Διχάζει η λειτουργία της ανακύκλωσης στη Μύκονο

Οι απόψεις διίστανται

Υπό σύσταση η κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση ΜΟΙΚΟΝΟΣ με σκοπό την προώθηση της ανακύκλωσης στο νησί

Εκ διαμέτρου αντίθετες είναι οι τοποθετήσεις του δημάρχου Μυκόνου, Αθανάσιου Κουσαθανά – Μέγα και του εκπροσώπου της υπό σύσταση κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης “ΜΟΙΚΟΝΟΣ”, Λεωνίδα Πατραμάνη αναφορικά με τη λειτουργία της ανακύκλωσης στο νησί.

Ο κ. Κουσαθανάς μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη” τόνισε πως, οι Μυκονιάτες ανταποκρίνονται ολοένα και περισσότερο στα ζητήματα της ανακύκλωσης. Αυτό, έχει ως άμεση συνέπεια το γεγονός ότι 3.500 χιλιάδες τόνοι ανακυκλώσιμου υλικού “επιβιβάστηκαν” στο πλοίο το 2012, με αποτέλεσμα – σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανέφερε ο ίδιος – η Μύκονος να έρχεται πρώτη στη λειτουργία της ανακύκλωσης ανάμεσα στα νησιά των Κυκλάδων αναλογικά με τον πληθυσμό της.

Ωστόσο, όπως σημείωσε στη συνέχεια ο κ. Πατραμάνης, μία ομάδα εθελοντών από τη Μύκονο επιχειρεί να προχωρήσει στη σύσταση μίας κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης, με σκοπό τα χρήματα που θα συγκεντρώνονται από την ανακύκλωση να διοχετεύονται για τη στήριξη και τη βελτίωση της παρεχόμενης Υγείας και Παιδείας στο νησί.

Τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, στηρίζει με ανακοίνωσή της η παράταξη της ελάσσονος μειοψηφίας του δήμου Μυκόνου, ΚΕΠΟΜ, η οποία σε λιτή ανακοίνωσή της στο επίσημο ιστολόγιό της, αναφέρει ότι “παρακολουθεί με ενδιαφέρον την προσπάθεια” και θα εισηγηθεί σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου να συζητηθεί το θέμα.

Προσπάθεια ανεξάρτητη από κόμματα και παρατάξεις

Από την προσωρινή συντονιστική επιτροπή της υπό σύσταση εταιρείας, ΜΟΙΚΟΝΟΣ, μίλησε στην εφημερίδα, ο Λεωνίδας Πατραμάνης, ο οποίος μεταξύ άλλων έδωσε στοιχεία για το χαρακτήρα του εγχειρήματος. “Είμαστε μία ομάδα πολιτών ανεξάρτητων, αυτόνομων που προσπαθούμε καταρχήν να καθαρίσουμε το νησί. Είμαστε εθελοντές και κανένας δεν είναι “καπελωμένος” από καμία κομματική κίνηση ή καμία δημοτική κίνηση” δήλωσε, λέγοντας ταυτόχρονα πως: “Πρόκειται για ένα ανεξάρτητο αυτόνομο εγχείρημα, στο οποίο συμμετέχουν άνθρωποι που θέλουν να προσφέρουν για να προλάβουν τη λαίλαπα που έρχεται στο μέλλον. Πέρυσι είχαμε μεγάλο πρόβλημα με τα απορρίμματα στη Μύκονο. Το καλοκαίρι αυξάνεται ο όγκος αλλά τα προβλήματα τα έχουμε και το χειμώνα. Σκεφτήκαμε λοιπόν, ότι η ανακύκλωση αποφέρει κέρδος και καλό θα ήταν να συστήσουμε μία “επιχείρηση” συνεταιριστική, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και τα χρήματα που θα συγκεντρώνουμε από την ανακύκλωση, να επανεπενδύονται αποκλειστικά για κοινωνικές ανάγκες”.

Δίνοντας αναλυτικότερα το “στίγμα” της πρόθεσης των εθελοντών που συμμετέχουν, τόνισε πως: “Τα Κέντρα Υγείας καταρρέουν, τα σχολεία καταρρέουν και αφού το κράτος αδιαφορεί και οι δήμοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν λόγω των οικονομικών προβλημάτων, αποφασίσαμε να στηρίξουμε τους δύο πυλώνες της κοινωνίας στο νησί μας”. Ο ίδιος, ανέφερε ότι η εν λόγω εταιρεία πρόκειται να ζητήσει τη συμμετοχή από κάθε Μυκονιάτη. “Πρώτα απευθυνόμαστε στους ντόπιους κατοίκους του νησιού, στα νοικοκυριά και μετά στους επιχειρηματίες. Η συλλογή των υλικών θα γίνεται από την πηγή” διευκρίνισε ο κ. Πατραμάνης, προσθέτοντας πως μέχρι στιγμής “έχουμε καλύψει όλο το τεχνικό κομμάτι. Έχουμε κάποιους χώρους και έχουμε κάποια μικρά βαν που θα μεταφέρουν τα ανακυκλώσιμα υλικά”.

