Κοινοβουλευτική αντίδραση για τη νέα οργανωτική δομή του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ

“Ψαλίδι” από την τρόικα

Ο Ν. Συρμαλένιος τάσσεται αντίθετος με τις προωθούμενες αλλαγές του υπουργείου Εργασίας

Εναντιώνεται στην “απαίτηση της τρόικας” να συγχωνευθούν γραφεία ασφαλιστικών φορέων, ο βουλευτής Κυκλάδων, Νίκος Συρμαλένιος, ο οποίος μέσω ερώτησης που κατέθεσε προς τον υπουργό Γιάννη Βρούτση, υποστηρίζει πως “η δημόσια διοίκηση εφαρμόζει διαδικασίες απλούστευσης συναλλαγών”, τη στιγμή που δεν υπάρχει “συστηματική χαρτογράφηση για τις ανάγκες των νησιωτών”.

Ο κ. Συρμαλένιος, επισημαίνοντας ότι, ανάμεσα στις κυβερνητικές προθέσεις εντάσσεται και “η δημιουργία μίας νέας οργανωτικής δομής του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ” η οποία επί της ουσίας θα καταργήσει την αυτοτέλεια των υφιστάμενων υποκαταστημάτων και θα προκαλέσει το κλείσιμό τους ή και τη μετατροπή τους σε Γραφεία Κοινωνικής Ασφάλισης με “διαβιβαστικές αρμοδιότητες πρωτίστως”, τονίζει πως, στόχος πρέπει να είναι η ύπαρξη δημόσιων αποκεντρωμένων υπηρεσιών που θα λειτουργούν υπέρ των πολιτών και των αναγκών τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως, με επιστολή του πριν από λίγες ημέρες, ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης, αιτήθηκε την πιλοτική εφαρμογή της συστέγασης του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και του ΟΑΕΕ σε έξι περιοχές, ανάμεσα στις οποίες και το νησί της Νάξου.

Θα χαθεί η αυτοτέλεια

Εστιάζοντας στις αλλαγές στον κορμό λειτουργίας του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, από κοινού με βουλευτές της παράταξής του, ο Νίκος Συρμαλένιος, τονίζει ότι “οι λόγοι των καταργήσεων-συγχωνεύσεων είναι, ανάμεσα σε άλλα, αφενός η απαίτηση της τρόικας για “μείωση των οργανικών μονάδων των δημοσίων φορέων και οργανισμών κατά 30%” και η “δημοσιονομική κατάσταση της χώρας””, ενώ αφετέρου, όπως προσθέτει, γίνεται λόγος για “δημιουργία μιας νέας οργανωτικής δομής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σε Άνδρο, Σέριφο, Τήνο, Μύκονο, Μήλο και Πάρο και Σέριφο”, η οποία θα έχει άμεσες συνέπειες στην εξυπηρέτηση των νησιωτών ασφαλισμένων.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της ερώτησής του, αν προωθηθούν και εφαρμοστούν οι επιταγές της τρόικας, αναμένεται να κλείσουν τα κατά τόπους υποκαταστήματα και να δημιουργηθούν νέα Γραφεία Κοινωνικής Ασφάλισης, τα οποία όμως “δε θα λειτουργούν ως αυτοτελείς διοικητικές μονάδες με αποτέλεσμα, να μην εξυπηρετούνται οι κάτοικοι των νησιών”.

Αποκέντρωση και όχι συγκέντρωση

Ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. υπογραμμίζει ακόμη πως οι προαναφερόμενες αλλαγές, γίνονται με “φόντο” την παντελή ανυπαρξία μέριμνας να λειτουργήσει ομαλά ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαδικτυακών συναλλαγών. “Πριν ακόμα η δημόσια διοίκηση εφαρμόσει διαδικασίες απλούστευσης συναλλαγών, πριν οι διαδικτυακές συναλλαγές γίνουν ο κανόνας και όχι η εξαίρεση για την πλειονότητα των πολιτών, πριν γίνει μια συστηματική χαρτογράφηση των αναγκών των τοπικών κοινωνιών, είναι απαράδεκτο να προχωρεί το υπουργείο σε ενέργειες που επιβαρύνουν περαιτέρω τη διαβίωση των κατοίκων των νησιών μας” αναφέρει, συμπληρώνοντας ότι “Είναι εμφανές ότι τα μόνα κανονικά υποκαταστήματα που θα παραμείνουν στις Κυκλάδες θα είναι της Σύρου και της Νάξου”.

Προτρέποντας μάλιστα τους αρμόδιους του υπουργείου να εξετάσουν ιδίοις όμμασι, τον τρόπο που εξυπηρετούν οι υφιστάμενες υπηρεσίες τους νησιώτες την παρούσα χρονική περίοδο, προσθέτει ότι ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές, αυτά τα μέτρα που έρχονται προς εφαρμογή, πρέπει να σέβονται το νησιωτικό χαρακτήρα και να λειτουργούν αποκεντρωμένα οι υπηρεσίες. “Θα ήταν χρήσιμο για τον ίδιο αλλά και για το υπουργείο να επισκεφθεί κάποιο ΙΚΑ των Κυκλάδων και να συνομιλήσει με τους κατοίκους και τους εργαζομένους, έτσι ώστε να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τη “μείωση της ανάγκης επισκεψιμότητας των πολιτών στις μονάδες του Ιδρύματος” που αναφέρει στην απάντησή του”.

Ολοκληρώνοντας την ερώτησή του, ο βουλευτής της αντιπολίτευσης, σχολιάζει πως, “Εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για δημόσιες αποκεντρωμένες υπηρεσίες, που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες και στις ιδιαιτερότητες των νησιωτικών περιοχών και των κατοίκων τους”.