Πιθανότητες υπερωριακής απασχόλησης των δημοτικών υπαλλήλων του δήμου Κύθνου

Αναγκαστικός “πονοκέφαλος”

Μ. Φίλιππας: “Ανάγκη άμεσης πλήρωσης κενών θέσεων”

Ως απόρροια της υποστελέχωσης στις υπηρεσίες του δήμου Κύθνου έρχεται η ενδεχόμενη υπερωριακή απασχόληση των εργαζόμενων υπαλλήλων, αφού το ποσό που έχει προϋπολογισθεί για το εν λόγω πιθανό σενάριο, μαρτυρά πως, οι όποιες φωνές διαμαρτυρίας και διεκδίκησης προέρχονται από τους δήμους με σκοπό την πλήρωση θέσεων, μάλλον δεν περνούν το “κατώφλι” των αρμόδιων υπουργείων.

Στον ιδιαίτερα μικρό δήμο Κύθνου, ο δήμαρχος Μανώλης Φίλιππας, αν και λακωνικός στις δηλώσεις του, επισημαίνει ότι το πρόβλημα από την έλλειψη υπαλλήλων ταλανίζει τις υπηρεσίες του δήμου, αφού αυτή τη στιγμή οι έξι υπάλληλοι που εργάζονται καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να εξυπηρετούν τους πολίτες.

Ο κ. Φίλιππας επισημαίνει πως, οι 5.320 ευρώ που περιγράφονται ως ποσό για υπερωριακή απασχόληση, θα διατεθεί αν και εφόσον η δημοτική αρχή με απόφασή της κρίνει αναγκαία την απασχόληση των υπαλλήλων της περισσότερες ώρες από όσες ήδη εργάζονται.

Υπαρκτή η υποστελέχωση

Το εν λόγω ζήτημα που φαίνεται να απασχολεί έντονα τη δημοτική αρχή, ήρθε στην επιφάνεια από το προϋπολογισθέν ποσό των 5.320 ευρώ που έχει συμπεριληφθεί στον υπό κατάρτιση προϋπολογισμό. “Δεν είναι απόλυτο ότι θα εφαρμοστεί η υπερωριακή απασχόληση”, αναφέρει ο δήμαρχος, τονίζοντας πως το πρόβλημα εστιάζεται στο ότι: “Είμαστε υποστελεχωμένοι γενικώς. Προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε όσο καλύτερα γίνεται τον κόσμο στο νησί. Αντιμετωπίζουμε προβλήματα”, αναφέρει, δίνοντας ένα ενδεικτικό παράδειγμα που αφορά στις υπηρεσίες καθαριότητας. “Να σας πω ότι στην καθαριότητα έχουμε έναν υπάλληλο και προσλαμβάνουμε κάποια άτομα για συγκεκριμένους μήνες”, εξηγεί, λέγοντας ταυτόχρονα ότι η δημοτική αρχή για όλα τα παραπάνω έχει κάνει συγκεκριμένες παρεμβάσεις στα αρμόδια υπουργεία.

Μόνο έξι υπάλληλοι

Ο κ. Φίλιππας αναφορικά με την υφιστάμενη κατάσταση και μετά από την εφαρμογή των κυβερνητικών επιταγών για “πάγωμα” των προσλήψεων στους δήμους, έρχεται μέσω γραπτής παρέμβασής του να αναδείξει πως, τα ήδη υπάρχοντα κωλύματα σε συνδυασμό με τη συνταξιοδότηση τριών ακόμη υπαλλήλων του δήμου, προσθέτουν όχι μόνο καθυστέρηση στις απαιτούμενες εργασίες που πρέπει να ολοκληρώνονται αλλά και “πονοκέφαλο” στους εργαζομένους υπαλλήλους, που αναμένεται να χρειαστεί να δουλέψουν υπερωριακά.

Ειδικότερα, ο δήμαρχος σε επίσημο έγγραφό του, όπως ανέφερε στην “Κοινή Γνώμη”, διευκρίνισε πως: “Ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Κύθνου προέβλεπε 23 οργανικές θέσεις μονίμων υπαλλήλων, από τους οποίους 13 για τις ανάγκες των διοικητικών, οικονομικών και τεχνικών υπηρεσιών και 10 για τις ανάγκες των υπηρεσιών ύδρευσης, αποχέτευσης, καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού” και συμπλήρωσε πως: “Στο χρόνο έναρξης αναστολής των προσλήψεων (2009) στο δήμο Κύθνου υπηρετούσαν οκτώ μόνιμοι δημοτικοί υπάλληλοι, ενώ εκκρεμούσε η μονιμοποίηση του μηχανικού του δήμου Νικολάου Μήλα”.

Εκτός των προαναφερομένων πρόσθεσε πως, “έκτοτε αποχώρησαν λόγω συνταξιοδότησης τρεις από τους παραπάνω μόνιμους δημοτικούς υπαλλήλους”, με αποτέλεσμα τον τελευταίο χρόνο έως και σήμερα να εργάζονται πέντε μόνιμοι δημοτικοί υπάλληλοι (δύο στις διοικητικές υπηρεσίες, ένας στις γενικές υπηρεσίες , ένας στην οικονομική υπηρεσία και ακόμη ένας στην καθαριότητα) και ο προαναφερθείς μηχανικός στην τεχνική υπηρεσία”.

Άμεση η ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό

Μοναδική λύση και πάγιο αίτημα για την ανακούφιση των προβλημάτων στις υπηρεσίες του δήμου Κύθνου έως έναν συγκεκριμένο βαθμό, σύμφωνα και με όσα σημείωσε ο δήμαρχος, αποτελεί η στελέχωση και η ενδυνάμωση σε ανθρώπινο δυναμικό.

Σε αντίστοιχη επιστολή του ο κ. Φίλιππας, έχει υποστηρίξει ότι “για να ανταποκριθεί στις πλείστες όσες υποχρεώσεις που έχει με το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΟΤΑ, ο δήμος, θα πρέπει να εξαιρεθεί από το καθεστώς της αναστολής των προσλήψεων στο δημόσιο και στους ΟΤΑ ,έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η στελέχωση των υπηρεσιών του σύμφωνα με τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του”.

Χαρακτηριστικά στο τέλος της επιστολής, ο ίδιος, είχε υπογραμμίσει ότι αν δεν ληφθούν σοβαρά υπόψιν τους τα αιτήματα, ως δημοτική αρχή “είμαστε αποφασισμένοι να ενημερώσουμε τους δημότες της Κύθνου και να διεκδικήσουμε μαζί τους το αυτονόητο, να επιτραπεί δηλαδή στο Δήμο Κύθνου να οργανώσει στοιχειωδώς τις δημοτικές υπηρεσίες του και να λειτουργήσει κατά τρόπο που αρμόζει στις σημερινές κοινωνικό-οικονομικές συνθήκες και κυρίως σε ευνομούμενο και συντεταγμένο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.