Ο πρώτος και ο τελευταίος λόγος, στους συμμετέχοντες

“Σκοπός μας είναι να συνεργαστούμε με όσους περισσότερους μπορούμε και κυρίως με το δήμο” ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι: “Αυτή τη στιγμή δεν έχει ιδρυθεί η εταιρεία ακόμη. Στις 20 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η ιδρυτική συνάντηση (19.30) στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο. Είμαστε “ανοιχτοί” να συνεργαστούμε και με τη δημοτική αρχή, ώστε να υπάρξει ένα συνολικό σχέδιο”.

Άμεσος στόχος, όπως εξήγησε παρακάτω, αποτελεί η προστασία του περιβάλλοντος, η διατήρηση καθαρού του τόπου, η πρόληψη ώστε να μην κορεστεί ο ΧΥΤΑ σύντομα, ενώ απόρροια όλων των ανωτέρω, είναι να κατανοήσει ο δημότης ότι μέσα από τη συμμετοχή του σε συλλογικές προσπάθειες μπορεί να αποφασίζει για το νησί που ζει. “Απώτερος σκοπός μας είναι να ενισχύσουμε κι άλλους “θεσμούς” που δεν είναι δημοφιλείς. Τη συμμετοχή σε γενικές συνελεύσεις ώστε να συναποφασίζουμε για τη διανομή των κερδών προς όφελος των κατοίκων. Προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα άλλο μοντέλο επικοινωνίας ουσιαστικά” εξήγησε ο ίδιος.

“Γνωρίζουμε ότι καλύτερος τρόπος “πίεσης” είναι η πράξη και όχι τα λόγια. Δεν γνωρίζουμε αν ο δήμος θέλει να ενστερνιστεί αυτή την πρωτοβουλία. Το θέμα είναι ότι μέχρι το 2014 ο ΧΥΤΑ Μυκόνου θα κορεστεί. Άρα χρειάζεται πρόνοια. Θέλουμε βέβαια τη συνεργασία με το δήμο. Άλλωστε ο δήμος είμαστε όλοι εμείς”, υποστήριξε, συμπληρώνοντας ότι: “Αυτή η ενέργεια θα ωφελήσει τον τόπο και θα εξυπηρετήσει και τις ανάγκες του νησιού προστατεύοντας όχι μόνο το περιβάλλον αλλά και τον τουρισμό”

.

“Είμαστε πρώτοι στην ανακύκλωση, Μεριμνούμε και για τον ΧΥΤΑ”

Η “Κοινή Γνώμη επικοινώνησε με το δήμαρχο, Αθανάσιο Κουσαθανά – Μέγα, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει το γεγονός πως είναι στο τελευταίο στάδιο της σύστασης η ανωτέρω κοινωνική συνεταιριστική εταιρεία με σκοπό να προωθήσει την ανακύκλωση.

Αρχικά ο κ. Κουσαθανάς ανέφερε ότι “η ανακύκλωση έχει ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια στο νησί της Μυκόνου. Πάντα κάθε καινοτόμος δράση έχει τα προβλήματά της στο ξεκίνημα. Ο Μυκονιάτης επιχειρηματίας και κάτοικος αντιλαμβάνεται ότι με την ανακύκλωση προστατεύει το περιβάλλον και θεωρώ ότι στον τομέα αυτό έχουμε σημειώσει επιτυχία”.

Ο κ. Κουσαθανάς τόνισε επιπρόσθετα ότι, η Μύκονος συγκριτικά με τα άλλα νησιά και αναλογικά με τον πληθυσμό έρχεται πρώτη στην ανακύκλωση. “Το 2012 συγκέντρωσε το νησί 3.500 τόνους ανακυκλώσιμου υλικού. Είμαστε πρώτοι ανάμεσα στα νησιά των Κυκλάδων. Αυτό λένε τα στοιχεία. Η ελληνική εταιρεία ανακύκλωσης έκανε πολύ καλή δουλειά σε συνεργασία και με τους επιχειρηματίες. Τοποθετήθηκαν πρες κοντέινερς και γενικώς, όλοι προσπαθούν να συμμετέχουν στην ανακύκλωση. Για πρώτη φορά πέρυσι έγινε ανακύκλωση και μέσα στην πόλη που λειτουργούν καφετέριες και μπαρ και καταφέραμε να συλλέξουμε τα απορρίμματα που ανακυκλώνονται” δήλωσε ακολούθως, επισημαίνοντας πως: “Στόχος μας είναι να μην κορεστεί ο ΧΥΤΑ” καθώς, “αν δεν προσέξουμε, υπάρχει κίνδυνος να κορεστεί. Γι αυτό όπως αντιλαμβάνεστε είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε να γίνεται ανακύκλωση στο νησί. Άλλωστε εμείς είμαστε εκείνοι που θα κληθούν να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο”.

