφορικά με τις προσπάθειες, εκ μέρους της κυβέρνησης για αναζήτηση κατάλληλων ισοδύναμων στο μεταφορικό έργο, μετά και την εξίσωση των ειδικών συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά και τις μεταφορές, με αυτούς της υπόλοιπης χώρας, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και πιο συγκεκριμένα, ο Υφυπουργός Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, ενέκρινε τη σύναψη σύμβασης με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, κατόπιν σχετικής πρότασης, από πλευράς του φορέα, προκειμένου να εκπονηθεί αναλυτική μελέτη στην κατεύθυνση αυτή, η οποία σε πρώτη φάση θα αφορά στα νησιά με πληθυσμό κάτω των 1.000 μονίμων κατοίκων.

Συνεπής μέριμνα υπέρ των νησιών

Αξίζει να σημειωθεί, πως από την πλευρά του Υφυπουργού Νησιωτικής Πολιτικής είχε τονιστεί η αγαστή συνεργασία μεταξύ του ΥΠΑΝΠ και του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μεταξύ άλλων, για την εξέταση των δεδομένων, όπως το διαφορετικό κόστος στην ακτοπλοϊκή μετακίνηση ενός νησιώτη, προς την πρωτεύουσα σε σχέση με τους κατοίκους άλλων, ηπειρωτικών περιοχών της χώρας, την εξακρίβωση της διαφοράς κόστους, την εξέταση του ζητήματος ανά ομάδες νησιών, προκειμένου τα ευρήματα να είναι ρεαλιστικά, να ανάγονται σε οικονομικό επίπεδο, έτσι ώστε να «μεταφραστούν» ως χρηματικά ποσά, που θα περιληφθούν στον προϋπολογισμό του Υπουργείου.

Όπως έχει τονίσει σε δημόσιες τοποθετήσεις του ο κ. Σαντορινιός, ζητούμενα για το Υπουργείο αποτελούν, τόσο το κόστος μετακίνησης ατόμων, όσο και το κόστος μεταφοράς των προϊόντων, δεδομένου, ότι πρόκειται για έναν επίσης τομέα με τεράστια σημασία για την οικονομική επιβάρυνση των νησιωτών. Ως εκ τούτου, στη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, έχουν τεθεί όλες οι παράμετροι, ώστε να βρεθούν οι κατάλληλες και αποτελεσματικότερες τεχνικές, που θα έχουν ως συνέπεια τη μείωση του κόστους μεταφοράς, χωρίς δημοσιονομική επιβάρυνση.

Επίσης, σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια ημερίδας της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, είχε επισημάνει, πως υπάρχει ανάγκη δημιουργίας ενός θεσμού - χρηματοδοτούμενου από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους – ο οποίος θα σχετίζεται με την απελευθέρωση των κρατικών ενισχύσεων, βελτίωση λιμενικών υποδομών και την ενίσχυση του στόλου (ακτοπλοΐας) και που θα εξισορροπεί το κόστος μεταφοράς και θα αποκαθιστά το μεταφορικό ισοδύναμο.

Αναζήτηση μεθόδων ενίσχυσης της οικονομικής ζωής στα νησιά

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στη σχετική απόφαση του Υφυπουργού Νησιωτικής Πολιτικής, το Υπουργείο, λαμβάνοντας υπόψιν την ανάγκη εξεύρεσης επιστημονικής μεθόδου ενίσχυσης της οικονομικής ζωής των μονίμων κατοίκων των νησιών, κάτω των χιλίων κατοίκων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί, εν μέρει, το αυξημένο κόστος ζωής, λόγω αυξημένου κόστους μεταφοράς στις μετακινήσεις ανθρώπων, αγαθών και υπηρεσιών, καθώς επίσης και την ήδη υποβληθείσα πρόταση από ομάδα ερευνητών του Παν/μίου Αιγαίου, ενέκρινε τη χρηματοδότηση του Ερευνητικού Προγράμματος με τίτλο: «Μέθοδοι Υπολογισμού Ανηγμένου Νησιωτικού Μεταφορικού Ισοδύναμου για νησιά κάτω από 1000 κατοίκους για την υποστήριξη του έργου της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής».

