Η υλοποίηση των μεγάλων έργων και η προετοιμασία των νέων

Τήνος: Πρωταθλήτρια στο ΕΣΠΑ

Π. Κροντηράς: «Αγώνας δρόμου από τον Δήμο» - Γ. Μαραγκός: «Βρισκόμαστε σε διαρκή εγρήγορση»
  • Τρίτη, 26 Μαρτίου, 2013 - 06:00

Ενώ η τρέχουσα προγραμματική περίοδος (ΕΣΠΑ 2007-2013) βαίνει ολοταχώς προς το τέλος της, ορισμένοι από τους Δήμους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου αποδεικνύουν εμπράκτως ότι αξιοποιούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους διαθέσιμους, πλην όμως περιορισμένους πλέον, πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ένας από τους Δήμους ο οποίος, βάσει στοιχείων, χαρακτηρίζεται εκ των πρωταθλητών, είναι ο Δήμος Τήνου με την ένταξη και χρηματοδότηση, ειδικότερα κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, πολλών και σημαντικών έργων υποδομής.

Π. Κροντηράς: «Αξιολογούμε και ιεραρχούμε πραγματικές ανάγκες»

Ο Δήμαρχος Τήνου Παναγιώτης Κροντηράς αναφέρθηκε στις Κοινοτικές χρηματοδοτήσεις λέγοντας ότι: «Σε μια περίοδο, απότομης οικονομικής προσαρμογής, όπου οι χρηματοδοτήσεις από εθνικούς πόρους, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) δίνονται πλέον με το σταγονόμετρο, η αποδοτική αξιοποίηση των Κοινοτικών Πόρων αποτελεί όχι μόνο ευκαιρία αλλά και υποχρέωση μας, αναφέρει ο Δήμαρχος Τήνου».

Περιγράφοντας συνοπτικά την πορεία του Δήμου, όσον αφορά στα έργα ανέφερε ότι: «Τα τελευταία δύο χρόνια, από την ανάληψη των καθηκόντων μας ως δημοτική αρχή μέχρι και σήμερα, προχωρήσαμε στην αξιολόγηση και την ρεαλιστική ιεράρχηση των αναγκών της Τήνου ώστε να ωριμάσουμε, να εντάξουμε για χρηματοδότηση και να υλοποιήσουμε έργα ουσίας και όχι εντυπωσιασμού. Συγκεκριμένα, μέσα σε ένα ασφυκτικό χρονικό διάστημα στο οποίο είχαμε να αντιμετωπίσουμε, ως Καλλικρατικός Δήμος, πλήθος νέων αντικειμένων και προκλήσεων σε συνδυασμό και με τις άνευ προηγουμένου οικονομικές και δημοσιονομικές προσαρμογές εξαιτίας της κρίσης, εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ και υλοποιούμε σημαντικά έργα υποδομών».

Ενδεικτικά κάποια από τα έργα αυτά είναι:

Επισκευή και αποκατάσταση καθολικού και τράπεζας Ιεράς Μονής Αγ. Νικολάου Βάνης (π/υ 300.000 €, φορέας υλοποίησης: Υπουργείο Πολιτισμού),

Επέκταση κτηρίου και προμήθεια εξοπλισμού 1ου Δημοτικού Σχολείου Τήνου (π/υ 1.806.351 €),

Αποκατάσταση ΧΑΔΑ και εξοπλισμός διαχείρισης ΑΣΑ Δ. Τήνου (π/υ 2.091.113 €),

Προμήθεια αυτόνομων συστημάτων επεξεργασίας νερού στο Δ. Τήνου (π/υ 438.480 €),

Προμήθεια μονάδας αφαλάτωσης στο Δήμο Τήνου (π/υ 429.200 €) και

Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων και Έργα Διάθεσης Πόλης Τήνου (π/υ 9.816.368 €, φορέας υλοποίησης: Εγνατία Οδός ΑΕ).

