Το τεχνικό πρόγραμμα δίχασε το Δήμο Νάξου και τις Μικρές Κυκλάδες

Χωρίς «έργο»

Με την τοπική αυτοδιοίκηση να μετρά ολοένα και χαμηλότερους πόρους για την υλοποίηση των τεχνικών της προγραμμάτων και με τους Δήμους λιγότερο διεκδικητικούς, από ότι θα όφειλαν, εξαιτίας των συνεχιζόμενων περικοπών των χρηματοδοτήσεων, οι αυτοδιοικητικοί βρίσκονται αντιμέτωποι με την αδυναμία ολοκλήρωσης έργων, αλλά και με τους αντιδρώντες εκπροσώπους των δημοτικών κοινοτήτων, που απαιτούν ολοκλήρωση χρονιζόντων έργων και αυξήσεις του σχετικού προϋπολογισμού.

Η κατάρτιση του τεχνικού προγράμματος της επόμενης χρονιάς, δημιούργησε εντάσεις στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, με τουλάχιστον τρεις δημοτικές κοινότητες να εκφράζουν άρνηση στην κατάθεση προτάσεων και έντονες αντιπαραθέσεις εντός του δημοτικού συμβουλίου.

Ήδη από την παρουσίαση του τεχνικού προγράμματος του 2014, στο δημοτικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του μήνα, από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Τοτόμη Πρωτονοτάριο, έγινε σαφές ότι η οικονομικές περικοπές, αλλά και η έλλειψη συντονισμού από πλευράς Δήμου, οδήγησαν σε αντιδράσεις.

Μεταφερόμενα, από χρονιά σε χρονιά, έργα και αποφάσεις για την αξιολόγηση και ιεράρχηση των έργων από τον Δήμο και όχι από τις κοινότητες, ήταν τα σημεία αιχμής, που προκάλεσαν τη ρήξη μεταξύ Δήμου και κοινοτήτων, με τα νησιά των Μικρών Κυκλάδων, Κουφονήσι και Δονούσα να αρνούνται να συμμετάσχουν στη διαδικασία.

Κουφονήσια: Καταστροφική η συνένωση

Ο πρόεδρος Κουφονησίων, κ. Αντώνης Κωβαίος, γνωστοποίησε ότι αρνείται να καταθέσει πρόταση για την κατάρτιση του προγράμματος του 2014, με τη σύμφωνη γνώμη των παρόντων μελών του Τοπικού Συμβουλίου Κωβαίο Αντώνη, Πράσινο Ελευθέριο, Φωστιέρη Παναγιώτη και Σίμο Νικήτα.

Όπως ανέφερε στην «Κοινή Γνώμη» ο κ. Κωβαίος «Δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι και σήμερα το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2013 και γι' αυτό πήραμε την απόφαση να μην καταθέσουμε πρόταση για να σύνταξη του Προγράμματος του 2014».

Στην ερώτηση γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2013, ο κ. Κωβαίος απάντησε εξήγησε «διότι ο Δήμος έκανε προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια και όλη αυτή η διαδικασία μας πήγε χρονικά πίσω. Δηλαδή, ο Δήμος δε θέλει να υλοποιήσει το δικό μας πρόγραμμα, δε θέλει να χρησιμοποιήσει τους μηχανικούς του Δήμου, με αποτέλεσμα να περάσει σε προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια και όλο αυτό μας πήγε πίσω. Και το πρόγραμμα του 2012 δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί».

Ο κ. Κωβαίος πιστεύει ότι η συνένωση του Κουφονησίου με το Δήμο Νάξου, ήταν καταστροφική για το νησί και για τους μειωμένους πόρους που διατίθενται αναφέρει ότι «Με 11.500 ευρώ που υπάρχουν για το 2014, τι να πρωτοφτιάξεις για ένα νησί, που έχει ανάγκη από Βιολογικό Καθαρισμό, σκουπιδότοπο, λιμάνι, καταφύγιο. Από τι στιγμή που ο Δήμος δεν μπορεί να συντηρήσει ούτε καν το ελικοδρόμιο ή τις δεξαμενές. Ο Δήμος πιστεύω ότι ρίχνει το βάρος του στη Χώρα της Νάξου, όπου εκεί είναι η μεγάλη “δεξαμενή” ψηφοφόρων».

