Έγγραφο 16 Δημάρχων νησιών προς τον Υπουργό Οικονομικών για το κλείσιμο των Δ.Ο.Υ.

«Είστε εκτός νησιωτικής πραγματικότητας»

Θέτουν προ των ευθυνών του το Υπουργείο εκτιμώντας ότι σύντομα θα βρεθεί μπροστά στο αδιέξοδο που το ίδιο δημιούργησε
  • Παρασκευή, 30 Αυγούστου, 2013 - 06:00

Δεν θα πέσουμε αμαχητί, διαμηνύουν στον Υπουργό Οικονομικών οι Δήμαρχοι 16 νησιών στις Δ.Ο.Υ. των οποίων μπαίνει «λουκέτο» έως τις 9 Σεπτεμβρίου.

Σε κοινή επιστολή που συνυπογράφουν οι Δήμαρχοι Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μήλου, Λήμνου, Σκοπέλου, Σκιάθου, Καλύμνου, Καρπάθου, Ικαρίας, Αίγινας, Πόρου, Ύδρας, Σπετσών, Κυθήρων και Σαλαμίνας διαμαρτύρονται εντόνως για την απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων να προχωρήσει στην αναστολή λειτουργίας των νησιωτικών Δ.Ο.Υ., ολοκληρώνοντας την τέταρτη και τελική φάση του πολύμηνου σχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για την ενοποίηση των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών. Σύμφωνα, μάλιστα, με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας, η ολοκλήρωση του εν λόγω σχεδίου εκπληρώνει τη μνημονιακή υποχρέωση της χώρας, σύμφωνα με την οποία εντός του 2013 έπρεπε να λειτουργούν 120 υπηρεσίες έναντι των 290 που λειτουργούσαν το 2011.

Τα «φορολογικά ΚΕΠ» δεν θα επιλύσουν κανένα πρόβλημα

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που τέθηκε από τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, ήδη στις 28/8 ανεστάλη η λειτουργία στις Δ.Ο.Υ. Σκοπέλου και Σκιάθου, ενώ ακολουθεί στις 2 Σεπτεμβρίου το κλείσιμο στις Εφορίες Κέας, Μήλου, Λήμνου και τέως Δ.Ο.Υ. Σαλαμίνας, στις 4 Σεπτεμβρίου των Δ.Ο.Υ. Καλύμνου, Καρπάθου και Αγ. Κήρυκου Ικαρίας και στις 9/9 αναστέλλεται η λειτουργία των Δ.Ο.Υ. Άνδρου, Αίγινας, Πόρου, Ύδρας, Σπετσών, Τήνου και της τέως Δ.Ο.Υ. Κυθήρων.

Όπως είχε ανακοινώσει το Υπουργείο, στα νησιά όπου αναστέλλεται η λειτουργία των Εφοριών θα ιδρυθεί ένα Γραφείο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΓΕΦ), η λογική του οποίου είναι να λειτουργεί ως ένα «Φορολογικό ΚΕΠ». Τα ΓΕΦ θα στεγάζονται σε κτήρια των Δήμων, ώστε, μεταξύ άλλων, να επιτευχθεί και ένας βασικός κυβερνητικός στόχος που είναι η ελαχιστοποίηση του κόστους λειτουργίας των υπηρεσιών. Το Υπουργείο θεωρεί ότι στα «Φορολογικά ΚΕΠ» οι νησιώτες θα μπορούν «να διεκπεραιώνουν κάθε εργασία, για την οποία προσέρχονταν μέχρι σήμερα στις Δ.Ο.Υ.», και επιχειρεί να κάμψει τις τελευταίες αντιδράσεις θυμίζοντας ότι ήδη λειτουργούν τέτοια ΓΕΦ σε αρκετές πόλεις πανελλαδικώς, «καλύπτοντας τις ανάγκες των πολιτών».

