ΚΕΔΕ

Συνέδριο με θέμα τη νησιωτική πολιτική

  • Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2017 - 12:25

Θεματικό Συνέδριο με τίτλο «Νησιωτική Πολιτική-Τοπική Αυτοδιοίκηση και Νησιωτικότητα» διοργάνωσε το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε συνεργασία µε την Κεντρική Ένωση Δήµων Ελλάδας και µε την συνδροµή του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης, το διήμερο 25 και 26 Σεπτεμβρίου στα Κύθηρα.
Στην εναρκτήρια ομιλία του ο  Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κος Γ. Πατούλης υπογράμμισε την ανάγκη χάραξης μιας Εθνικής Νησιωτικής Στρατηγικής προκειμένου ο νησιωτικός χώρος να μπορέσει να αποτελέσει πολλαπλασιαστή ισχύος της ελληνικής οικονομίας. Προλογίζοντας την παρουσίαση της μελέτης για τη Νησιωτικότητα που εκπόνησε το Ινστιτούτο  Τοπικής Αυτοδιοίκησης για λογαριασμό της ΚΕΔΕ, υπογράμμισε ότι για την Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού η Νησιωτικότητα δεν είναι πρόβλημα, αλλά ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Πατρίδας μας.
Στο πολύ σημαντικό αυτό Συνέδριο, συμμετείχε ο Δήμαρχος Μήλου Γεράσιμος Δαμουλάκης, που με την ιδιότητά του ως  Προέδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ, ανέπτυξε  το θέμα  «Ο  Τουρισμός ως μοχλός ανάπτυξης των Νησιωτικών Δήμων». Επίσης η Αντιδήμαρχος Μήλου Ζαμπέτα Τούρλου, μέλος της ανωτέρω Επιτροπής, η οποία θέλοντας να δώσει έμφαση στα θέματα Παιδείας και Πολιτισμού, ανέπτυξε το θέμα «Παιδεία-Πολιτισμός-Εκπαίδευση: το τρίπτυχο ενίσχυσης των Νησιωτικών Δήμων».
Στο Συνέδριο τοποθετήθηκαν ο φιλοξενών Δήμαρχος Κυθήρων κος  Ε. Χαρχαλάκης, ο Διευθυντής Γραφείου του Υπουργού Εσωτερικών κος Δ. Παπασταμόπουλος, ο Α' Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ κος Δ. Καφαντάρης, ο Πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ κος Δ.Καλογερόπουλος, ο ομότιμος Καθηγητής Περιφερειακής Ανάπτυξης Παντείου κος Ν. Κόνσολας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νησιωτικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Σάμου κος Μ. Αγγελόπουλος,   ο Δήμαρχος Μυκόνου κος Κ. Κουκάς, ο Δήμαρχος Ζακύνθου κος Π. Κολοκοτσάς. Επίσης το μέλος του ΔΣ του ΙΤΑ και ΓΓ του Δήμου Γαλατσίου Ε.Κυριαζόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Ρόδου κος Σ. Διακοσταματίου.  Την παρουσίαση της μελέτης έκαναν οι καθηγητές του τμήματος Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Αθ. Παπαδασκαλόπουλος και Γ.Ψυχάρης, οι οποίοι επιμελήθηκαν επιστημονικά τη μελέτη. Στο Συνέδριο παρέστησαν ο Μητροπολίτης Κυθήρων κ. Σεραφείμ, Δήμαρχοι νησιωτικών Δήμων και πολλοί εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Με το Συνέδριο αυτό ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ δείχνουν για άλλη μια φορά το έντονο ενδιαφέρον τους για την επίλυση των πολλαπλών προβλημάτων που φέρει η έννοια της Νησιωτικότητας στους Δήμους των Νησιών μας.
Ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στους συμβολικούς λόγους της επιλογής των Κυθήρων για την παρουσίαση της μελέτης τονίζοντας πως αποτελεί ένα έμπρακτο μήνυμα στήριξης της ΚΕΔΕ σε ένα νησιωτικό Δήμο, «που ήρθε πριν από μερικές εβδομάδες, εξαιτίας των πυρκαγιών, αντιμέτωπος με την ανικανότητα του Κεντρικού Κράτους να διαχειρισθεί μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Επικαλούμενος την περίπτωση των Κυθήρων ο κ. Πατούλης εξέφρασε τη στήριξη του και στους δημάρχους όλων των νησιωτικών Δήμων οι οποίοι, όπως ανέφερε, αγωνίζονται καθημερινά χωρίς επαρκή μέσα, χωρίς προσωπικό, χωρίς υποδομές, χωρίς σύνδεση για μεγάλο χρονικό διάστημα με την ηπειρωτική χώρα, για να κρατήσουν τους κατοίκους των νησιών στον τόπο τους.
Ο Δήμαρχος Μήλου συγχαίρει τους διοργανωτές του Συνεδρίου για την άψογη διοργάνωση καθώς και τον Δήμαρχο Κυθήρων κ. Χαρχαλάκη για την εξαιρετική φιλοξενία του.