Ανεστάλη προσωρινά η κινητοποίηση της ΠΝΟ

Αναστολή κινητοποίησης με βολές εκ των έσω

Δεν αποκλείονται νέες κινητοποιήσεις αν δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις των ακτοπλόων -Σκληρή κριτική των Ενώσεων Ναυτών και Μηχανικών για τη «συνθηκολόγηση» ΠΝΟ για τις συμβάσεις εργασίας
  • Δευτέρα, 10 Ιουνίου, 2013 - 06:00

Την απόφαση να αναστείλει προσωρινά τις συνδικαλιστικές παρεμβάσεις της σε πλοία της ακτοπλοΐας που δεν έχουν ακόμη καταβάλει τα δεδουλευμένα στους ναυτικούς τους, έλαβε αργά το βράδυ της Παρασκευής 7/6 η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), δηλώνοντας, πάντως, ότι θα παρακολουθεί στενά τις δεσμεύσεις των ακτοπλόων χωρίς να αποκλείει νέες κινητοποιήσεις μέσα στον Ιούλιο.

Ήδη σε δηλώσεις του στην Κοινή Γνώμη την περασμένη Πέμπτη, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΝΟ, Γιάννης Χαλάς, είχε εκτιμήσει ότι η συνδικαλιστική παρέμβαση της Ομοσπονδίας έφερε καρπούς, τονίζοντας ότι οι περισσότερες εταιρίες τακτοποίησαν μέρος των οφειλών τους προς τους ναυτικούς τους, αναλαμβάνοντας δεσμεύσεις με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την πλήρη καταβολή ολόκληρου του οφειλόμενου ποσού. Παρόλα αυτά, οι Ενώσεις Ναυτών και Μηχανικών κατηγορούν την Ομοσπονδία ότι κακώς θριαμβολογεί και ότι έκανε επιζήμια επιλογή για τα συμφέροντα του κλάδου, αναφορικά με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας μηδενικών αυξήσεων που υπεγράφησαν για το 2013.

Στενό «μαρκάρισμα» στους εφοπλιστές

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής η Διοίκηση της ΠΝΟ εξέτασε όλα τα ενδεχόμενα συμφωνώντας να αναστείλει προσωρινά τις κινητοποιήσεις της στα πλοία που κατέβαλαν μέρος των οφειλομένων, μετά τις γραπτές εγγυήσεις που δόθηκαν από τους εφοπλιστές αναφορικά με τον χρόνο καταβολής των υπολοίπων και πλήρους εξόφλησης των ναυτικών εντός του αμέσως επομένου χρονικού διαστήματος. Ωστόσο, κατά τη συνεδρίαση επαναβεβαιώθηκε η αμετάκλητη απόφαση της Ομοσπονδίας ότι θα παρακολουθεί στενά την έγκαιρη υλοποίηση των δεσμεύσεων της εργοδοσίας, αποφασίζοντας ότι σε περίπτωση μη τήρησης αυτών, θα ενεργοποιούνται άμεσα δυναμικές συνδικαλιστικές παρεμβάσεις στα πλοία των εταιρειών που δεν θα εφαρμόζουν εγκαίρως τα όσα δεσμεύτηκαν. Σε ανακοίνωσή της η Διοίκηση της ΠΝΟ διαμηνύει ότι ο αγώνας δεν τελείωσε και ότι θα συνεχιστεί μέχρι την πλήρη εξόφληση και την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων των ναυτεργατών.

Παράσταση διαμαρτυρίας στον Εισαγγελέα

Το πρωί της Παρασκευής εκπρόσωποι των ναυτεργατικών σωματείων με την παρουσία της Ειδικής Επιτροπής της Διοίκησης της ΠΝΟ, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στον Εισαγγελέα Πειραιά, τον οποίον ενημέρωσαν τόσο για το ζήτημα της καθυστέρησης καταβολής των δεδουλευμένων στα πληρώματα των πλοίων, όσο και για τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στον λιμάνι του Πειραιά κατά τη διάρκεια της συνδικαλιστικής παρέμβασης της Ομοσπονδίας. Η αντιπροσωπεία των ναυτεργατών επέδωσε στον Εισαγγελέα γραπτή αναφορά με την οποία ζητείται να εφαρμοσθεί ο νόμος για τις πλοιοκτήτριες εταιρείες που οφείλουν χρήματα μηνών στα πληρώματά τους.