“Είμαστε υπέρ ολοκληρωμένων προτάσεων”

Ο κ. Κουσαθανάς παραχώρησε το σχόλιό του όσον αφορά στην υπό σύσταση κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση. “Επισήμως δεν έχω καμία γνώση για την υπό σύσταση εταιρεία. Όλες οι ενέργειες είναι θετικές. Η ιδέα να προσφέρονται τα χρήματα για τις ανάγκες του νησιού είναι άριστη. Το ζήτημα είναι πως αν θα προχωρήσει αυτή η κίνηση, θα πρέπει να γίνει πράξη, η ιδέα. Η ανακύκλωση στην εφαρμογή της είναι δύσκολη” τόνισε, επισημαίνοντας πως “Με τα λόγια χτίζει κάποιος ανώγεια και κατώγεια. Η δημοτική αρχή δεν έχει καμία αντίρρηση να ακούσει αυτή την πρόταση. Θα προτιμούσα όμως, αυτοί οι άνθρωποι να επιλέξουν το δρόμο του δήμου και να έλθουν στο δημοτικό συμβούλιο ώστε να καταθέσουν μία ολοκληρωμένη πρόταση. Δεν έχουμε αρνηθεί ποτέ το διάλογο. Θέση μου είναι ότι αυτές οι ενέργειες πρέπει να συζητώνται στο συμβούλιο, το οποίο – θεσμικά – είναι το όργανο που αποφασίζει για τον τόπο. Οι “πόρτες” είναι πάντοτε ανοιχτές”.

Η ΚΕΠΟΜ “κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της”

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, ο δήμαρχος της Μυκόνου, ερωτηθείς να απαντήσει σχετικά με το ζήτημα πως το συγκεκριμένο εγχείρημα προέρχεται από εθελοντές και τα αποτελέσματά του πρόκειται να ωφελήσουν το κοινωνικό σύνολο, δήλωσε: “Το ζήτημα είναι ότι η πρωτοβουλία ανήκει στην ΚΕΠΟΜ – η οποία ζήτησε εγγράφως την παραχώρηση του χώρου στο Γρυπάρειο Κέντρο – οπότε δε θα πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Αυτή τη στιγμή η ΚΕΠΟΜ αγνοεί το δημοτικό συμβούλιο. Θέλει να κάνει μόνη της κάποια πράγματα. Εμείς τους καλούμε να συναποφασίσουμε. Τέτοιου είδους αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται με υπευθυνότητα. Γνωρίζουν ότι ο δήμος έχει σύμβαση με μία εταιρεία. Ρωτούν αν μπορεί να υπάρξει παράλληλα άλλη σύμβαση; Υπάρχουν πολλά θέματα που χρειάζονται εξέταση και λύνονται μέσα στο δημοτικό συμβούλιο αν υπάρχει φυσικά η πρόθεση” ανέφερε, καταλήγοντας πως: “Τα ζητήματα, δε λύνονται με λαϊκές συνελεύσεις. Αυτοί οι τρόποι έχουν ξεπεραστεί. Επίσημα πρέπει να έρθει πρόταση στο συμβούλιο και να συνοδεύεται από οικονομοτεχνική μελέτη”.

Ως θέμα ημερήσιας διάταξης προσεχώς...

Αξίζει να αναφερθεί πως, η ΚΕΠΟΜ σε αντίστοιχη ανακοίνωσή της στο διαδικτυακό τόπο που διατηρεί, σχολίασε πως μετά τη σύσταση της εν λόγω επιχείρησης, θα θέσει επί τάπητος το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο. Αυτούσιο το σχόλιο της παράταξης έχει ως εξής: “Η ΚΕΠΟΜ παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το αυξανόμενο ενδιαφέρον των Μυκονιατών για την πρωτοβουλία, στηρίζει την προσπάθεια και υπόσχεται μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και ιδρυθεί η εταιρία να φέρει άμεσα το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, ώστε η πρωτοβουλία της κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης “ΜΟΙΚΟΝΟΣ” να τύχει της στήριξης όσο το δυνατόν ευρύτερων δυνάμεων και την επικουρία του δήμου”.