Συνέδριο για την καταπολέμηση της διαφθοράς και τον δημόσιο έλεγχο στην Αυτοδιοίκηση

Όχι στον “στραγγαλισμό” της λειτουργίας των Δήμων

  • Τρίτη, 23 Ιανουαρίου, 2018 - 06:13

Την πάγια θέση της ΚΕΔΕ ότι οι πολλαπλοί ελεγκτικοί μηχανισμοί δυσχεραίνουν το έργο των Δήμων και αποτελούν απλώς ένα άλλοθι για τον διοικητικό στραγγαλισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διατύπωσε ο Πρόεδρος της Γιώργος Πατούλης, στο Συνέδριο που διοργάνωσε η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, με τη συνδρομή της Εισαγγελίας Αρείου Πάγου με θέμα: «Εισαγγελικές παραγγελίες και Ελεγκτικά Σώματα. Ο Δημόσιος Έλεγχος και ο ρόλος του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης στην καταπολέμηση της διαφθοράς».

Στο εν λόγω συνέδριο που διήρκησε από τις 19 έως και τις 21 Ιανουαρίου παρέστησαν και χαιρέτησαν η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ο Πρόεδρος και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, η Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η Γενική Επίτροπος της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, ανώτατοι και ανώτεροι δικαστικοί λειτουργοί, εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, Πρόεδροι των Ανεξαρτήτων Αρχών, εκπρόσωποι των Δικαστικών Ενώσεων, καθώς επίσης και ο κυβερνητικός βουλευτής Κυκλάδων, Αντώνης Συρίγος, ο οποίος προέβη σε ξεχωριστή τοποθέτηση.

Ειδικότερα, από την πλευρά της ΚΕΔΕ, ο κ. Πατούλης στην ομιλία του υπογράμμισε τη σημασία των ελέγχων αρκεί να έχουν προληπτικό και όχι κατασταλτικό χαρακτήρα, όπως ανέφερε και τάχτηκε υπέρ της συγκρότησης δομών Εσωτερικού Ελέγχου στους δήμους, στη βάση του Γαλλικού μοντέλου, προκειμένου να επιτευχθεί μια νέα ισορροπία ανάμεσα στις διάφορες μορφές ελέγχου.

Αναφερόμενος στην πληθώρα των ελεγκτικών μηχανισμών, οι οποίοι ξεπερνούν τους 10, σημείωσε πως η αύξησή τους όχι μόνο δεν προστάτευσε το Δημόσιο Συμφέρον, αντιθέτως στοχοποιήθηκε η Τοπική Αυτοδιοίκηση και κατέστη ανήμπορη αντικειμενικά, να συμβάλλει αποτελεσματικά στη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων.

Ο κ. Πατούλης επισήμανε πως η εποπτεία επί των πράξεων των συλλογικών και μονομελών οργάνων θα πρέπει να περιορίζεται σε μόνον ένα Διοικητικό έλεγχο νομιμότητας των πράξεων και στον μετέπειτα δικαστικό έλεγχο, διευκρινίζοντας πως:

Ο διοικητικός έλεγχος πρέπει να παρέχει εχέγγυα ανεξαρτησίας και αμεροληψίας, να διενεργείται δε από Υπηρεσία (Ελεγκτή Νομιμότητας) η οποία θα έχει την υποδομή, τη γνώση και την πείρα να ασκεί τον έλεγχο αυτόν.

Οι αποφάσεις δε αυτές πρέπει να είναι σεβαστές και αποδεκτές από όλους τους άλλους φορείς που εμπλέκονται με τυχόν παρεμπίπτοντες ελέγχους.

Οι αποφάσεις του Ελεγκτή Νομιμότητας προσβάλλονται στα αρμόδια Δικαστήρια των οποίων βεβαίως η κρίση είναι αδιαμφισβήτητη.

Δεν γίνεται το ΣΕΕΔΔ να αμφισβητεί δαπάνες που ενέκρινε το Ελεγκτικό Συνέδριο”

Παράλληλα επέστησε την προσοχή σε ένα σοβαρό ζήτημα που σχετίζεται με την ουσία και τον τύπο του ελέγχου, «αφού τελευταία οι ελεγκτές-επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης κρίνουν μη νόμιμες δαπάνες, μολονότι έχει προηγηθεί προληπτικός έλεγχος από τα αρμόδια όργανα του Ελεγκτικού Συνεδρίου (Επίτροποι), τα οποία έχουν την αποκλειστική αρμοδιότητα του προληπτικού ελέγχου».

Συγκεκριμένα τόνισε πως εγείρονται ερωτήματα για το αν έχουν δικαίωμα οι ελεγκτές του ΣΕΕΔΔ να αμφισβητούν την νομιμότητα του προληπτικού ελέγχου που διενεργείται από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αλλά και σε τι αποσκοπεί ο προληπτικός έλεγχος δαπανών.

«Δυστυχώς, τα εντεταλμένα όργανα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης αμφισβητούν τις δαπάνες τις οποίες όμως προηγουμένως οι κατά τόπον Επίτροποι του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχουν κρίνει νόμιμες και αυτό αποτελεί μείζον πρόβλημα» ανέφερε ο κ. Πατούλης.

