2η Ευρω-Αραβική Διάσκεψη παρουσία Υπουργών Τουρισμού και Ναυτιλίας

Η Ελλάδα Παγκόσμιος Προορισμός όλο το χρόνο

  • Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου, 2017 - 06:23
  • /   Eνημέρωση: 13 Νοε. 2017 - 7:48

Τις σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η Ελλάδα ως παγκόσμιος ελκυστικός προορισμός για τουρισμό 365 ημερών, παρουσίασε η Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά, στην ομιλία της στην 2η Ευρω-Αραβική Διάσκεψη στην Αθήνα.

Η Υπουργός αναφέρθηκε στη σημασία της Διάσκεψης, που επισφραγίζει την κοινή βούληση και το έντονο ενδιαφέρον για την προώθηση της συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα μεταξύ των χωρών της Ευρώπης και του Αραβικού κόσμου. Σε αυτό το νέο περιβάλλον, και με τις νέες προοπτικές που διαμορφώνονται, η Ελλάδα έχει καθοριστικό ρόλο.

«Με τις αραβικές χώρες μας συνδέουν ιστορικοί και μακροχρόνιοι δεσμοί εμπιστοσύνης και φιλίας. Ως χώρα - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιδιώκουμε οι σχέσεις αυτές να ενισχυθούν και να επεκταθούν σε όλα τα επίπεδα, και φυσικά και στον τουρισμό» ανέφερε.

Στοχευμένες ενέργειες για τουρισμό και επενδύσεις

Στο πλαίσιο της υλοποιούμενης εθνικής αναπτυξιακής τουριστικής πολιτικής, αποτέλεσε στρατηγική επιλογή του Υπουργείου Τουρισμού να προχωρήσει στο άνοιγμα των τουριστικών αγορών της Μέσης Ανατολής και να προωθήσει νέες συνεργασίες με τις χώρες του Αραβικού Κόσμου.

Από το 2015 υλοποιήθηκαν στοχευμένες ενέργειες, μέσα από επαφές και συναντήσεις με πολιτικούς και θεσμικούς παράγοντες για την ανάπτυξη διμερών τουριστικών πρωτοβουλιών, τη διοργάνωση τουριστικών φόρα για την ανάπτυξη συνεργασιών στον ιδιωτικό τομέα, την ενίσχυση της συνδεσιμότητας, την ενισχυμένη παρουσία και συμμετοχή του ΕΟΤ στις μεγαλύτερες τουριστικές εκθέσεις και τη δυναμική προώθηση και προβολή στις αραβικές τουριστικές αγορές.

Αποτέλεσμα των ενεργειών αυτών, ήταν η διψήφια αύξηση της τουριστικής κίνησης από τις αραβικές χώρες στην Ελλάδα το 2016 και το 2017, και η θετική δυναμική που καταγράφεται για το 2018 και τα επόμενα χρόνια.

Η Υπουργός επισήμανε ότι λόγω των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού δημιουργούνται νέες ευκαιρίες και έχει αυξηθεί κατακόρυφα το επενδυτικό ενδιαφέρον από διεθνή κεφάλαια. Μεγάλοι αραβικοί όμιλοι έχουν δρομολογήσει σημαντικές επενδύσεις στην ελληνική τουριστική αγορά.

Η Ελλάδα “γέφυρα” μεταξύ Ευρώπης και αραβικού κόσμου

Στις εργασίες της 2ης Ευρω - Αραβικής Συνόδου συμμετείχε και ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Ο κ. Κουρουμπλής, αφού συνεχάρη τους ανθρώπους που ανέλαβαν την πρωτοβουλία γι’ αυτή τη διοργάνωση, αναφέρθηκε στις σχέσεις της Ελλάδας με τις αραβικές χώρες, που όπως τόνισε, αναπτύχθηκαν με γρήγορους ρυθμούς μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Χαρακτήρισε την Ελλάδα ως “γέφυρα” μεταξύ της Ευρώπης και του αραβικού κόσμου και συμπλήρωσε «η Ελλάδα διατηρεί παραδοσιακά στενούς δεσμούς με τον αραβικό κόσμο, με τον οποίο μοιραζόμαστε ιστορία, βιώματα, συνήθειες και αξίες».

Ναυτιλία, πετρέλαιο, κρουαζιέρες και μεταναστευτικό

Στην αναφορά του για τη ναυτιλία ο υπουργός είπε «Η ναυτιλία είναι ένας κρίσιμος τομέας και ένας κρίκος ισχυρός, που μπορεί να συμβάλλει στην ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση των σχέσεων του αραβικού κόσμου με την Ελλάδα και την Ευρώπη. Η ελληνική ναυτιλία έδειξε ότι έχει το ταμπεραμέντο και την ικανότητα να αντιμετωπίζει κρίσεις που δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν πολύ ισχυρότερες οικονομικά ναυτιλίες. Και αυτό δείχνει ότι η κουλτούρα των Ελλήνων εφοπλιστών έχει πολύ ισχυρό dna κι έτσι αντέχει τις κρίσεις. Το ΥΝΑΝΠ στηρίζει αυτή την προσπάθεια με κάθε τρόπο, εμπεδώνοντας ακριβώς, ένα κλίμα θεσμικής σταθερότητας που αποτελεί το υπόβαθρο, πάνω στο οποίο μπορεί να χτιστεί η εμπιστοσύνη που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει η χώρα πιο ελκτική. Αξίζει στο σημείο αυτό, να αναφέρω πως πριν έρθω σήμερα εδώ, υπέγραψα την εγκατάσταση στον Πειραιά, οκτώ νέων ναυτιλιακών εταιριών και αυτός είναι ένας αριθμός πάρα πολύ ενθαρρυντικός και σημαντικός.