Όπως ο ίδιος ο Δήμαρχος σημειώνει «Οι εντάξεις των προαναφερόμενων έργων πραγματοποιήθηκαν κυρίως τον τελευταίο χρόνο και για να γίνει αυτό χρειάστηκε έναν αγώνας δρόμου από τον Δήμο μας και τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες (οικονομική, τεχνική κλπ). Αποδείξαμε λοιπόν πως όταν υπάρχει βούληση, οργάνωση και σωστός συντονισμός μπορούμε να πετύχουμε πολλά πράγματα. Βέβαια, υπάρχουν ακόμη αρκετά να γίνουν. Η έγκαιρη δημοπράτηση και υλοποίηση των παραπάνω, εντός των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων (μέχρι το τέλος του 2015), μας υποχρεώνει να βρισκόμαστε σε διαρκή εγρήγορση ώστε να αποφύγουμε τυχόν αστοχίες ή καθυστερήσεις».

Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να παίξει και το ρόλο του επιχειρηματία

Τα μακροπρόθεσμα οφέλη των έργων αυτών, έθεσε ο κ. Κροντηράς «Τα έργα που προγραμματίζουμε να υλοποιήσουμε αντιμετωπίζουν διαπιστωμένα, σημαντικά και χρονίζοντα, προβλήματα της Τήνου σε μια σειρά τομέων προτεραιότητας όπως το περιβάλλον, η παιδεία, η διαχείριση υδατικών πόρων, ο τουρισμός κλπ. Αναμένεται δε να θωρακίσουν την Τήνο, από πλευράς μελλοντικής ζήτησης και επάρκειας με χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον δεκαετίας. Στοχεύουμε να δημιουργήσουμε, καταρχήν από πλευράς βασικών υποδομών, το υπόβαθρο πάνω στο οποίο τα επόμενα χρόνια η Τήνος θα μπορέσει να αναπτυχθεί αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα προκειμένου να εξελιχθεί σε ένα νησί με ενεργό και βιώσιμη ενσωμάτωση στην παγκόσμια οικονομία».

Εστίασε δε και στον ουσιαστικό ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία όπως τόνισε «εκ των πραγμάτων πρέπει να ξεφύγει από τα παραδοσιακά μοντέλα οργάνωσης και λειτουργίας και να σταματήσει να παίζει αποκλειστικά και μόνο το ρόλο του διαχειριστή δημόσιου χρήματος και πόρων. Τα σύγχρονα μοντέλα διοίκησης επιβάλουν η αυτοδιοίκηση να σχεδιάζει και να κινείται προς την κατεύθυνση παραγωγής πλούτου και κατά μια έννοια να συμπορεύεται και να υποβοηθά ενεργά την ανάπτυξη της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας».

Βασιζόμενη σε αυτό το σκεπτικό, η παρούσα Δημοτική Αρχή προσανατολίζεται σε συγκεκριμένες κινήσεις, για τις οποίες ο Δήμαρχος εξηγεί τα σχέδια του «πέραν της υλοποίησης σημαντικών έργων υποδομών, σχεδιάζουμε στοχευμένες δράσεις και πρωτοβουλίες, προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας σε όλους τους τομείς (πρωτογενής, δευτερογενής, τριτογενής), σε συνεργασία με τους καθ’ ύλην αρμόδιους φορείς όπως το Επιμελητήριο Κυκλάδων και τους τοπικούς επιχειρηματικούς συλλόγους».

Η επόμενη προγραμματική περίοδος είναι μπροστά και υπάρχουν έργα που οφείλουν ακόμα να γίνουν στο νησί. «Τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ πιεστικά προκειμένου να αποφύγουμε τυχόν αστοχίες ή καθυστερήσεις κατά τη φάση υλοποίησης με δυσάρεστο επακόλουθο ενδεχόμενη απώλεια πόρων. Παρόλα αυτά, παράλληλα προγραμματίζουμε τον σχεδιασμό και την ωρίμανση και άλλων έργων προκειμένου να επιτύχουμε εγκαίρως την ένταξη και χρηματοδότησή τους είτε στο ΕΣΠΑ είτε στο Νέο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης, όπως θα ονομάζεται το νέο ΕΣΠΑ για την προγραμματική περίοδο 2014-2020».

Η προετοιμασία έχει ήδη ξεκινήσει και απαιτείται η εγρήγορση από πλευράς Δήμου «Η έγκαιρη προετοιμασία και ωρίμανση των έργων είναι καίριας σημασίας, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που οι διατιθέμενοι πόροι για έργα υποδομών την επόμενη προγραμματική περίοδο, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, θα είναι εξαιρετικά περιορισμένοι. Κατά συνέπεια, ο Δήμος μας θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να μεριμνήσει ώστε η ωριμότητα σημαντικών έργων μας να είναι τέτοια που θα μας επιτρέψει να είμαστε ιδιαιτέρως ανταγωνιστικοί σε μελλοντικές προσκλήσεις χρηματοδότησης».

