Ομιλία του Σ. Φάμελλου για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών

“Χαράσσουμε περιβαλλοντική πολιτική”

  • Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου, 2018 - 06:12

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, παρουσίασε στην ολομέλεια της Βουλής ο αναπληρωτής Υπουργός, Σωκράτης Φάμελλος, το οποίο και έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία.

Ο αναπληρωτής υπουργός στην ομιλία του προχώρησε σε εκτενή ανάλυση των άρθρων του νομοσχεδίου, απαντώντας σε όλα τα ερωτήματα που τέθηκαν από την αντιπολίτευση, ενώ δεν παρέλειψε να αποδώσει κατηγορίες στις προηγούμενες κυβερνήσεις για ανύπαρκτη περιβαλλοντική πολιτική, η οποία επέφερε επιπλέον οικονομικό βάρος στην ήδη δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Ουσιαστική πολιτική που βοηθάει τον τόπο

Ο Σ. Φάμελλος ξεκίνησε την ομιλία του επισημαίνοντας ότι με το παρόν σχέδιο νόμου αποδεικνύεται η “συνεισφορά στο καλό της χώρας” με άξονα τις θέσεις εργασίας, τη δημόσια υγεία και την ποιότητα ζωής, επιθυμώντας, όπως τόνισε, να επαναφέρει τη συζήτηση στα κεντρικά ζητήματα του περιβάλλοντος.

Χαρακτήρισε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο τομή στην διοίκηση, στην προστασία και τη διαχείριση της φύσης, το οποίο δίνει υπεραξία στην ελληνική πολιτική, συμμορφώνοντας την με την ευρωπαϊκή. Διευκρίνισε επίσης ότι οι υποχρεώσεις της χώρας που αφορούν στην οριοθέτηση των περιοχών και που επέφεραν πρόστιμα, έχουν κλείσει από τις 15 Δεκεμβρίου, προσθέτοντας ότι με το σχέδιο νόμου επιχειρούνται βασικές μόνιμες και στρατηγικές τομές που καθυστερούσαν χρόνια. Χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο προοδευτικό, καθώς αναγνωρίζει το περιβάλλον σαν παράμετρο ανάπτυξης, το σχέδιο νόμου έχει μια ιδιαίτερη διάσταση αποκέντρωσης υποστηρίζοντας την περιφερειακή ανάπτυξη, έχει έντονη τη διάσταση του δημοκρατικού προγραμματισμού, αναγνωρίζει την αξία της συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών στη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων, στηρίζει και ενισχύει την εργασία στο περιβάλλον και τους φορείς του και δίνει ουσιαστικά κοινωνικά εργαλεία κοινωνικής συμμετοχής και συναπόφασης.

Τα βασικά στοιχεία του νομοσχεδίου

Σε σχέση με την μέχρι τώρα νομοθεσία, με το παρόν νομοσχέδιο αποφασίζεται ότι οι φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών είναι το βασικό και μοναδικό εργαλείο με το οποίο θα προστατεύεται και θα διαχειρίζεται το φυσικό περιβάλλον, επισημαίνοντας τον μέχρι πρότινος ελλιπή κατάλογο natura, με φορείς μόνο στο 20-21% των περιορισμένων προστατευόμενων περιοχών, διάσπαση αρμοδιοτήτων, ευθυνών και περιορισμένα διαχειριστικά εργαλεία σε αυτούς. Το καθεστώς των φορέων πλέον ξεκαθαρίζεται και μονιμοποιείται, για αυτό το λόγο το σχέδιο νόμου είναι τομή, ανέφερε ο κ. Φάμελλος, γιατί θα παραμείνει ως βασική επιλογή της πολιτείας το ότι φορείς έχουνε πολύ αυστηρά κριτήρια για τη λειτουργία τους και ταυτόχρονα στοιχεία υποχρεωτικά για αξιολόγηση και των ιδίων και των εργαζομένων με απόδοση στο τοπικό προϊόν, με προγραμματισμό τοπικής ανάπτυξης, με προβολή των τοπικών προϊόντων και δυνατότητα σημάτων προέλευσης και περιοχής, με βάση το προστατευόμενο αντικείμενο, το οποίο μπορεί να αφορά και τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Ο αναπληρωτής υπουργός μίλησε για συγκεκριμένες αναπτυξιακές προοπτικές και προϋποθέσεις, δηλαδή νέο οργανόγραμμα και διεύθυνση στο υπουργείο για το φυσικό περιβάλλον, μεγάλο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη βιοποικιλότητα και τη φύση, ύψους 17 εκατομμυρίων, και ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες αντίστοιχου προϋπολογισμού.

Επέρριψε ευθύνες στην αντιπολίτευση ότι κατά την περίοδο της δικής της διακυβέρνησης αγνοήθηκαν όλες οι περιβαλλοντικές μελέτες, όπως τα σχέδια διαχείρισης κινδύνου, με αποτέλεσμα τον τραγικό απολογισμό της πλημμύρας της Μάνδρας, αλλά και την προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να συγχωνεύσει τους φορείς σε περιφερειακούς, φέρνοντας ως παράδειγμα αυτό της Ηπείρου.