Όπως πολύ σωστά επισημάνθηκε, ο αραβικός κόσμος είναι σημαντικός παραγωγός πετρελαίου. Αλλά και η Ελλάδα είναι εξίσου σημαντικός μεταφορέας πετρελαίου με σύγχρονα πλοία, που μεταφέρουν αυτόν τον πλούτο που παράγει ο αραβικός κόσμος σε διάφορα λιμάνια. Η ελληνική, λοιπόν, ναυτιλία αποτελεί έναν παγκόσμιο παράγοντα στη μεταφορά τροφίμων, πετρελαίου και άλλων προϊόντων.

Στο πλαίσιο του ΙΜΟ συνεργαζόμαστε με τις αραβικές χώρες, γιατί εμείς θεωρούμε ότι ο διεθνής οργανισμός είναι ένας φορέας που ενώνει την παγκόσμια ναυτιλία και μορφοποιεί τους κανόνες, που πρέπει να τη διέπουν σε διεθνές επίπεδο, δεδομένου ότι η ναυτιλία είναι μια παγκόσμια διεθνής παρουσία που ενώνει τους λαούς, τους πολιτισμούς, τις οικονομίες, τις σχέσεις των ανθρώπων.

Σύμφωνα με αυτή την αντίληψη, που διακατέχει και την πολιτική ηγεσία του ΥΝΑΝΠ, έχουμε προχωρήσει σε ναυτιλιακές συμφωνίες με την Αίγυπτο, το Μαρόκο, τη Συρία, την Ιορδανία, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ σε τελικό στάδιο διαπραγμάτευσης, είναι διμερείς συμφωνίες με τη Σαουδική Αραβία και την Τυνησία. Έχουμε επαφές και με άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής, γιατί αυτές οι ναυτιλιακές συμφωνίες, είναι το υπόβαθρο πάνω στο οποίο πρέπει να χτίσουμε μια υγιή σχέση μεταξύ των ναυτιλιών όλων αυτών των χωρών. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι το ΥΝΑΝΠ και ολόκληρη η Κυβέρνηση είμαστε ανοιχτοί στις συνεργασίες».

Αναφερόμενος στον τομέα της κρουαζιέρας ο υπουργός δήλωσε «Υπάρχουν πολύ μεγάλα περιθώρια να υπάρξει συνεργασία στον τομέα αυτό. Είναι ένας τομέας δυναμικά αναπτυσσόμενος, όπου η Ελλάδα ενισχύει την πρωτοβουλία των επενδύσεων που μπορούν να γίνουν σε ελληνικά λιμάνια, από εταιρίες κρουαζιέρας. Επίσης, η συνεργασία λιμανιών, όπως είναι αυτή του Πειραιά με την Αλεξάνδρεια και άλλα λιμάνια της Αιγύπτου. Η προσπάθεια της Ελλάδας να ενισχύσει τον τομέα της κρουαζιέρας, δεν μπορεί παρά να επιτευχθεί σε συνεργασία με τις γειτονικές χώρες. Η κρουαζιέρα αποτελεί χαρακτηριστική ευκαιρία για συν-ανάπτυξη μεταξύ της Ελλάδας και άλλων χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, που αποτελούν κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς ιστορικού, θρησκευτικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Οφείλουμε να εντείνουμε τις προσπάθειες για λιμενική συνεργασία και με άλλες χώρες της περιοχής και, όπου αυτό είναι οικονομικά βιώσιμο, να επιδιώξουμε και επιβατικές θαλάσσιες συνδέσεις».

Ο κ. Κουρουμπλής πρόσθεσε στη συνέχεια πως ένας πολύ σημαντικός τομέας, που θα μπορούσε να τον δει θετικά ο αραβικός κόσμος, είναι η ανάπτυξη στην Ελλάδα, ενός δικτύου 25-30 εταιριών σύγχρονων μέσων εξαρτημάτων πλοίων.

Ο υπουργός έκλεισε την ομιλία του, αναφερόμενος στο προσφυγικό ζήτημα. Όπως είπε «η Ελλάδα επωμίστηκε ένα τεράστιο βάρος, για το οποίο δεν έφερε καμία ευθύνη. Αντιμετώπισε όμως, με τη μεγαλύτερη ανθρωπιά και αλληλεγγύη όλον αυτόν τον μουσουλμανικό κόσμο, που στην πλειοψηφία τους ήταν Άραβες πολίτες. Και αυτό είναι άλλη μια κοινωνική επένδυση, κρίσιμη και ουσιαστική, που αποδεικνύει τα συναισθήματα που τρέφει αυτός ο λαός, προς τον αραβικό κόσμο. Γι ‘αυτό η Ελλάδα περιμένει τον αραβικό κόσμο να επενδύσει στην Ελλάδα».