Γ. Μαραγκός: «Η προσπάθεια είναι συλλογική»

Τα εύσημα έδωσε ο κ. Κροντηράς στον Τεχνικό Σύμβουλο του Δήμου Τήνου, κ. Γιώργο Μαραγκό, εκπρόσωπο της εταιρείας «EXELIXIS - Σύμβουλοι Τεχνολογίας και Ανάπτυξης», για τον οποίο ανέφερε ότι «η συμβολή όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν καθοριστική και ελπίζουμε το ίδιο να συμβεί και στο μέλλον», σημειώνοντας ότι υπήρξε μία «συνεργασία σε εξαιρετικό επίπεδο».

Ο τεχνικός σύμβουλος του Δήμου Τήνου, κ. Γιώργος Μαραγκός, μας ενημέρωσε για τη συνεργασία των δύο πλευρών, για τη οποία ανέφερε «Η εταιρεία μας ανέλαβε την τεχνική και επιστημονική υποστήριξη του Δήμου Τήνου για το διάστημα των τελευταίων δύο ετών (2011, 2012), ενώ πρόσφατα μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας ανέλαβε εκ νέου την παροχή υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου για τον Δήμο Τήνου για χρονικό διάστημα επιπλέον 18 μηνών».

Επεσήμανε δε ότι ο Δήμος «εξασφάλισε την λήψη υπηρεσιών Συμβούλου Τεχνικής Υποστήριξης, για το επόμενο διάστημα, χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τον ίδιο δεδομένου ότι οι σχετικοί πόροι προέρχονται, μέσω σχετικής χρηματοδότησης, από το ΕΣΠΑ».

Εστίασε στη συλλογικότητα της προσπάθειας λέγοντας ότι «Για το πολύ θετικό αποτέλεσμα που έχει επιτύχει ο Δήμος, θα πρέπει να αποδώσουμε τα εύσημα σε όλους ανεξαιρέτως τους εμπλεκόμενους, μιας και η προσπάθεια είναι συλλογική.

Πέραν της αναγκαίας πολιτικής βούλησης, εκ μέρους της δημοτικής αρχής, θέλω επίσης να εστιάσω στην εξαιρετική συνεργασία με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Δήμου και ειδικότερα την Τεχνική Υπηρεσία. Παρότι, οι μηχανικοί του Δήμου είναι νέοι ηλικιακά με επαγγελματική εμπειρία που, για τους περισσότερους, δεν ξεπερνά τα 2-3 χρόνια εντούτοις συνέβαλαν τα μέγιστα στην προετοιμασία και την πληρότητα των φακέλων χρηματοδότησης και τους αξίζουν συγχαρητήρια».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε και για την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή (ΕΔΑ) Νοτίου Αιγαίου για την οποία τόνισε ότι «πάντοτε και με συνέπεια, σε πνεύμα εποικοδομητικής συνεργασίας, στάθηκε αρωγός στις προσπάθειες του Δήμου».

 

Απορρίμματα - Αποκατάσταση ΧΑΔΑ, Δεματοποίηση & Ανακύκλωση

Η ύπαρξη τριών Δήμων στο νησί, στην προ Καλλικράτη περίοδο, αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους λόγους καθυστέρησης των έργων διαχείρισης απορριμμάτων.

Σχολιάζοντας τη ενέργειες τις Δημοτικής Αρχής ο κ. Μαραγκός σημείωσε ότι: «Ο καλλικρατικός Δήμος Τήνου και προσωπικά ο Δήμαρχος Τήνου από την αρχή και ορθά κινήθηκε προς την αντιμετώπιση ενός εκ των σημαντικότερων προβλημάτων του νησιού, την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ, όπως μας επιβάλλει η κοινοτική και εθνική νομοθεσία, αποτελεί στοίχημα και αγώνα δρόμου στον οποίο θεωρώ ότι ο Δήμος θα βγει νικητής!»