 

Να μην διαπομπεύονται οι αιρετοί και η Τοπική Αυτοδιοίκηση”

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ ώστε να προστατευθούν οι αιρετοί από την αθρόα δημοσιοποίηση των εκθέσεων ελέγχου στα μέσα μαζικής ενημέρωσης κατά παράβαση του νόμου περί προστασίας προσωπικών δεδομένων με αποτέλεσμα να διαπομπεύονται και να υφίσταται φθορά εν γένει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως σημείωσε, η ΚΕΔΕ προτείνει: α) Προς την κατεύθυνση του ΣΕΕΔΔ για την προστασία των ελεγχομένων τη μη δημοσιοποίηση προς τρίτους των Εκθέσεων Ελέγχου. β) Προς τον Υπουργό Εσωτερικών, να μην δημοσιοποιούνται οι εκθέσεις αυτές από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. γ) Προς το Ελεγκτικό Συνέδριο που πρέπει να αποφανθεί, αν είναι νόμιμη η αμφισβήτηση του προληπτικού ελέγχου δαπανών από τα Διοικητικά όργανα που είναι οι Επιθεωρητές- Ελεγκτές του ΣΕΕΔΔ.

Τις εργασίες της τρίτης ημέρας του Συνεδρίου συντόνισε η Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Α. Θεοτοκάτου παρουσία του Προέδρου του Αρείου Πάγου Β.Πέππα, της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξ.Δ.Βασιλοπούλου, της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Μ. Παπασπύρου, του Ειδικού Γραμματέα ΣΕΕΔΔ Δ.Κασσαβέτη και πλήθους εκπροσώπων της δικαστικής ηγεσίας.

Ομιλίες απεύθυναν η Αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Α. Λιγωμένου, η Σύμβουλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ε. Κουλουμπίνη, η Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου Λ. Μήτρου, η Προϊστάμενη Επιθεωρήτρια Τομέα ΣΕΕΔΔ Μ. Γεροντίδου και η Επιστημονική Συνεργάτης της ΓΓ Καταπολέμησης της Διαφθοράς Μ.Γασπαρινάτου.

Χαιρετισμός Αντώνη Συρίγου

Επιπλέον, τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νίκο Βούτση, εκπροσώπησε ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και Βουλευτής Κυκλάδων ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Αντώνιος Δ. Συρίγος, ο οποίος στο σύντομο χαιρετισμό του μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής: “…Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει και θα συνεχίσουν να γίνονται, μ’ όλα τα νόμιμα και θεσμικά μέσα που διαθέτομε, ενέργειες που διευκολύνουν την λειτουργία των αρμοδίων οργάνων, τα θωρακίζουν έναντι των ποικίλων δυσκολιών και περιφρουρούν το κύρος τους.

Πέραν όμως των ανωτέρω πρωτοβουλιών, η ίδια η Βουλή των Ελλήνων συμμετείχε και συμμετέχει ενεργά στη σχετική συζήτηση με την ψήφιση, προσφάτως, Κώδικα Δεοντολογίας των μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου, με την συμμετοχή της στην αναμόρφωση του πλαισίου υποβολής και ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, με την προώθηση της διαφάνειας και δημοσιότητας στις δράσεις του Κοινοβουλίου κ.ά.

Το θέμα του συνεδρίου σας, αν και εξειδικευμένο, δεν μπορεί ν’ αφήσει κανέναν αδιάφορο, ακόμη και τους μη επαΐοντες. Οι συζητήσεις που θα διεξαχθούν καθιστούν το συνέδριό σας πιο θελκτικό όταν διαπιστώσει κανείς την πλειάδα των ικανών, γνωστών και εμπείρων επιστημόνων που θα συμμετάσχουν σ’ αυτές προσφέροντας και μοιραζόμενοι μαζί μας τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους.

Στον αγώνα κατά της διαφθοράς δεν επιτρέπονται αλληλοεπικαλύψεις, ούτε γραφειοκρατικά εμπόδια που θα μπορούσαν να τον περιπλέξουν.

Στον αγώνα κατά της διαφθοράς πολλές φορές η διάκριση δημόσιου και ιδιωτικού χάνεται, αφού ενδημεί παντού.

Στον αγώνα, όμως, κατά της διαφθοράς δεν πρέπει να λησμονούνται και οι συνταγματικές εγγυήσεις των ατομικών δικαιωμάτων. Η πάταξή της δεν μπορεί ν’ αποτελέσει άλλοθι για κάτι τέτοιο. Ο αγώνας, λοιπόν, αυτός γίνεται και για τον λόγο αυτό πιο δύσκολος, διότι βασίζεται σε λεπτές ισορροπίες.

Η διαφθορά, εν τέλει, δεν πρέπει ν’ αντιμετωπίζεται ως μεταφυσική έννοια, αν θέλομε να έχομε αποτελέσματα στην κατανίκησή της. Δεν είναι δαιμονικό προϊόν, διότι προέρχεται εκ του κόσμου τούτου και αφορά τον κόσμο τούτο. Είναι απτή και γι’ αυτό και τα μέτρα καταπολέμησής της πρέπει να είναι απτά και λειτουργικά. Είναι απτή και γι’ αυτό δεν είναι άτρωτη. Μα πάνω απ’ όλα, στον πυρήνα των σκέψεών μας πρέπει να βρίσκεται ως λυσιτελέστερο μέσον εναντίον της η καλλιέργεια και η παιδεία από τα πρώιμα χρόνια ενός ανθρώπου. Αυτές είναι που θα οδηγήσουν στην αλλαγή νοοτροπίας και στην εξάλειψη του φαινομένου με τις κοινωνικές και οικονομικές αιτίες που το παράγουν, αυτές μαζί με το αρμόζον θεσμικό πλαίσιο και τους κατάλληλους ανθρώπους-λειτουργούς όπως εσείς…”.