Αναστάτωση στην Πάρο από ένα θιγόμενο άτομο

Ξενάγηση αναταραχής

Σε μείζων θέμα εξελίχθηκε στην Πάρο η ξενάγηση των επισκεπτών, με τον κόσμο της αυτοδιοίκησης, συντεχνιακούς φορείς αλλά και επαγγελματίες να εμπλέκονται σε μία ένταση, που μόνο δεν βοηθά την εικόνα του νησιού, τη στιγμή που το νησί ταλανίζουν άλλα πολύ σοβαρότερα προβλήματα.

Ως ο μήνας των ξεναγών θα χαρακτηριστεί στην Πάρο ο Αύγουστος, καθώς στο απόγειο της τουριστικής κίνησης, δημιουργήθηκε ένα θέμα ευτελούς σημασίας, που όμως πήρε διαστάσεις καθώς από τη μία εμφανίστηκε ως θιγόμενη συγκεκριμένη επαγγελματική τάξη και από την άλλη υπήρξε η αφορμή για πολιτικό «παιχνίδι».

Όλα ξεκίνησαν πέρυσι όταν πραγματοποιούνταν από συγκεκριμένο άτομο, οι περιηγήσεις των επισκεπτών στην παλιά πόλη της Παροικιάς.

Φέτος που ο Δήμος θέλησε να ικανοποιεί οικονομικά το εν λόγω άτομο, προχώρησε στην, καθ’ όλα νόμιμη, πρόσληψη του, ώστε να συνεχίσει να παρέχει τις ίδιες υπηρεσίες, στο πλαίσιο της τουριστικής προβολής του νησιού.

Η πρόσληψη αυτή έδειξε να ενοχλεί την αντιπρόεδρο της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου, που βάζοντας μπροστά τους επαγγελματίες ξεναγούς, προχώρησαν σε καταγγελία, καθώς το συγκεκριμένο άτομο που εκτελούσε τις περιηγήσεις δεν είχε ανάλογο πτυχίο ξεναγού.

Απορίες γεννά, το πόσους άραγε πτυχιούχους ξεναγούς διαθέτει η Πάρος, αλλά και γιατί οι θιγόμενοι δεν προχώρησαν οι ίδιοι στην καταγγελία και προτίμησαν να χρησιμοποιήσουν το συλλογικό τους όργανο, που τελικά κατήγγειλε το γεγονός.

Όμως όλα θα είχαν λάβει ένα τέλος εκεί εάν δεν δήλωνε παραίτηση η αντιπρόεδρος της τουριστικής επιτροπής του Δήμου, την οποία ακόμα δεν έχει αποδεχθεί ο Δήμαρχος και δεν εμπλεκόταν, με άκομψο τρόπο, η αστυνομία στο γεγονός, πυροδοτώντας αντιδράσεις.

Το επεισόδιο

Στα έκπληκτα μάτια των επισκεπτών, την ώρα της περιήγησης στην παλιά πόλη της Παροικιάς, άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος Πάρου πλησίασαν την δημοτική υπάλληλο ζητώντας της, να προσέλθει στο τμήμα προκειμένου να προσκομίσει τα επαγγελματικά της στοιχεία.

Μπορεί η παρέμβαση αυτή των αστυνομικών οργάνων να ήταν καθ’ όλα ευγενική, όμως η σπουδή που επέδειξαν να παρέμβουν τη συγκεκριμένη στιγμή της περιήγησης και όχι κατά τις λοιπές ώρες της ημέρας, δεν άφησε και τις καλύτερες εντυπώσεις στους επισκέπτες, που βρέθηκαν μάρτυρες του γεγονότος.

Τέτοια σκηνικά δεν δημιουργούν στους επισκέπτες και τις καλύτερες εντυπώσεις για το νησί και τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών της χώρας, ενώ δυναμιτίζουν και τις όποιες προσπάθειες προβολής του νησιού.

Δημοτική αναταραχή

Σε καταγγελίες του περιστατικού, αλλά και της προκλητικής τακτικής που ακολούθησε η τάξη των ξεναγών, προχώρησαν σύσσωμες οι δημοτικές παρατάξεις του νησιού, με τις αντιπολιτευόμενες να επιρρίπτουν ευθύνες και στη Δημοτική αρχή σχετικά με την τακτική που ακολούθησε στην υπόθεση της παραίτησης της αντιπροέδρου της τουριστικής επιτροπής.

Από την πλευρά του Δημάρχου Χρήστου Βλαχογιάννη, ενώ γίνεται αναφορά στη νομιμότητα πρόσληψης της συγκεκριμένης υπαλλήλου, διευκρινίζεται ότι «Οι περιηγήσεις δεν υποκαθιστούν με κανέναν τρόπο τις υπηρεσίες που παρέχονται από διπλωματούχους ξεναγούς, προσφέρονται δωρεάν στους επισκέπτες και σαν σκοπό έχουν την ανάδειξη της περιοχής».

