Ίδρυση Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού στη Μύκονο

Ανάπτυξη της αλληλεγγύης

Εξασφάλιση ισχυρότερης πυρασφάλειας και ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας στους δημότες

Την ίδρυση Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού – Υπηρεσίας Β' Τάξης στη Μύκονο αποφάσισε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο του δήμου, εκτιμώντας ότι θα συμβάλει αποτελεσματικά στην εξασφάλιση μιας ισχυρότερης πυρασφάλειας, καθώς και στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας στους κατοίκους ευαίσθητων περιοχών.

Στην τοποθέτησή του, ο δήμαρχος Μυκόνου, Αθανάσιος Κουσαθανάς – Μέγας σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια, οι πυρκαγιές σε ολόκληρο το νησί γνωρίζουν μεγάλη έξαρση, ενώ δε λείπουν και οι λοιπές φυσικές καταστροφές από ακραία καιρικά φαινόμενα, που αυξάνονται παγκόσμια.

Επιφυλακή σε 24ωρη βάση

Παράλληλα, ενημέρωσε ότι η πολιτεία προχώρησε στην αναβάθμιση και ενίσχυση του νομικού πλαισίου του θεσμού του Εθελοντή Πυροσβέστη, επιτρέποντας στις τοπικές αυτοδιοικήσεις να προχωρούν επίσημα στην ίδρυση Πυροσβεστικών Σταθμών και Κλιμακίων σε ένα είδος «σύμπραξης» με το Πυροσβεστικό Σώμα.

Σημειώνεται μάλιστα, ότι με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εφόσον ο δήμος μπορεί να καλύψει κάποιες προϋποθέσεις όπως στέγαση, πυροσβεστικό όχημα και ελάχιστα λειτουργικά έξοδα, κατατίθεται αίτημα στο Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος και στη συνέχεια με Απόφαση του Υπουργού Δημοσίας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη πραγματοποιείται η ίδρυση της Εθελοντικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Ο κ. Κουσαθανάς πρόσθεσε ακόμα ότι, στην ίδρυση Εθελοντικών Πυροσβεστικών Σταθμών τοποθετούνται και τρεις μόνιμοι Πυροσβεστικοί Υπάλληλοι ένας Αξιωματικός, Υπαξιωματικός και ένας Πυροσβέστης-Οδηγός.

Οι Πυροσβεστικές αυτές Υπηρεσίες λειτουργούν όλο τον Χρόνο 24 ώρες το

24ωρο κυρίως με την μορφή της επιφυλακής από το σπίτι ή την εργασία των

εθελοντών. Κάθε ημέρα εθελοντές ορίζονται υπηρεσία ανάλογα με τις δυνατότητές τους και ειδοποιούνται να προστρέξουν σε περίπτωση συμβάντος. Αυτές οι Υπηρεσίες υπάγονται επιχειρησιακά και διοικητικά στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Πιστοποιημένη εκπαίδευση των συμμετεχόντων

Όπως υπογράμμισε, η διαφορά μεταξύ εθελοντικού πυροσβεστικού κλιμακίου και εθελοντικού πυροσβεστικού σταθμού είναι το στελεχιακό δυναμικό. Για το κλιμάκιο απαιτούνται τουλάχιστον 12 πολίτες που θα γίνουν εθελοντές πυροσβέστες, ενώ για τον σταθμό απαιτούνται τουλάχιστον 20 πολίτες. Υπογράμμισε δε, ότι ο δήμος έχει την δυνατότητα να στεγάσει αυτές τις Υπηρεσίες, ενώ διαθέτει και πυροσβεστικό όχημα. “Για το στελεχιακό δυναμικό ξέρω πολύ καλά ότι υπάρχουν δημότες που θα ήθελαν να συνεισφέρουν σε αυτή την προσπάθεια και είμαι βέβαιος ότι θα συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός” σημείωσε.

Ολοκληρώνοντας, έκρινε απαραίτητη την αξιοποίηση της δυνατότητας που παρέχει ο δήμος για την ίδρυση μίας Εθελοντικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο Δήμο, η οποία πέρα από πραγματική άμεση επέμβαση, θα συντελέσει στην περαιτέρω ανάπτυξη του πνεύματος εθελοντισμού και της αλληλεγγύης μεταξύ των δημοτών. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο εθελοντισμός εξασφαλίζει πιστοποιημένη εκπαίδευση, ασφαλιστική κάλυψη κατά την διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων του, βαθμολογική εξέλιξη μέχρι το βαθμό του εθελοντή πυρονόμου, ηθικές και υλικές αμοιβές για εξαιρετικές πράξεις, καθώς και δυνατότητα εισαγωγής στο πυροσβεστικό σώμα μετά από ευδόκιμη υπηρεσία τριών ετών.