Δύο συλλήψεις ναυτεργατών στη Ραφήνα

Εντωμεταξύ, το πρωί της Παρασκευής συνελήφθησαν στη Ραφήνα με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών, οι συνδικαλιστές της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), Νίκος Κροκίδης και Απόστολος Μπανάσιος. Με απόφαση της ΠΕΝΕΝ στις 6.30 το πρωί το κατώτερο πλήρωμα καταστρώματος του πλοίου «Πηνελόπη Α’», κατήλθε σε επίσχεση εργασίας, καταθέτοντας σχετικό ενημερωτικό έγγραφο προς το Λιμεναρχείο Ραφήνας και τον πλοίαρχο του «Πηνελόπη Α’». Με προφορική εντολή του Εισαγγελέα τα δύο μέλη της ΠΕΝΕΝ συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο, καθώς είχαν τοποθετήσει τα αυτοκίνητά τους στον καταπέλτη του πλοίου εμποδίζοντας την αναχώρησή του. Οι δύο συνδικαλιστές αφέθηκαν ελεύθεροι και πρόκειται να περάσουν από δίκη στις 18/6.

Σε ανακοίνωσή της η ΠΕΝΕΝ έκανε λόγο για παράνομη και καταχρηστική κράτηση των στελεχών της, καταδικάζοντας τη στάση της Κυβέρνησης, του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, των Λιμενικών και Δικαστικών αρχών που «τάχθηκαν στο πλευρό των εφοπλιστών νομιμοποιώντας την παρανομία, την καταστρατήγηση της νομοθεσίας και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας».

Το πλοίο δεν εκτέλεσε το προγραμματισμένο δρομολόγιό του από Ραφήνα για Άνδρο-Τήνο-Μύκονο και οι επιβάτες προωθήθηκαν στους προορισμούς τους με το πλοίο SuperFerry.

«Ναυμαχία» Ενώσεων-Ομοσπονδίας για τις συμβάσεις

Πάντως, η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ φαίνεται να τραβάει δική της «ρότα» κατηγορώντας την πλειοψηφία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας ότι «δεν εκφράζει τις προσδοκίες, την αγωνιστική διάθεση και τη δυναμική των ναυτεργατών», υποστηρίζοντας ότι «στην πραγματικότητα επικυρώνει τη θέληση και τις επιδιώξεις των εφοπλιστών». Ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ, Αντώνης Νταλακογεώργος, ο οποίος συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις με τους ακτοπλόους, διαχώρισε τη θέση του από την απόφαση της πλειοψηφίας της ΠΝΟ και δεν δέχθηκε να υπογράψει το μνημόνιο συμφωνίας με τους εφοπλιστές, επικρίνοντας την επιλογή ως λανθασμένη και επιζήμια για τα συμφέροντα των ναυτεργατών και του συνδικαλιστικού κινήματος.

Η ΠΕΝΕΝ καυτηριάζει το γεγονός ότι οι συμβάσεις που υπεγράφησαν μεταξύ ακτοπλόων και ΠΝΟ για τα επιβατηγά ακτοπλοϊκά και μεσογειακά πλοία, προβλέπουν μηδενικές αυξήσεις για το 2013 αλλά και μείωση του επιδόματος άγονης γραμμής κατά 75% σε μηνιαία βάση, ενώ καταφέρεται και εναντίον της Διοίκησης της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Ε.Ν (ΠΕΜΕΝ-ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ) που, όπως σημειώνεται, προτίμησε να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις «αφήνοντας και διευκολύνοντας τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό να υπογράψει την επαίσχυντη αυτή σύμβαση». Ωστόσο, και η ΠΕΜΕΝ χαρακτήρισε ως έκθετη την πλειοψηφία της ΠΝΟ επισημαίνοντας ότι «αποδέχθηκε τις κυβερνητικές εντολές και τις εφοπλιστικές επιδιώξεις» κάνοντας λόγο για απαράδεκτη απόφαση για την οποία δεν θα έπρεπε να «θριαμβολογεί».