Καυτηριάζει τη στάση των επαγγελματιών ξεναγών και την τακτική που ακολούθησαν λέγοντας «Να σημειωθεί ότι οι εν λόγω ξεναγοί, μαγνητοσκοπούσαν την περιήγηση προσποιούμενοι τους τουρίστες, ακριβώς όπως έγινε και σε προηγούμενη περιήγηση όπου δημιουργήθηκαν σοβαρά επεισόδια μπροστά σε έκπληκτους επισκέπτες…..Τελικά, με θλίψη αναρωτιόμαστε γιατί όλος αυτός ο πόλεμος, από επαγγελματίες που όλοι σεβόμαστε; Γιατί αυτό το μένος εναντίον της προσπάθειας του Δήμου για την προβολή των τόσο σημαντικών επισκέψιμων χώρων της Παροικίας και γιατί όχι την επέκταση της προσπάθειάς και στους άλλους παραδοσιακούς οικισμούς μελλοντικά; Αυτού του είδους οι πρακτικές μας πάνε πολλά βήματα πίσω».

Σημειώνει δε ως αυτονόητο ότι «το σωματείο διπλωματούχων ξεναγών εάν θεωρεί ότι η απόφαση δεν είναι σύννομη, θα έπρεπε να υποβάλλει ένσταση στα αρμόδια όργανα και αν ήθελε να προχωρήσει ακόμη παραπέρα σε μηνύσεις, θα έπρεπε να υποβάλλει μήνυση στο Δήμαρχο που εκπροσωπεί το Δήμο και όχι να προβαίνει σε πράξεις οι οποίες προσβάλλουν το νησί μας και δημιουργούν άσχημη εικόνα στους επισκέπτες».

Η πλευρά της μείζονος δημοτικής αντιπολίτευσης «Πάρος ΑΞΙΑ» δήλωσε για το γεγονός ότι «η πρωτοβουλία για την έναρξη του προγράμματος ξεναγήσεων εντός Παροικιάς είναι προς την σωστή κατεύθυνση….. θα έπρεπε να επεκταθεί σε όλους τους παραδοσιακούς οικισμούς του νησιού», ενώ στρεφόμενη ευθέως κατά της αντιπροέδρου της τουριστικής επιτροπής χαρακτηρίζει την επίθεση της ως «πρωτοφανή, αήθη και πέρα από κάθε επαγγελματική και συνδικαλιστική δεοντολογία», σημειώνοντας ότι «όχι μόνο εκθέτει τη Δημοτική Αρχή που την διόρισε στη θέση της αντιπροέδρου της Τουριστικής Επιτροπής, αλλά θέτει σε κίνδυνο τον ίδιο το τουρισμό μας».

Εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης Πάρου» αναφέρεται ότι «Για δεύτερη φορά σε μικρό χρονικό διάστημα επισκέπτες του νησιού γίνονται μάρτυρες μιας χυδαίας , αντι-συνδικαλιστικής συμπεριφοράς και προσωπικής επίθεσης σε μια δημοτική υπάλληλο που διαπομπεύεται στη συνείδηση των τουριστών που περιηγεί». Αποδίδει δε την ευθύνη στη δημοτική Αρχή και προσωπικά στον Δήμαρχο για τον χειρισμό της υπόθεσης σχετικά με τη συμπεριφορά της αντιπροέδρου που «από την πρώτη στιγμή, να φέρουν θέμα αποπομπής της από την Τουριστική Επιτροπή και να ζητήσουν από το Δημοτικό Συμβούλιο την αντικατάσταση της, περίμεναν να υποβάλλει η ίδια την παραίτηση της».

Η «Κίνηση Ενεργών Πολιτών Πάρου» χαρακτηρίζει το γεγονός με τις λέξεις ντροπή και αίσχος, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «Γεγονότα πρωτοφανή για το τόπο μας, που κάποιοι προσπαθούν να τον μετατρέψουν σε αρένα των προσωπικών και συντεχνιακών τους επιδιώξεων». Αναφέρεται στη γνωστή Συντεχνία την οποία θεωρεί θρασύδειλη καθώς «Υποβάλλει μήνυση στον αδύναμο κρίκο της υπόθεσης, παρ’ όλο που ξέρει πολύ καλά ότι οι συγκεκριμένες περιηγήσεις γίνονται με πρωτοβουλία και ΕΥΘΥΝΗ ευθύνη του Δήμου Πάρου. Αντί λοιπόν να κτυπήσουν τον υπεύθυνο και να τολμήσουν να κάνουν μήνυση στο Δήμαρχο τα βάζουν με την Υπάλληλο, γιατί θέλει θάρρος και κότσια για να τα βάλεις με τον ίδιο, πράγμα που απ’ ότι φαίνεται δεν διαθέτουν».

Όσον αφορά στην παραίτηση της αντιπροέδρου σημειώνει ότι εάν «διαφωνούσε με την διαδικασία που ακολουθήθηκε, θα έπρεπε, κύρια από τη θέση της στην Τουριστική Επιτροπή, να απαιτήσει την τροποποίηση της. Το να έρχεσαι εκ των υστέρων και να τα βάζεις με όλους και για όλα, όταν μπορούσες να είχες παρέμβει νωρίτερα, δείχνει τουλάχιστον υστεροβουλία», της προτείνουν δε «να εγκαταλείψει το εγωκεντρικό της ύφος, να κατέβει από το καλάμι της, να δείξει μεγαλύτερη σεμνότητα, και να κάνει μια προσπάθεια να αντιληφθεί ότι, όσοι ασχολούνται με τα «κοινά» οφείλουν να βάζουν πάνω από το προσωπικό και επαγγελματικό τους συμφέρον, τα συμφέροντα της Κοινωνίας που ζουν, εργάζονται και απολαμβάνουν».