Από το 2014 οι πόροι στους Δήμους, βάση της νέας πληθυσμιακής απογραφής

Σημειώσατε Χ

-"Κόβονται" οι επιπλέον Αντιδήμαρχοι -Χωρίς εκπροσώπηση οι Μικρές Κυκλάδες

Δύο θετικά και 2 αρνητικά βγήκαν από την προχθεσινή συνάντηση των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης με το υπουργείο Εσωτερικών, οδηγώντας την “αναμέτρηση” σε ισόπαλο αποτέλεσμα.

Σύμφωνα λοιπόν με τις δηλώσεις του Δημάρχου Σύρου, Γιάννη Δεκαβάλλα, στην “Κοινή Γνώμη” εισακούστηκαν από το υπουργείο, τα θέματα που έχουν να κάνουν με τα επιδόματα των προϊσταμένων και των διευθυντών των των υπηρεσιών των Δήμων, καθώς επίσης και το θέμα των μισθών των αντιδημάρχων.

Όμως εμπλοκή υπάρχει με τον αριθμό των αντιδημάρχων, καθώς και των ΚΑΠ, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του πληθυσμού.

Τα θετικά

Όπως επισήμανε ο κ. Δεκαβάλλας, το υπουργείο Εσωτερικών δεσμεύτηκε ότι θα περάσει τροπολογία που θα ικανοποιεί το αίτημα των προϊσταμένων και των διευθυντών των των υπηρεσιών, σχετικά με τα επιδόματα που ζητούν, επιδόματα που έχει κόψει το Ελεγκτικό Συνέδριο και είχε δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα. Επίσης, θα λυθεί το ζήτημα του άμισθου αντιδημάρχου, όπως αναφέρεται και στην πράξη του νομοθετικού περιεχομένου που είχε περάσει το υπουργείο και στο οποίο είχε αντιδράσει το υπουργείο Οικονομικών.

Τα αρνητικά

Δυστυχώς όμως οι αιρετοί δεν κατάφεραν να πείσουν το υπουργείο για άλλα δύο θέματα που έχουν να κάνουν με την τελευταία απογραφή του 2011.

Οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ διευκρίνισαν ότι διαφωνούσαν με ορισμένες διατάξεις της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, οι οποίες χωρίς να προσφέρουν το παραμικρό δημοσιονομικό όφελος, δημιουργούσαν τεράστια προβλήματα στην αποτελεσματική λειτουργία των Δήμων. Ωστόσο, όπως τόνισαν, έρχεται τώρα ο Κυρωτικός Νόμος, ο οποίος καταργεί εκείνες τις διατάξεις της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που περιλαμβάνουν τα ελάχιστα συμφωνηθέντα με την κυβέρνηση, «οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια 175 Αντιδημάρχους, που δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό σε παραίτηση και αφήνοντας πολλά μικρά νησιά - Δονούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσια και Σχοινούσα (Νάξου και μικρών Κυκλάδων) – χωρίς εκπροσώπηση στη δημοτική ιεραρχία.

Η θέση του υπουργείου, σύμφωνα με το Δήμαρχο Σύρου, είναι ότι ο αριθμός των Αντιδημάρχων, σύμφωνα με τη νέα απογραφή, να μην ισχύσει σε αυτή τη θητεία, αλλά να τεθεί σε εφαρμογή από την επόμενη. “Υπάρχει θύελλα αντιδράσεων από πάρα πολλούς Δήμους που έχουν αυξήσει των αριθμών των Αντιδημάρχων με βάση την απογραφή του πληθυσμού. Θα μας υποχρεώσουν να διώξουμε τον επιπλέον Αντιδήμαρχο που τοποθετήσαμε βάση της απογραφής. Θα υπάρξει πρόβλημα”, δήλωσε ο κ. Δεκαβάλλας.

Επίσης, στις βλέψεις του αρμόδιου υπουργείου είναι να αυξήσει σταδιακά την κατανομή των χρημάτων (ΚΑΠ και ΣΑΤΑ), που δίνονται στην αυτοδιοίκηση με βάση και πάλι τα πληθυσμιακά κριτήρια. “Θέλουν πρώτα να ολοκληρωθεί μία μελέτη που έχει ανατεθεί από την ΚΕΔΕ για το ελάχιστο κόστος λειτουργίας των Δήμων, προκειμένου να μην πέσουν έξω οικονομικά οι ΟΤΑ, που θα έχουν πολύ λιγότερα έσοδα σε σχέση με αυτά που έχουν σήμερα. Αυτό δεν ευνοηθεί το δικό μας Δήμο, διότι αυξήθηκε ο πληθυσμός, όπως και σε όλα τα νησιά και είναι κάτι που ευνοεί τους Δήμους της Αθήνας”, σημείωσε ο κ. Δεκαβάλλας.