Νίκος Συρμαλένιος και Αντώνης Συρίγος στη Βουλή για το νομοσχέδιο του «Κλεισθένη Ι»

"Συμβάλλει στην ουσιαστική αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης"

  • Δευτέρα, 16 Ιουλίου, 2018 - 06:16
  • /   Eνημέρωση: 16 Ιουλ. 2018 - 18:00

Ως ένα βήμα αναβάθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, με στόχο την ουσιαστική συμμετοχή της κοινωνίας, χαρακτήρισαν από το βήμα της Βουλής το νομοσχέδιο «Κλεισθένης 1» που έφερε προς ψήφιση το υπουργείο Εσωτερικών, οι Βουλευτές Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος και Αντώνης Συρίγος.

«Η απλή αναλογική, ένα πρώτο σοβαρό βήμα επαναπροσέγγισης της πολιτικής με την κοινωνία»

Ως ένα βήμα έκφρασης της κοινωνίας, αλλά και των τοπικών πρωτοβουλιών των πολιτών, χαρακτήρισε το σύστημα της απλής αναλογικής ο Βουλευτής Κυκλάδων, Νίκος Συρμαλένιος, ο οποίος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι με αυτό το σύστημα ανοίγει ένας ουσιαστικός δρόμος επαναπροσέγγισης της πολιτικής.

«Το νομοσχέδιο, εκτός από μια μεγάλη μεταρρυθμιστική τομή, που έρχεται μετά από άλλες σημαντικές τομές στην υγεία, παιδεία, ανάπτυξη, ενέργεια, και σε μια σειρά από άλλους τομείς της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα επαναπροσέγγισης της πολιτικής με την κοινωνία», υπογράμμισε ο Βουλευτής, ο οποίος εστίασε στην απλή αναλογική και στα θετικά στοιχεία που αυτή θα επιφέρει.

«Η απλή αναλογική δεν είναι απλά και μόνο ένα εκλογικό σύστημα που αποτελεί πάγια θέσης της Αριστεράς, αλλά ένα εργαλείο μέσω του οποίου τα τοπικά κινήματα οι τοπικές πρωτοβουλίες πολιτών μπορούνα δουν τον εαυτό τους να εκφράζεται μέσα από τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, κάτι το οποίο δεν γινόταν εδώ και πάρα πολλά χρόνια, με τα συστήματα ενισχυμένης αναλογικής που ίσχυαν επειδή ο πάλαι ποτέ δικομματισμός ήθελε να ελέγχει την τοπική αυτοδιοίκηση».

Σύμφωνα με τον ίδιο, με την αλή αναλογική ανοίγεται ένας δρόμος ουσιαστικής συμμετοχής των πολιτών, όπου και οι δημοτικοί σύμβουλοι αναβαθμίζονται απεναντι στο δημαρχοκεντρικό σύστημα, όπως χαρακτηριστικά είπε, σημειώνοντας ότι πλέον για να παρθούν αποφάσεις για σημαντικά ζητήματα θα πρέπει να υπάρχουν συνεργασίες.

Ο κ. Συρμαλένιος δήλωσε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα φέρει σημαντικά βασικά θετικά ζητήματα, τα οποία και θα ολοκληρωθούν με τον «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ ΙΙ».

Για τους τους μικρούς νησιωτικούς δήμους, είπε ότι γίνονται σημαντικά βήματα και στην αυτοτέλεια των προϋπολογισμών των δημοτικών κοινοτήτων, ακόμα και των αυτοτελών νησιών που ανήκουν σε ευρύτερους δήμους, δημιουργούνται οι δυνατότητες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από δήμους των μικρών νησιών, η δυνατότητα να ιδρύουν πρατήρια καυσίμων, οι δυνατότητες να υπάρχει επιτροπή διαβούλευσης τοπική, η οποία μέσα από τη συμμετοχή των τοπικών φορέων θα μπορεί να διαμορφώνει και τον συμμετοχικό προϋπολογισμό. «Είναι τομή να υπάρξει ο συμμετοχικός προϋπολογισμός, κάτι το οποίο τόσα χρόνια δεν υπήρχε. Επομένως, με τα άρθρα 187 και 189 κατανέμονται και τα έσοδα και τα έξοδα στις τοπικές, δημοτικές και νησιωτικές κοινότητες και αποτελεί σημαντικό βήμα αυτό για την αναβάθμισή τους» σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ απαντώντας στην ΝΔ περί ακυβερνησίας διερωτήθηκε πως τόσα χρόνια οι παρατάξεις που έπαιρναν 30% και 35% στον πρώτο γύρο και στον δεύτερο γύρο έβγαιναν με 60% και 65% των εδρών είχαν την αυθεντική έκφραση της πλειοψηφίας της τοπικής κοινωνίας για να πάρουν αποφάσεις.

