Ομιλία του Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γ. Σταθάκη στη Βουλή για το Κοινωνικό Μέρισμα

Αλλαγές στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο

  • Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου, 2017 - 06:22
  • /   Eνημέρωση: 22 Νοε. 2017 - 7:40

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γεώργιος Σταθάκης, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στην Ολομέλεια της Βουλής για το Κοινωνικό Μέρισμα αναφέρθηκε εκτεταμένα στα δύο θέματα της αρμοδιότητάς του, και συγκεκριμένα στις χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας και στις αλλαγές που προβλέπονται για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

«Για πρώτη φορά μέρος του βάρους των Υ.Κ.Ω θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να αποφεύγουμε μία αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος στο μέλλον, που θα άγγιζε το 7% με 10%. Φαντάζομαι ότι κανείς σε αυτήν την αίθουσα δεν είναι έτοιμος να προκρίνει αυτήν τη λύση που θα επηρέαζε τους λογαριασμούς για τα επόμενα χρόνια».

Χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (Υ.Κ.Ω.)

Οι χρεώσεις θα αποκλιμακωθούν σημαντικά, με τη σταδιακή ολοκλήρωση των διασυνδέσεων των Κυκλάδων όπου η πρώτη φάση ολοκληρώνεται μέσα στο 2018 και αντίστοιχα η δεύτερη φάση το 2020, καθώς και η διασύνδεση της Κρήτης που αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο ποσοστό, συγκεκριμένα το 50% της χρέωσης Υ.Κ.Ω. μέχρι το 2023.

Ο Υπουργός στη συνέχεια, κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής συγκεκριμένα στοιχεία για τη διαμόρφωση του ελλείμματος Υ.Κ.Ω. που καλύπτεται σήμερα. Το 2012, το ποσό που πλήρωσαν οι καταναλωτές για να καλυφθεί το κόστος των Υ.Κ.Ω., δεν ήταν αρκετό με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί έλλειμμα της τάξεως των 156 εκατ. ευρώ. Το 2013 προστέθηκαν άλλα 148 εκατ. ευρώ και το 2014 άλλα 92 εκατ. ευρώ που σωρευτικά ανήλθαν στα 393 εκατ. ευρώ.

Η… φρικτή Κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που έπειτα ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, κατάφερε όχι απλά να μειώσει το σύνολο των ελλειμμάτων των προηγούμενων ετών αλλά και να δημιουργήσει πλεόνασμα 33 εκατ. ευρώ. «Τώρα καλύπτουμε τα ελλείμματα που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο 2012-2014», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι η κάλυψη του ελλείμματος των Υ.Κ.Ω. της περιόδου 2012-2014, είναι κοινωνικό μέρισμα, καθώς αποτελεί μία σαφή επιλογή της Κυβέρνησης που θα αποτρέψει την αύξηση των τιμολογίων, η οποία θα ήταν δυσανάλογη με την οικονομική συγκυρία και θα έχει μεγάλο κοινωνικό κόστος.

Παρουσίασε ακόμη, τις επικείμενες αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού της χρέωσης Υ.Κ.Ω. που θα έχει ελαφρύνει σημαντικά όσους καταναλώνουν 1.600 με 2.000. Αυτό επιτυγχάνεται με την εξομάλυνση τον τρόπο υπολογισμού των χρεώσεων, ώστε να καταστεί δικαιότερος και να αποφεύγεται το φαινόμενο των υψηλών χρεώσεων Υ.Κ.Ω., λόγω της απότομης αλλαγής κλίμακας κατανάλωσης.

Αλλαγές στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (Κ.Ο.Τ.)

Ο Υπουργός δήλωσε ότι «Είναι έτοιμη η Υπουργική Απόφαση για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (Κ.Ο.Τ.), με την οποία εισάγουμε δύο κεντρικές τομές. Η πρώτη αφορά την εισαγωγή και περιουσιακών εκτός των εισοδηματικών κριτηρίων ένταξης, όπως είναι η κατοχή ακίνητης περιουσίας αξίας 150.000 ευρώ, ώστε να αποφύγουμε τις περιπτώσεις εκμετάλλευσης αυτής της έκπτωσης. Η δεύτερη τομή είναι η σημαντική αύξηση της έκπτωσης για τους δικαιούχους όπου θα φτάνει το 70% του συνολικού ποσού χρέωσης, με την εισαγωγή μιας πρόσθετης κατηγορίας δικαιούχων, αυτούς που λαμβάνουν το εισόδημα κοινωνικής αλληλεγγύης». Υπογράμμισε ακόμη, ότι η παρέμβαση αυτή θα ελαφρύνει τριακόσιες χιλιάδες νοικοκυριά που πραγματικά χρειάζονται στήριξη και πρόσθεσε ότι βασική βούληση του ΥΠΕΝ, καθώς και της Κυβέρνησης είναι με αυτό τον τρόπο να δοθεί ένα ισχυρό κοινωνικό μήνυμα και να αντιμετωπιστεί το κοινωνικό φαινόμενο της ενεργειακής φτώχειας.

Τόνισε κλείνοντας, «Εισάγουμε μια δικαιότερη κατανομή του κόστους της κοινωνικής πολιτικής και κυρίως, διαμορφώνουμε ένα σταθερό πλαίσιο, εγκαταλείποντας τις πρακτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων που βασίζονταν στη συσσώρευση ελλειμμάτων και στη συνέχεια έρχονται να λένε ότι στην καμπή, που ήταν όλα έτοιμα να απογειωθούν, εμφανιστήκαμε εμείς».