Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στη Σύρο το Διευρυμένο Περιφερειακό Συνέδριο που διοργάνωσε η ελληνική αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Διάλογος για την Ευρώπη

“Ανοικτός” διάλογος και διευρυμένη συζήτηση για το παρόν και κυρίως το μέλλον της Ευρώπης πραγματοποιήθηκε στη Σύρο, το βράδυ του Σαββάτου, από την ελληνική αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη χώρα, με τη συμμετοχή σημαντικών ομιλητών και αρκετών πολιτών του νησιού.

“Η συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ: Ελλάδα – Ευρώπη: Προκλήσεις και Προοπτικές” αποτέλεσε το κύριο θέμα της εκδήλωσης, με βάση το οποίο αναπτύχθηκαν πρώτα ομιλίες από σημαντικούς προσκεκλημένους, με μία εξ αυτών και την ευρωβουλευτή, Μαρία Σπυράκη.

Πριν από τις πέντε θεματικές “ενότητες”, απηύθυναν χαιρετισμό ο Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, ενώ προβλήθηκε βιντεοσκοπημένο το μήνυμα του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Αμέσως μετά προέβησαν σε σύντομους χαιρετισμούς και τοποθετήσεις ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός και ο περιφερειακός σύμβουλος, Μάρκος Δαδάος.

Μία καλύτερη Ευρώπη”

Ιδιαιτέρως σαφής στα μηνύματά της υπήρξε η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, η οποία βρέθηκε στη Σύρο για να συμμετάσχει στο διευρυμένο Περιφερειακό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Κυκλάδων. Σύμφωνα με όσα ανέφερε η ίδια, “η Ευρώπη είναι ό,τι καλύτερο πέτυχε ο πολιτισμένος κόσμος”, κάνοντας αναφορά όμως και στα σημαντικά θέματα και προβλήματα που καλείται σήμερα να αντιμετωπίσει η Ευρώπη.

Στο ερώτημα “γιατί μένουμε μαζί; (σσ. χώρες ΕΕ)”, η ίδια σημείωσε πως πέρα από τις κοινές αξίες επάνω στις οποίες “οικοδομήθηκε” με κόπο η Ευρώπη, “μας κρατά μαζί αρχικά το γεγονός ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα κοινά προβλήματα”. Μιλώντας γι αυτά, εξήγησε πως το κύριο πρόβλημα είναι εκείνο της υποδοχής των προσφύγων και των μεταναστών, αναλύοντας “σενάρια” βάσει των οποίων η Ευρώπη μπορεί να απαντήσει σε αυτό το θέμα. Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε πως πρέπει να προχωρήσει “και πολύ γρήγορα η δημιουργία της μίας συνοριοφυλακής των 10 χιλ. ανθρώπων, οι οποίοι στην ουσία, θα φυλάξουν ευρωπαϊκά, δηλαδή ελληνικά σύνορα”. Δεύτερη πρόκληση όπως χαρακτηριστικά σχολίασε είναι “η ευθύνη του πώς θα μοιράσουμε την ευθύνη που προέκυψε από το προσφυγικό” ενώ έκανε αναφορά και στη υπόθεση οργάνωσης της ευρωπαϊκής άμυνας και σαφώς σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ.

Η Μαρία Σπυράκη εκτός των ανωτέρω, μίλησε για το Brexit, ενώ στην ομιλία της τοποθετήθηκε σύντομα για την υπόθεση της νησιωτικότητας και του ΦΠΑ. Υποστηρίζοντας πως “δύσκολα παίρνεις πίσω μία υπογραφή (σσ. κατάργηση ειδικού καθεστώτος), πρόσθεσε ωστόσο “μπορείς να διεκδικήσεις στοιχεία που θα δώσουν στη νησιωτικότητα το πραγματικό της περιεχόμενο”.

Έκλεισε την ομιλία της αναδεικνύοντας τη σημασία των ευρωπαϊκών εκλογών του 2019 για μία καλύτερη Ευρώπη, σύμφωνα με όσα υποστήριξε.

Αμέσως μετά, ακολούθησαν οι ομιλίες του Γιώργου Μοσχόβη, αναπληρωτή επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα με θέμα “Η Ελλάδα επιστρέφει στο μέλλον”, όπως και του Δημήτρη Παγίδα, εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO).

Ιδιαίτερη θεματική ενότητα αποτέλεσαν και οι ομιλίες για τα θέματα και τα εργαλεία δημοσιογραφίας αναφορικά με το έργο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τις τοποθετήσεις του Κώστα Τσουτσοπλίδη (εκπροσώπου Τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα) και του Αντώνη Τριφύλλη (μέλους του Εποπτικού Συμβουλίου της διαΝΕΟσις και πρώην Δ/ντη Επικοινωνίας του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) να “κλείνουν” την εκδήλωση.