Επίσης, μέφθηκε και τη στάση που κράτησε για το νομοσχέδιο και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο ενώ έδωσε, όπως είπε, πολλά στο θέμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της αποκέντρωσης από το 1981-1982, σήμερα να φτάνει στο σημείο να αρνείται κάτι το οποίο το είχε στο DNA του.

«Επιχειρείται η καλλιέργεια μιας νέας νοοτροπίας στον αυτοδιοικητικό χώρο»

Από την πλευρά του ο Βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνης Συρίγος αναφερόμενος στον «Κλεισθένη Ι», σημείωσε ότι το σύστημα της απλής αναλογικής αποτελεί το πιο σημαντικό προσόν του νομοσχεδίου, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε βασικά ζητήματα όπως τη στάση της αντιπολίτευσης, καθώς επίσης και την κατάτμηση μεγάλων εδρών της Αττικής.

«Με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο τίθενται θεμελιώδη ερωτήματα στην Βουλή και στα κόμματα που πρέπει ν’ απαντηθούν. Επί παραδείγματι: Αντιπροσωπευτικότητα στις τοπικές υποθέσεις ή όχι; Αντιπροσωπευτικότητα ως όρος που προάγει την συναίνεση στα τοπικά ζητήματα και τα απογαλακτίζει από τον κομματισμό ή όχι; Με λίγα λόγια, απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές ή τοπαρχισμός με την φρούδα επίκληση της κυβερνησιμότητας; Το «όχι» της αντιπολίτευσης απέχει από τις συμμετοχικές αντιλήψεις περί αυτοδιοίκησης που όλοι διακηρύσσουν και πολύ περισσότερο εμβάλλει σφαλερές ιδέες ότι δια της διαφωνίας επί τοπικών υποθέσεων π.χ. της θέσεως ενός ΧΥΤΑ ή ενός μεγάλου έργου οφείλει κάποιος δήμαρχος να ρίξει την εκάστοτε κυβέρνηση. Στις επιτροπές απεκαλύφθη ότι στόχος πολλών εκ των προσελθόντων δεν ήταν η συζήτηση επί του σχεδίου νόμου, αλλά η αντιπαράθεση με την Κυβέρνηση. Ίσως έτσι να γινόταν και παλαιότερα. Όμως, αυτό δεν μπορεί ν’ αποτελεί θεμιτό στόχο που διευκολύνει την προαγωγή των τοπικών υποθέσεων, οι οποίες αποτελούν την συνταγματική αρμοδιότητα της Τ.Α», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Συρίγος.

Για τον Βουλευτή ο «Κλεισθένης», θα αποτελέσει το σταθερό θεμέλιο επί του οποίου «θα σαλεύσουν όλες οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στον χώρο της αυτοδιοίκησης από εδώ και πέρα. Ο πυρήνας του συζητουμένου σχεδίου νόμου βρίσκεται στο ότι δι’ αυτού επιχειρείται η καλλιέργεια μιας νέας νοοτροπίας στον αυτοδιοικητικό χώρο και κατ’ επέκταση στον χώρο των τοπικών κοινωνιών που θα βασίζεται στην ευρεία συναίνεση, ενώ θέτει τις βάσεις για μια δημιουργική κουλτούρα συνεργασιών. Η σμίλευση της αντιπροσωπευτικότητας μέσω του συστήματος της απλής αναλογικής, που αποτελεί την βασική αιτίαση κατά του νομοσχεδίου από την Αντιπολίτευση, αποτελεί το πιο σημαντικό προσόν του. Και επειδή άκουσα για μία ακόμη κατάργηση σήμερα. Πολλές είναι οι καταργήσεις που έχουν εξαγγελθεί από την Αξιωματική Αντιπολίτευση μέχρι τώρα. Όμως, οι καταργήσεις δεν έχουν τόση μεγάλη σημασία, όση σημασία έχει το τι θα βάλεις στη θέση αυτού που καταργείς. Αυτό δεν το έχομε ακούσει, κι όμως είναι τόσο ουσιώδες».