Η πορεία του μεγάλου έργου του ΑΔΜΗΕ όπως αποτυπώθηκε σε Συνέδριο του ECONOMIST από τον διευθύνοντα σύμβουλο του Διαχειριστή, Μ. Μανουσάκη

Ανάπτυξη και ηλεκτρική διασύνδεση Κυκλάδων

Εντός Ιουνίου ο διαγωνισμός για τη Γ΄ φάση κι εντός 2019 η ολοκλήρωση της Β΄ φάσης

Τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο ΑΔΜΗΕ στην προσπάθεια επιστροφής “σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης” της χώρας σκιαγράφησε ο διευθύνων σύμβουλός της, Μάνος Μανουσάκης, στο πλαίσιο του Συνεδρίου “22nd Roundtable with the Government of GREECE A compass for Europe -A fair wind for Greece”, του ECONOMIST, κατά τη διάρκεια του οποίου μίλησε συνολικά για τον σχεδιασμό του κι ως εκ τούτου και για το σημαντικό έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων.

Ο κ. Μανουσάκης παρουσίασε συνολικά την πορεία του έργου, από την έναρξή του ως και την ολοκλήρωση της τελευταίας φάσης, επισημαίνοντας μάλιστα πως, εντός του μήνα θα “βγει στον αέρα” ο διαγωνισμός για τη Γ΄ φάση.

Ο ίδιος κατέστησε σαφές πως, ο ΑΔΜΗΕ συμβάλλει με τη σειρά του στη διαμόρφωση ενός μοντέλου οικονομίας που θα έχει “τις επενδύσεις στο επίκεντρό του”, τονίζοντας πως σε αυτήν την κατεύθυνση ευνοεί και “η αλλαγή της ιδιοκτησιακής δομής του εδώ και ένα χρόνο”. Σύμφωνα με όσα θέλησε να υπογραμμίσει μεταξύ άλλων, “ο ΑΔΜΗΕ πρωταγωνίστησε σε μια από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια” και “η State Grid Corporation of China, ο μεγαλύτερος ενεργειακός όμιλος του κόσμου επένδυσε 323 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει το 24% του ΑΔΜΗΕ και να καταστεί ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος μετά το Ελληνικό Δημόσιο”.

Ο ίδιος, προτού αναλύσει τα σημαντικά έργα που προχωρά ο ΑΔΜΗΕ στη χώρα, επεσήμανε πως, ο στρατηγικός επενδυτής συνεισφέρει στην επίτευξη του στρατηγικού στόχου του Ανεξάρτητου Διαχειριστή, που αφορά “στη διασφάλιση της ηγετικής του θέσης στη νέα εποχή των ηλεκτρικών διασυνδέσεων, εγχώριων και διεθνών στη νέα εποχή των Καθαρών Πηγών Ενέργειας και των “έξυπνων” δικτύων”. Ο κ. Μανουσάκη σημείωσε μάλιστα πως, “μέσω της εισηγμένης ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών που κατέχει το 51% του ΑΔΜΗΕ, οι επενδυτές από Ελλάδα και εξωτερικό μπορούν να συμμετέχουν στην υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου του Διαχειριστή που προβλέπει μεγάλα έργα συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ έως το 2021 και 2,3 δισ. ευρώ σε ορίζοντα δεκαετίας”.

 

 

Στο επίκεντρο οι νησιωτικές διασυνδέσεις

 

Μιλώντας αναλυτικότερα για το σχέδιο του ΑΔΜΗΕ, ο Μάνος Μανουσάκης στην ομιλία του στο συνέδριο του ECONOMIST ανέφερε πως, “κομβική θέση καταλαμβάνουν οι νησιωτικές διασυνδέσεις που θα οδηγήσουν σε μεγάλη μείωση των ΥΚΩ για τους καταναλωτές όλης της χώρας, σε φθηνότερη, πιο αξιόπιστη και φιλική προς το περιβάλλον ηλεκτροδότηση για τα νησιά και σε αξιοποίηση του δυναμικού ΑΠΕ που διαθέτουν”. Στον μεγάλο κύκλο των τριών έργων που έχει “ανοίξει” ο ΑΔΜΗΕ εντάσσονται και οι νησιωτικές διασυνδέσεις των Κυκλάδων, όπως επίσης τα σχετικά έργα για την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Κυκλάδες: Το 2024 η προβλεπόμενη ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης του νομού

Ειδικότερα, για το έργο των Κυκλάδων, ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ σκιαγράφησε το συνολικό σχέδιο προόδου του, υπενθυμίζοντας αρχικά σε ποιο στάδιο βρίσκεται σήμερα.

“Η πρώτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων, έργο προϋπολογισμού 245 εκατ. ευρώ ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Έντεκα νησιά των Κυκλάδων, μεταξύ των οποίων η Σύρος, η Πάρος και η Μύκονος ηλεκτροδοτούνται πλέον από το ηπειρωτικό σύστημα, με όλες τις ευεργετικές συνέπειες που αυτό συνεπάγεται για τον τουρισμό και την οικονομική δραστηριότητα” σημείωσε ο ίδιος, λέγοντας πως, το έργο πραγματοποιήθηκε “με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΕΣΠΑ και με δανειοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων”, διευκρινίζοντας μάλιστα πως, “η μέγιστη αξιοποίηση του χρηματοδοτικού εργαλείου του ΕΣΠΑ 2014-2020 αποτελεί βασική συνιστώσα για την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος του ΑΔΜΗΕ, ενώ και η ΕτΕΠ διαχρονικά στηρίζει τα αναπτυξιακά έργα υποδομής στο Δίκτυο Μεταφοράς”.

