Απομακρύνονται τα πλοία “Shenyang-1” και “N. KANARIS” από Σύρο και Μήλο

"Άλλος για τα λιμάνια μας"

Μεσεγγυούχος θα φροντίσει τη μεταφορά τους στο λιμάνι της Ελευσίνας

“Θέμα ημερών” χαρακτηρίζουν οι Λιμενικές Αρχές Σύρου και Μήλου την απομάκρυνση των κατασχεθέντων πλοίων “Shenyang-1” και “N. KANARIS” από τους λιμένες τους, προκειμένου να μεταφερθούν στο λιμάνι της Ελευσίνας από συγκεκριμένο μεσεγγυούχο.

Υπενθυμίζεται ότι τα δύο πλοία εντοπίστηκαν πριν ένα μήνα σε θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Μήλου και κατασχέθηκαν για παράνομη δραστηριότητα, που αφορούσε στο λαθρεμπόριο τσιγάρων, με κατεύθυνση τη Φαμαγκούστα της Κύπρου.

Μετά από απόφαση του υπουργείου Ναυτιλίας, το “Shenyang-1”, το οποίο μετέφερε τη μεγαλύτερη ποσότητα του εμπορεύματος, οδηγήθηκε στο λιμάνι της Ερμούπολης, προκειμένου να επιληφθεί επί του θέματος η Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου και να τεκμηριωθεί το αδίκημα. Μέχρι σήμερα, βρίσκεται δεμένο στην περιοχή “Καρνάγιο”, αποτελώντας ένα ακόμα πλοίο το οποίο έχει κάνει ουσιαστικά “κατάληψη” στο νησί.

Από την άλλη, το “N. KANARIS”, που αποδείχθηκε συνεργάτης του “Shenyang-1” παρέμεινε στη Μήλο, μέχρι να αποφανθεί η Δικαιοσύνη και να οριστεί ποιο θα είναι τελικά το μέλλον των δύο πλοίων.

Άγνωστη η ημέρα μετακίνησης

Κατόπιν διαταγής της Ανακριτικής Αρχής, τα πλοία παραδόθηκαν σε μεσεγγυούχο, ο οποίος ανέλαβε επίσημα τη φροντίδα και τη φύλαξή τους. Ο ίδιος δεσμεύτηκε για την έγκαιρη μετακίνησή τους στο λιμάνι της Ελευσίνας, χωρίς ωστόσο να έχει προσδιοριστεί η ακριβής ημερομηνία της. Σε επικοινωνία του με τις Λιμενικές Αρχές των νησιών διασαφήνισε ότι καταβάλλει προσπάθειες για να εξασφαλίσει την απαραίτητη για τη μεταφορά τους άδεια από τον Οργανισμό Λιμένων της Ελευσίνας, προκειμένου οι διαδικασίες να επισπευσθούν. Όπως υπολογίζεται, η απομάκρυνσή τους από τα Κυκλαδίτικα ύδατα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός 15 ημερών.

Σε δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη”, ο Λιμενάρχης Μήλου Πέτρος Αλικάκος εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τις εξελίξεις, σημειώνοντας ότι η μέχρι σήμερα παραμονή του πλοίου στο λιμάνι του νησιού δημιουργούσε σημαντικό πρόβλημα στη γενικότερη εικόνα του. “Η Μήλος είναι ιδιαιτέρα τουριστικό μέρος. Έχει έναν μικρό προβλήτα, ο οποίος το καλοκαίρι γεμίζει θαλαμηγά. Συνεπώς, δεν θα ήταν ωραίο να είχαμε μία “παντόφλα” στον Αδάμαντα, το κεντρικό λιμάνι μας” ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι δεν υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από τους φορείς του νησιού, καθώς ο ίδιος φρόντιζε να τις ελέγχει. Επιπλέον, έκρινε ότι και τα δύο πλοίο θα μετακινηθούν σύντομα. “Ευχής έργο είναι να έρθει αύριο κιόλας ο μεσεγγυούχος. Θα ήταν το καλύτερο για όλους.”, υπογράμμισε.