Ωστόσο οι 16 Δήμαρχοι εκφράζουν την πλήρη δυσπιστία τους απέναντι στη λειτουργία των ΓΕΦ τα οποία, όπως επισημαίνουν, δεν θα επιλύσουν τα προβλήματα που θα προκληθούν με την απουσία στελεχωμένων φορολογικών υπηρεσιών από τα νησιά. Όπως μάλιστα υπογραμμίζουν, τα πρώτα νησιωτικά Γ.Ε.Φ., που ήδη λειτουργούν σε Θάσο και Λέρο, αν και έχουν ηλεκτρονική διασύνδεση με το ηλεκτρονικό σύστημα TAXIS 2, ελλείψει αρμοδιοτήτων και προϊσταμένου, πραγματοποιούν κάποιες περιορισμένες μόνο εργασίες. Οι Δήμαρχοι τονίζουν ότι για την πλειονότητα των συναλλαγών του κοινού με το Υπουργείο Οικονομικών, όπως η κατάθεση τροποποιητικών και συμπληρωματικών δηλώσεων φόρου εισοδήματος, η παραλαβή και επεξεργασία τροποποιητικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) για διόρθωση εκκαθαριστικών Ε.Τ.Α.Κ. – Φ.Α.Π. Φυσικών προσώπων, η παραλαβή και εκκαθάριση δηλώσεων Φ.Α.Π. Νομικών Προσώπων, η διεκπεραίωση υποθέσεων είσπραξης, βεβαίωσης, απαλλαγής και διαγραφής του Ειδικού Ενιαίου Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.), η κατάθεση δηλώσεων φόρου μεταβίβασης, γονικής παροχής και δωρεών, η κατάθεση δηλώσεων φόρου κληρονομιάς, η παραλαβή και διεκπεραίωση αιτήσεων επιστροφής Φ.Π.Α. (αγροτών, επιχειρήσεων, κλπ), η παραλαβή και διεκπεραίωση αιτήσεων απαλλαγής Φ.Π.Α., η παραλαβή δηλώσεων Φ.Π.Α. αλιέων, η παραλαβή αιτήσεων και διεκπεραίωση αυτών για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, η υποβολή Προσφυγών κατά Φύλλων Ελέγχων και Αποφάσεων Επιβολής Προστίμων του Ν.2523/1997, η πληρωμή διαφόρων φόρων, τελών ή κρατήσεων καθώς και παραβόλων υπέρ τρίτων, η προσκόμιση φακέλου για τον έλεγχο των δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών και μη φυσικών προσώπων, οι κάτοικοι είναι υποχρεωμένοι να επικοινωνήσουν με τις κεντρικές Δ.Ο.Υ. είτε με αλληλογραφία μέσω των Γ.Ε.Φ., είτε μεταβαίνοντας υποχρεωτικά οι ίδιοι ή οι νόμιμοι εκπρόσωποί τους.

Αυτό μεταφράζεται, φυσικά, σε αδιανόητη ταλαιπωρία των νησιωτών φορολογουμένων με το κόστος, που το Υπουργείο θέλει να περιορίσει, να μετακυλύεται στις δικές τους πλάτες.

Αστείο η νησιωτικότητα!

Οι Δήμαρχοι των νησιών διαμηνύουν στον Υπουργό Οικονομικών ότι «τη μοίρα που μας επιφυλάσσετε, δεν είμαστε διατεθειμένοι να την αποδεχτούμε αμαχητί», επισημαίνοντάς του ότι οι δηλώσεις του περί σεβασμού της συνταγματικής έννοιας της νησιωτικότητας ηχούν στα αυτιά τους «μόνο ως αστείο».

Ταυτόχρονα, τονίζουν ότι ο Υπουργός είναι «εκτός νησιωτικής πραγματικότητας», αν θεωρεί ότι οι τρέχουσες οικονομικές συνθήκες, αλλά και οι υπάρχουσες ακτοπλοϊκές συνδέσεις, επιτρέπουν στους κατοίκους των νησιών να διανύουν αποστάσεις πολλών ναυτικών μιλίων αυθημερόν, μόνο και μόνο για να προσέλθουν στην εγγύτερη Δ.Ο.Υ.

Όπως, μάλιστα, εκτιμούν πολύ γρήγορα το Υπουργείο Οικονομικών θα βρεθεί μπροστά σε λειτουργικά αδιέξοδα, τα οποία θα έχει προκαλέσει το ίδιο με την επιλογή του να αποσύρει τις υπηρεσίες του από τα νησιά, «σαν να επιθυμεί να ωθήσει τους νησιώτες σε μη φορολογική συμμόρφωση».

«Δεν είμαστε πολίτες τρίτης κατηγορίας»

Οι Δήμαρχοι δεν διστάζουν να εγκαλέσουν τον αρμόδιο Υπουργό για τις αποφάσεις που επιχειρεί να εφαρμόσει, αναφέροντας ότι οι ίδιοι είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν τους κατοίκους των νησιωτικών κοινωνιών για τα προβλήματα που θα προκύψουν, αλλά και να αποδώσουν ευθύνες «προς όσους σχεδίασαν, υλοποιούν και στηρίζουν με τη στάση τους αυτήν την καταστροφική πολιτική», τονίζοντας ότι οι νησιώτες δεν είναι πολίτες τρίτης κατηγορίας.

Οι δημοτικοί άρχοντες θεωρούν ότι έστω και την ύστατη στιγμή θα γίνει αντιληπτό «το μεγάλο ατόπημα», στο οποίο προβαίνει το Υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας από την πολιτική ηγεσία του συνεργασία, ώστε από κοινού να εξευρεθεί μια βιώσιμη λύση για την παρουσία στελεχωμένων και λειτουργικών φορολογικών υπηρεσιών στα νησιά.