Κατόπιν των ανωτέρω, πρόσθεσε πως, “Σε εξέλιξη βρίσκεται και η Β’ Φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων, που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2019. Πρόκειται για έργο ύψους 70 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει τη διασύνδεση της Νάξου και την αναβάθμιση των υφιστάμενων διασυνδέσεων μεταξύ Τήνου, Άνδρου και Εύβοιας. Οι ανάδοχοι για τα υποθαλάσσια καλώδια έχουν ήδη επιλεγεί και σύντομα αρχίζουν οι κατασκευαστικές εργασίες”. Αμέσως μετά, ο κ. Μανουσάκης αναφέρθηκε και στο επόμενο βήμα, εξηγώντας πως, “εντός του Ιουνίου “στον αέρα” βγαίνει και ο διαγωνισμός για την Γ’ Φάση”. Όπως υποστήριξε, πρόκειται για “ένα project 102 εκατ. ευρώ που θα διασφαλίσει πλήρως την τροφοδότηση μεγάλου μέρους των Κυκλάδων για τις επόμενες δεκαετίες, με την πόντιση δεύτερου υποβρυχίου καλωδίου μεταξύ Σύρου και Λαυρίου και την πλήρη απεξάρτηση από τους αυτόνομους σταθμούς παραγωγής. Το έργο αυτό έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2020” ενώ όπως πρόσθεσε, “Έχει επιταχυνθεί κατά δυο χρόνια σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό, αντανακλώντας το στρατηγικό στόχο του ΑΔΜΗΕ για επιτάχυνση όλων των έργων του στο βαθμό του εφικτού”.

Προτού ολοκληρώσει την αναφορά το στο μεγάλο έργο, ο ίδιος σημείωσε για την τελική φάση πως, “Στο νέο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης έχει ενταχθεί και η Τέταρτη Φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων που περιλαμβάνει τη Σέριφο, τη Μήλο, τη Φολέγανδρο και τη Σαντορίνη, με προϋπολογισμό 386 εκατ. ευρώ και προβλεπόμενη ολοκλήρωση το 2024”.

Εφαλτήριο ανάπτυξης για την οικονομία”

Αμέσως μετά την συνολική αναφορά του και στα έργα της διασύνδεσης της Κρήτης και της Δωδεκανήσου, ο κ. Μανουσάκης, υποστήριξε πως, “εν κατακλείδι, ο ΑΔΜΗΕ υλοποιεί ένα πολύπλευρο επενδυτικό πρόγραμμα που θα λειτουργήσει ως εφαλτήριο ανάπτυξης όχι μόνο των υποδομών Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, αλλά και γενικότερα της οικονομίας”.

Θέλησε να τονίσει μάλιστα για την προσπάθεια του ΑΔΜΗΕ και τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα αυτής πως, το σχέδιό του, “επιδιώκει να το φέρει εις πέρας με τον ταχύτερο και πλέον αποδοτικό τρόπο, αξιοποιώντας την εμπειρία και τεχνογνωσία του και επενδύοντας στο ανθρώπινο δυναμικό του, που αποτελεί και το σημαντικότερο κεφάλαιό του”.

Μετεξέλιξη εγχώριας ενεργειακής αγοράς”

Σε παρόμοιο τόνο κινήθηκε και η ομιλία του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου του ΔΕΔΔΗΕ, Νίκος Χατζηαργυρίου στο συνέδριο του ECONOMIST, ο οποίος μίλησε μεταξύ άλλων για το πόσο σημαντική είναι η αναβάθμιση των ενεργειακών υποδομών της χώρας. “Τα στρατηγικά μας έργα στοχεύουν στην αναβάθμιση των κρίσιμων ενεργειακών υποδομών της χώρας μας. Η ολοκλήρωσή τους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την μετεξέλιξη της εγχώριας ενεργειακής αγοράς” υποστήριξε σχετικά, εξηγώντας παράλληλα πως, “Τα οφέλη που αναμένονται από την υλοποίηση τους, σε συνδυασμό πάντα με τους πάγιους στόχους της Εταιρίας, είναι θεμελιώδους σημασίας και αφορούν στη βελτίωση της ποιότητας ενέργειας και των υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες - με ταυτόχρονη μείωση του κόστους λειτουργίας - στην αποδοτικότερη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού και στην προστασία του περιβάλλοντος μέσω της υποδοχής αυξημένης διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)”.

Αν και συνοπτικός στην παρακάτω αναφορά του για τα “Έξυπνα Νησιά”, ο κ. Χατζηαργυρίου επεσήμανε πως, “Προχωράμε δυναμικά με την ανάπτυξη των “Έξυπνων Νησιών”, έχοντας ολοκληρώσει τις σχετικές μελέτες για τα πιλοτικά έργα σε τρία μεσαίου μεγέθους νησιά (Αστυπάλαια, Σύμη, Καστελόριζο)”. Σύμφωνα με όσα διευκρίνισε, στόχος είναι “η διείσδυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μεγαλύτερη του 60%”. Κλείνοντας την ομιλία του, υποστήριξε με έμφαση δε, πως, “Το πρωτοποριακό αυτό έργο μπορεί να λειτουργήσει ως μοντέλο για την λειτουργία και των υπόλοιπων Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών (ΜΔΝ) που δεν πρόκειται να διασυνδεθούν για αρκετό χρονικό διάστημα, με βάση την παραγωγή ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ και μονάδες αποθήκευσης “.