Νέα μονάδα αφαλάτωσης 500 κ.μ. για το δήμο Τήνου

Υδάτινοι πόροι και νησιά

- Π. Κροντηράς: “Θα στηριχθούμε πλέον στις δικές μας δυνάμεις” - Οκτώ συστήματα πόσιμου νερού για όλο το νησί και προμήθεια δώδεκα συστημάτων φίλτρανσης νερού

Εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007 – 2013”, το έργο της προμήθειας νέας αφαλάτωσης δυναμικότητας 500 κ.μ. για το δήμο Τήνου.

Η υλοποίηση του έργου θα πραγματοποιηθεί από τη δημοτική αρχή και η ένταξή του προχώρησε με απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιάννη Μαχαιρίδη.

Ο προϋπολογισμός του έργου “αγγίζει” τις 430 χιλιάδες ευρώ και όπως τονίζει στην “Κοινή Γνώμη” ο δήμαρχος, Παναγιώτης Κροντηράς, με την εγκατάσταση της νέας μονάδας στην περιοχή Άγιος Φωκάς, η αύξηση της ποσότητας νερού θα συμβάλει στην κάλυψη σημαντικών αναγκών των δημοτών του νησιού.

Ο κ. Κροντηράς, παραχώρησε επίσης δηλώσεις σχετικά με την αιωρούμενη φημολογία περί παύσης των χρηματοδοτήσεων για τη λειτουργία των αφαλατώσεων, ενώ συμπλήρωσε πως, η δημοτική αρχή έχει επιτύχει και την προμήθεια οκτώ συστημάτων πόσιμου νερού με κερματοδέκτη, τα οποία θα εγκατασταθούν σε ολόκληρο το νησί, ώστε οι κάτοικοι να μειώνουν τις δαπάνες τους για πόσιμο νερό. Σημειώνεται ότι, το έργο της προμήθειας της νέας μονάδας, συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής και το ελληνικό δημόσιο.

24ωρη απρόσκοπτη παροχή νερού

“Για εμάς αυτή η εξέλιξη είναι πολύ σημαντική”, σχολίασε πρωτίστως, ο Παναγιώτης Κροντηράς, για τη μελλοντική εγκατάσταση της νέας μονάδας αφαλάτωσης στο νησί, τονίζοντας πως: “Οι ενέργειες ξεκίνησαν από το δήμο Τήνου με σκοπό να συμπληρώσουμε και να λύσουμε οριστικά το πρόβλημα του νερού που υπάρχει ειδικά στην πόλη της Τήνου”.

Ο ίδιος, κάνοντας μία συνοπτική αναδρομή στις ενέργειες του ενιαίου δήμου, όσον αφορά στο ζήτημα των υδάτινων πόρων, σημείωσε παρακάτω: “Το πρώτο βήμα που κάναμε ως δημοτική αρχή όταν αναλάβαμε ήταν η προμήθεια και η εγκατάσταση ταχυδιυλιστηρίου στο φράγμα της Βακέτας, το οποίο μας έδωσε 800 κ.μ. ημερησίως για τρεις μήνες. Ήταν μία σημαντική τόνωση όσον αφορά στο υδρευτικό ζήτημα που αντιμετώπιζε η Τήνος”. Η δεύτερη ενέργεια, όπως πρόσθεσε είναι “η άμεση έναρξη των διαδικασιών για την ένταξη του έργου της προμήθειας των 500 κ.μ. της εν λόγω αφαλάτωσης στο ΕΣΠΑ, η οποία μαζί με τα 1.500 κ.μ. που ήδη λειτουργούν”, επί της ουσίας, όπως διευκρίνισε: “λύνουμε μία για πάντα το πρόβλημα της ύδρευσης στην πόλη”.

Ταυτόχρονα, ο κ. Κροντηράς επεσήμανε ότι ο ενιαίος δήμος παρέλαβε μία μονάδα αφαλάτωσης χαλασμένη 500 κ.μ., η επισκευή της οποίας, θα ολοκληρωθεί μετά από τη δημοπράτηση του έργου και μάλιστα η δυναμικότητά της αναμένεται να αυξηθεί σε 750 κ.μ. νερού.

“Με όλες τις παραπάνω ενέργειες ενισχύουμε την πόλη της Τήνου κατά 2.000 περίπου κ.μ. παραγόμενου νερού και λύνεται μία για πάντα το υδρευτικό θέμα του νησιού. Κυρίως όμως, το ζήτημα είναι πως θα μπορούμε να παράσχουμε νερό 24 ώρες το εικοσιτετράωρο χωρίς βαποράκια, γιατί η πόλη δεν είχε πρόβλημα ύδρευσης όταν γινόταν εισαγωγή νερού”, διασαφήνισε, συμπληρώνοντας πως, η μεταφορά του νερού με αυτόν τον τρόπο έως και το 2010, ήταν ιδιαιτέρως κοστοβόρα “τόσο για το ελληνικό δημόσιο όσο και για το δήμο”. “Πλέον εμείς με τις δικές μας δυνάμεις θα στηριχτούμε”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Μειωμένες οι χρηματοδοτήσεις

Παράλληλα, ο δήμαρχος Τήνου, κληθείς να απαντήσει σχετικά με την πιθανολογούμενη παύση της χρηματοδότησης των αφαλατώσεων, από τον κρατικό προϋπολογισμό, υποστήριξε: “Φέτος λάβαμε αρκετά μειωμένη χρηματοδότηση συγκριτικά με πέρυσι. Είναι μέσα στα σχέδια του υπουργείου οι περικοπές”. Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε, “θεωρώ ότι είναι ένα θέμα που συζητείται και υπάρχουν αντιδράσεις από όλους τους δήμους που έχουν αφαλατώσεις. Υπάρχουν ενέργειες και από την ΚΕΔΕ αλλά και απόφαση της Γενικής Γραμματέως της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που αναφέρει ότι η χρηματοδότηση για τα νησιά σχετικά με τις αφαλατώσεις κρίνεται απαραίτητη. Είμαστε σε καλό δρόμο θεωρώ αλλά παρατηρούμε τις εξελίξεις”, υπογράμμισε.

Οκτώ συστήματα πόσιμου νερού με κερματοδέκτη

Ο δήμαρχος, μίλησε τέλος και για την εγκατάσταση συστημάτων πόσιμου νερού. “Στόχος μας είναι να μηδενιστεί η δαπάνη για την αγορά εμφιαλωμένου νερού”, σημείωσε, εξηγώντας ότι ο δήμος Τήνου, έχει “στα σκαριά”, μία ολοκληρωμένη πρόταση που σχετίζεται με τη βελτίωση της ποιότητας του νερού. Ειδικότερα, ανέφερε ότι: “έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ ένα πρόγραμμα για την προμήθεια δώδεκα αυτόνομων μονάδων φίλτρανσης νερού και οκτώ συστημάτων πόσιμου νερού που λειτουργούν με κερματοδέκτη, προκειμένου αφού τοποθετηθούν σε ολόκληρο το νησί, να λύσουμε ζητήματα για το πόσιμο νερό και να συνδράμουμε στην οικονομική ανακούφιση όλων των πολιτών και των οικογενειών. Στόχος μας είναι να μη χρειάζεται κανένας στην Τήνο να αγοράζει εμφιαλωμένο νερό”, δήλωσε καταλήγοντας.