Παράλληλα, και δεδομένου ότι το έργο κατασκευής του ΧΥΤΑ βρίσκεται σε στάδιο εκπόνησης μελετών, έχει ήδη δημοπρατηθεί η εγκατάσταση συστήματος προσωρινής δεματοποίησης απορριμμάτων, η οποία θα αποτελέσει την μεταβατική λύση της διαχείρισης των απορριμμάτων, και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το επόμενο διάστημα και έως την αρχή της τουριστικής περιόδου.

Όπως μας ενημέρωσε «μέσα στο τρέχον έτος, αναμένεται η εφαρμογή δράσεων ολοκληρωμένης διαχείρισης των ανακυκλώσιμων υλικών σε επίπεδο νησιού με στόχο την ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης των κατοίκων και επισκεπτών και την εφαρμογή των κοινοτικών και εθνικών οδηγιών, με στόχο την αξιοποίηση και επαναχρησιμοποίηση τους καθώς και την μείωση των απορριμμάτων προς υγειονομική ταφή. Είμαι πεπεισμένος ότι, ο Δήμος κινείται προς την σωστή κατεύθυνση και σύντομα θα πανηγυρίσει την επίτευξη των στόχων του, την περιβαλλοντική και αειφόρο ανάπτυξη της Τήνου».

Αγώνας δρόμου για την ολοκλήρωση των έργων - Προετοιμασία νέων έργων

Η ολοκλήρωση των έργων και οι ημερομηνίες που τρέχουν είναι ένα άλλο μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί για το οποίο ο Τεχνικός Σύμβουλος του Δήμου ανέφερε ότι: «Μέχρι σήμερα έχει γίνει το πρώτο και ουσιαστικό βήμα. Αυτό της εξασφάλισης της χρηματοδότησης. Όμως, για να ολοκληρώσουμε με επιτυχία την προσπάθεια πρέπει να εντατικοποιήσουμε τις ενέργειες μας προκειμένου τα αναφερόμενα έργα να ολοκληρωθούν εμπρόθεσμα. Ήδη, μεγάλος αριθμός υποέργων έχουν ολοκληρωθεί και παραληφθεί, άλλα βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης ενώ για τα υπόλοιπα προετοιμάζουμε και οριστικοποιούμε τις διαδικασίες δημοπράτησης και ανάθεσης τους».

Αξίζει δε να δούμε και τα έργα τα οποία έχουν τεθεί σε προτεραιότητα και για το επόμενο διάστημα «Βρισκόμαστε σε μια διαρκή εγρήγορση και αυτήν την περίοδο προετοιμάζουμε και νέα σημαντικά έργα προκειμένου να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση, το αμέσως επόμενο διάστημα. Αυτά είναι:

Κατασκευή Περιφερειακού Δρόμου Οικισμού Πανόρμου Τήνου (ενδεικτικού π/υ 1,1 εκ. €),

Αποχέτευση και ΕΕΛ Κάτω Μερών Τήνου (ενδεικτικού π/υ 3 εκ. €),

Εξωτερικά έργα ύδρευσης Καλλονής, Υστερνίων και Πανόρμου από τις πηγές Ζωδεμένης και Λιμοκού Τήνου (ενδεικτικού π/υ 2 εκ. €) και

Επισκευή και συντήρηση Κινηματογράφου «Αιολίς» Δήμου Τήνου (ενδεικτικού π/υ 1,8 εκ. €).

Για την εξέλιξη αυτού του προγραμματισμού εξέφρασε την αισιοδοξία του. Παρά τα προσχώματα που δημιουργεί η πολυπλοκότητα των αδειοδοτήσεων «Δεδομένου ότι, σε αρκετές περιπτώσεις εμπλέκονται πολλές συναρμόδιες υπηρεσίες, όπως υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, του Υπουργείου Πολιτισμού κλπ. ενώ και το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο συχνά δημιουργεί προσχώματα, ο έγκαιρος προγραμματισμός και συντονισμός δεν είναι πάντοτε εύκολη υπόθεση. Θα έλεγα μάλιστα το αντίθετο. Παρόλα αυτά, είμαι αισιόδοξος ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν κατ’ ευχήν και θα αντιπαρέλθουμε επιτυχώς στους χρονικούς κυρίως αλλά και στους λοιπούς περιορισμούς και δυσκολίες».