Το εν λόγω Ερευνητικό Πρόγραμμα ανατίθεται στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και την Επιτροπή Ερευνών, με Επιστημονικό υπεύθυνο τον εκάστοτε Πρύτανη και αναπληρωτή Επιστημονικό υπεύθυνο τον αναπληρωτή καθηγητή, κ. Αθανάσιο Κίζο.

Η δαπάνη υλοποίησης του Ερευνητικού Προγράμματος θα ανέλθει συνολικά στο ποσό των είκοσι χιλιάδων ευρώ συμπεριλαμβανομένου του νόμιμου Φ.Π.Α. των λοιπών κρατήσεων και θα βαρύνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.∆.Ε.) της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Εκπόνηση εναλλακτικών σεναρίων εφαρμογής του ΑΝΜΙ

Ως σκοπό, η συγκεκριμένη πρόταση του Π.Α. έχει την υλοποίηση ερευνητικού προγράμματος για τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με αντικείμενο τη συλλογή και επεξεργασία δεδομένων και την εφαρμογή μεθόδων, με τη βοήθεια μιας Βάσης Χωρικών ∆εδομένων για τον υπολογισμό του Ανηγμένου Νησιωτικού Μεταφορικού Ισοδυνάμου (ΑΝΜΙ) για επιβατικό και εμπορευματικό μεταφορικό έργο νησιών με πληθυσμό μικρότερο των 1000 κατοίκων, με σκοπό την τεκμηρίωση νησιωτικών εξειδικευμένων πολιτικών για νησιά του χώρου ευθύνης της Γ.Γ. Αιγαίου & Νησιωτικής πολιτικής.

Η μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί σε έξι μήνες και έχει σχεδιαστεί σε δύο φάσεις, με την 1η φάση να αφορά στο σχεδιασμό και την προετοιμασία της υλοποίησης του έργου και τη 2η φάση στην υλοποίηση του.

Η χρηματοδότηση της παραπάνω μελέτης θα γίνει αντίστοιχα, τμηματικά. Αρχικά το ποσό των 10.000 ευρώ θα δοθεί με την ολοκλήρωση της 1ης φάσης (σχεδιασμός και προετοιμασία της υλοποίησης του έργου) και τα υπόλοιπα 10.000 ευρώ μετά την ολοκλήρωση της 2ης φάσης που αφορά στην υλοποίηση του. Η σύνθεση της ομάδας εργασίας θα είναι όπως αυτή προτείνεται στην πρόταση του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Τα παραδοτέα που θα δοθούν έχουν ως εξής:

·         Πακέτο Εργασίας (ΠΕ) 1: προσδιορισμός του υλικού και των στοιχείων που θα χρησιμοποιηθούν.

·         Πακέτο Εργασίας (ΠΕ) 2: συλλογή και επεξεργασία των δεδομένων που θα χρησιμοποιηθούν στη βάση.

·         Πακέτο Εργασίας (ΠΕ) 3: υπολογισμός του ΑΝΜΙ με βάση ένα τεκμαρτό κόστος ανά μίλι, τις ανάγκες μετακίνησης και τη γεωγραφία των νησιών με την ανάλογη χαρτογραφική απεικόνιση.

·         Πακέτο Εργασίας (ΠΕ) 4: την εκπόνηση εναλλακτικών σεναρίων εφαρμογής του ΑΝΜΙ και τον υπολογισμό του κόστους εφαρμογής του για κάθε εναλλακτικό σενάριο.

Παραδοτέο 1:Τεχνική Έκθεση (μέθοδοι & υπολογισμός του ΑΝΜΙ).

Παραδοτέο 2: Τελική Έκθεση (εκπόνηση εναλλακτικών σεναρίων και υπολογισμό του κόστους εφαρμογής του ΑΝΜΙ).

Tα παραδοτέα αναμένεται να υποβληθούν, προς το Υπουργείο Ναυτιλίας σε τρία αντίτυπα καθώς και σε ηλεκτρονική μορφή, ενώ για την παρακολούθηση και παραλαβή των παραδοτέων συγκροτούμε πενταμελή Επιτροπή αποτελούμενη από τους υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.