Απαντήσεις στα ερωτήματα

Απαντώντας σε ερωτήσεις που τέθηκαν, ο αναπληρωτής Υπουργός διαβεβαίωσε ότι όλα τα εθνικά πάρκα και όλες οι περιοχές natura είναι στους φορείς προστατευόμενων περιοχών με τις γειτονικές περιοχές όπου προβλέπεται, ενώ τα καταφύγια άγριας ζωής εντάσσονται κατά 35% και παραμένουν στη δασική νομοθεσία, με μόνο υπόλοιπο το 0,2% που αφορά στην κοινότητα του Αγίου Όρους. Επεσήμανε ότι με βάση το σχεδιασμό, δε χρειάζονται άλλα σχήματα διαχείρισης, όμως παραμένουν τα συμμετοχικά συμβουλευτικά σχήματα, με τους 28 προϋπάρχοντες φορείς, που διευρύνθηκαν από το 22% και έφτασαν στο περίπου 65% της χώρας και την ίδρυση των 8 νέων φορέων.

Για το θέμα των εργαζομένων επεσήμανε το καθεστώς απαγόρευσης προσλήψεων στο Δημόσιο, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για υποκρισία, το να θέτει ένα τέτοιο ζήτημα όταν η ίδια ψήφισε την απαγόρευση, και ταυτόχρονα να κατηγορεί την κυβέρνηση και για την διατήρηση του προσωπικού μέσω συμβάσεων ορισμένου χρόνου για το 2018, αλλά και για διόγκωση του δημόσιου τομέα με τις αναγγελθείσες προσλήψεις το 2019. Ο Σ. Φάμελλος δήλωσε υπερήφανος για την ανάπτυξη του δημόσιου τομέα στο περιβάλλον, το οποίο είναι κομβικό για τη χώρα.

Αναφορικά με την όποια καθυστέρηση κατάθεσης του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου, ο αναπληρωτής υπουργός έθεσε όλα τα βήματα μέχρι την ολοκλήρωσή του, επισημαίνοντας για το κρίσιμο θέμα των εργαζομένων ότι λόγω του αυστηρού δημοσιονομικού πλαισίου για το 2018 παραμένουν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενώ υπάρξει προκήρυξη αορίστου χρόνου για το 2019, για περαιτέρω στελέχωση, καθώς οι φορείς θα καταθέσουν οργανόγραμμα και περίγραμμα θέσης και τακτικό προϋπολογισμό, με βεβαίωση του γενικού λογιστηρίου του κράτους, με επιπλέον υποστήριξη και απ’ το Πράσινο Ταμείο.

Λοιπά άρθρα και τροπολογίες

Ο Σ. Φάμελλος αναφέρθηκε συνοπτικά και στο ειδικό άρθρο για τα τοπικά προϊόντα, για το τοπικό ΑΕΠ, για τα πεζοπορικά μονοπάτια και άλλα στοιχεία των φορέων, τη σύσταση και τις αρμοδιότητες του διοικητικού τους συμβουλίου και την ολοκλήρωση των σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής, με ολοκληρωμένο πλέον σχέδιο διαχείρισης υδάτινων πόρων για την Ελλάδα.

Τέλος ο αναπληρωτής υπουργός έκανε αναφορά στις διατάξεις για τη δασική νομοθεσία, τα χιονοδρομικά κέντρα και τη δυνατότητα έργων υποδομής σε περιοχές natura κατόπιν περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Με την παρουσίαση των σχετικών τροπολογιών, ο Σ. Φάμελλος ενημέρωσε το σώμα αναφορικά με τους δασικούς χάρτες και τις οικιστικές πυκνώσεις, τα υφιστάμενα ορειβατικά καταφύγια, καθώς και κάποιες τροποποιήσεις στη σύσταση της Επιτροπής Υδάτων.

Στο κλείσιμο της ομιλίας του ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι “Αυτό το νομοσχέδιο είναι στοιχείο της παραγωγικής ανασυγκρότησης, της δίκαιης ανάπτυξης και μιας καλύτερης Ελλάδας. Είναι ένα νομοσχέδιο για το περιβάλλον αυτής της χώρας, άρα για τα παιδιά αυτής της χώρας, για να μένουν εδώ, να έχουν δουλειά, να παράγουν προϊόντα που να έχουν τα κατάλληλα σήματα, την κατάλληλη υπεραξία και να προοδεύουν. Είναι μια κοινωνική συμφωνία παραγωγής και προόδου. Είναι ένα δημοκρατικό, προοδευτικό και φιλοπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο, το οποίο δίνει προοπτική στην Ελλάδα. Και ιδιαίτερα δίνει προοπτική στην ύπαιθρο και στην περιφέρεια της χώρας και αυτό το κάνει πιο πολύτιμο”.