Tοποθέτηση του βουλευτή Κυκλάδων Νίκου Συρμαλένιου στην Ολομέλεια της Βουλής, στο Νομοσχέδιο για την 4η Αξιολόγηση

"Προχωρούμε μπροστά με τα μεγάλα θέματα, ενώ η ΝΔ μένει πίσω"

  • Παρασκευή, 15 Ιουνίου, 2018 - 10:17

Θεωρώ ότι η χθεσινή ημέρα είναι μια ιστορική ημέρα για τη χώρα μας. Ο Αλέξης Τσίπρας και αυτή η Κυβέρνηση της Αριστεράς τόλμησε και μετά από είκοσι πέντε χρόνια κατάφερε να φθάσει σε μια καταρχήν συμφωνία, η οποία θα ακολουθήσει συγκεκριμένα βήματα τα οποία θα γνωριζουν όλοι. Υπό την αίρεση ότι θα πραγματοποιηθούν αυτά τα βήματα, το φθινόπωρο η συμφωνία θα κυρωθεί και από την ελληνική Βουλή. Πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία για τη χώρα, για τα Βαλκάνια, για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή και βάζει στη «ναφθαλίνη της ιστορίας» κάθε μορφής εθνικισμούς.

Διαβάζουμε τώρα ότι ο Προέδρος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ο κ. Ιβανόφ, δεν θα επικυρώσει και δεν θα στηρίξει αυτή τη Συμφωνία. Διερωτώμαι: Αν εμείς τα δώσαμε όλα και αυτοί τα έδωσαν όλα, τελικά από αυτό και μόνο δεν μπορείτε να αναρωτηθείτε ότι ήταν μια μεγάλη νίκη για τον ελληνικό λαό;

Για να γυρίσω στη σημερινή ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, θα ήθελα να τονίσω ότι ολοκληρώνουμε τα προαπαιτούμενα των αξιολογήσεων και των μνημονίων, στα οποία μας έφεραν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Είναι πραγματικά αξιοπρόσεκτο ότι εκπρόσωποι αυτών των κομμάτων με περισσό θράσος μάς κατηγορούν σήμερα ότι ψηφίζουμε το τέταρτο μνημόνιο.

Αφού επί τρία χρόνια, από τις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015 και μετά, καταστροφολογούν και δεν έχουν πέσει μέσα ούτε σε μία από τις προβλέψεις τους (ότι δεν θα έκλεινε η πρώτη αξιολόγηση, ότι δεν θα έκλεινε η δεύτερη αξιολόγηση, ότι δεν θα έκλεινε η τρίτη αξιολόγηση, ότι δεν θα πιάναμε τα πλεονάσματα, ότι θα εφαρμοζόταν ο κόφτης στους μισθούς και στις συντάξεις, ότι δεν θα γίνει τίποτα με το χρέος, ότι θα υπάρχει διαρκής ύφεση και καμιά ανάπτυξη, ότι δεν θα πάρουμε τις δόσεις, ότι είμαστε οι τελευταίοι στις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ, ότι η ανεργία δεν μειώνεται, ότι χρειαζόμαστε πιστοληπτική γραμμή στήριξης, ότι δεν υπάρχουν επενδύσεις και διάφορες άλλες καταστροφολογικές προφητείες, ων ουκ έστιν αριθμός), έρχονται, λοιπόν, σήμερα να προπαγανδίσουν στον ελληνικό λαό ότι δεν υπάρχει έξοδος από τα μνημόνια στην πραγματικότητα και ότι έχουμε δέσει για πολλά χρόνια τη χώρα στο άρμα των μνημονίων και ότι οι συνταξιούχοι θα υποστούν συντριπτικές μειώσεις. Ποιοι το λέτε; Εσείς που μειώσατε τις συντάξεις από το 2010 έως το 2014 έντεκα φορές με 45 δισεκατομμύρια!

 

Από τη μια πλευρά, λοιπόν, καταφεύγετε στο παρελθόν, εκθειάζοντας την κατάσταση του 2014, στην οποία είχατε πετύχει ανάπτυξη μόλις 0,4% και πλεόνασμα 0,2%, έναντι του συμφωνημένου 1,5% και σας είπαν να πάρετε μέτρα τότε 2,2 δισεκατομμύρια και γι’ αυτό δεν έκλεισε η πέμπτη αξιολόγηση, αποκρύπτετε ότι είχατε ναρκοθετήσει τη χώρα και ότι τα διαθέσιμα στα δημόσια ταμεία τελείωναν τον Φεβρουάριο του 2015…

Από τη μία πλευρά, λοιπόν, καταφεύγετε στο παρελθόν και από την άλλη, καταφεύγετε στο μέλλον, χρησιμοποιώντας τα μέτρα που ψηφίσαμε στα πλαίσια της δεύτερης αξιολόγησης ελέω ΔΝΤ, το οποίο κατ’ επανάληψη κάνει λαθεμένες προβλέψεις και μας λέτε ότι ψηφίζουμε ξανά σήμερα αυτά που ψηφίσαμε στη δεύτερη αξιολόγηση. Είναι παραλογισμός!

 

Επί της ουσίας, για το σημερινό πολυνομοσχέδιο δεν λέτε τίποτα. Λέω εγώ: Τι να πείτε για τις φορολογικές διατάξεις που είναι θετικές οι περισσότερες, που μειώνουν φόρους στους ημερομίσθιους εργαζόμενους, που διευκολύνουν νέους επιχειρηματίες, που δίνουν φορολογικά κίνητρα και για τις κληρονομιές και για τις δωρεές και ενισχύουν νέες θέσεις εργασίας, που δίνουν φορολογικά κίνητρα σε οπτικοακουστικές παραγωγές; Τι να πείτε για τα θέματα υγείας, που ρυθμίζουν την εξίσωση της ασφαλιστικής τιμής με την τιμή πώλησης, απαλλάσσοντας τους πολίτες από τη συμμετοχή ακόμη και του 10%; Τι να πείτε για την παραπέρα προσπάθεια καταπολέμησης του λαθρεμπορίου και του καπνού, που εισάγεται η υποχρέωση των εταιρειών των καπνικών προϊόντων στην καταβολή αποζημιώσεων προς το ελληνικό δημόσιο σε κάθε περίπτωση που κατάσχονται γνήσια βιομηχανοποιημένα καπνά πάνω από πενήντα χιλιάδες τεμάχια;

Επί της ουσίας, λοιπόν, δεν λέτε τίποτα για αυτά τα μέτρα. Δεν λέτε τίποτα για τον δημοσιονομικό χώρο, ο οποίος, όπως εξήγησε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, θα φτάσει μέχρι το 2022 μέχρι τα 3,5 δισεκατομμύρια. Είσαστε καταδικασμένοι να ακολουθείτε τις πολιτικές πρωτοβουλίες αυτής της Κυβέρνησης, διότι είστε θλιβεροί ουραγοί και δίνετε μάχες οπισθοφυλακών και στα εσωτερικά και στα εθνικά θέματα, που εμείς, παρά τις τεράστιες δυσκολίες, ανοίγουμε δρόμους και κατοχυρώνουμε οφέλη υπέρ της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και της χώρας.