Αναφερόμενος σε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα σημείωσε ότι «ούτε στο σχολικό κτήριο έχει γίνει η επισκευή που χρειάζεται, με αποτέλεσμα να ξεκινά σε δύο μέρες η σχολική χρονιά και το σχολείο να βρίσκεται σε άθλια κατάσταση». Ασκώντας κριτική στον τρόπο διακυβέρνησης του Δήμου Νάξου, επεσήμανε ότι «Η κατάσταση είναι τραγική για τα νησιά. Δεν μπορεί να αντιμετωπιστούν ούτε τα προβλήματα της καθημερινότητας. Δεν πιστεύω ότι ο Δήμαρχος καθορίζει τα δρώμενα του Δήμου. Καθοριστικό ρόλο έχουν οι Αντιδήμαρχοι και ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας».

Δονούσα: Έπρεπε να επαναστατήσουμε στη συνένωση

Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας της Δονούσας, κ. Δημήτρης Πράσινος, κινήθηκε στην ίδια λογική με τον συνάδελφο του μιλώντας για περιορισμό των προϋπολογισμών και ανυπαρξία έργων.

Εξήγησε στην «Κοινή Γνώμη» ότι «Εδώ και δύο χρόνια συντάσσουμε Τεχνικό Πρόγραμμα με τσεκουρεμένους προϋπολογισμούς. Από τα δύο αυτά χρόνια δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα και γι’ αυτό αρνηθήκαμε να συντάξουμε νέο πρόγραμμα για το 2014. Από τα 4 έργα που είχαμε βάλει έχει γίνει μόνο ένα και θεωρήσαμε ότι εμείς και το Κουφονήσι να μη συντάξουμε άλλο, διότι είναι πλέον κοροϊδία. Το ίδιο πιστεύω ότι συμβαίνει και στην Ηρακλειά και στη Σχοινούσα. Βαρέθηκα να πηγαιοέρχομαι στη Νάξο, διότι δε βγάζουμε αποτέλεσμα».

Χαρακτηρίζει ως «αντιαναπτυξιακή» τη συνένωση με τη Νάξο και εκφράζει την απογοήτευση του για την αντιμετώπιση της Νάξου στις Μικρές Κυκλάδες, λέγοντας «Καταστροφικό ήταν που συνενωθήκαμε με τη Νάξο, αλλά έχουμε και εμείς μεγάλο μερίδιο ευθύνης, διότι θα έπρεπε να είχαμε επαναστατήσει. Θα έπρεπε να είχαμε δηλώσει ομαδική παραίτηση. Δεν μπορεί σε αυτό το πλαίσιο να γίνει ανάπτυξη των νησιών. Τα τελευταία χρόνια ότι και να έχουμε κάνει είναι με προσωπική δουλειά και με εράνους. Από το Δήμο, δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ».

Προγραμματισμένα έργα και χρηματοδότηση

Για τις Μικρές Κυκλάδες, Ο Δήμος Νάξου έχει ιεραρχήσει έργα για τη Σχοινούσα: Τσιμεντοστρώσεις - πλακοστρώσεις δρόμων εντός του οικισμού της Σχοινούσας, κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στο δρόμο Χώρα –Μεσσαριά, βελτίωση του δρόμου Χώρα –Λιμάνι Σχοινούσας και προσθήκη – προσαρμογή εγκαταστάσεων για τη λειτουργία μονάδων αφαλάτωσης Δ.Κ. Σχοινούσας.

Επίσης για την Ηρακλειά: Προμήθεια και τοποθέτηση αλεξικέραυνων στο νησί, κατασκευή πλατείας Αγίου Γεωργίου και προμήθεια δύο φωτιστικών σωμάτων με φωτοβολταϊκά.

Τα χρηματοδοτούμενα έργα για τις Μικρές Κυκλάδες αφορούν στην 1. Προμήθεια μονάδας αφαλάτωσης τύπου αντίστροφης όσμωσης, ελάχιστης παραγωγής 400 κ.μ. ημερησίως, το οποίο χρηματοδοτείται από τη Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, με ποσό απορρόφησης κατά το 2014 τα 284.000 €.

2. Δαπάνη επαύξησης ισχύος ηλεκτρικής παροχής στην Δ/Ξ Μερσίνι Σχοινούσας, με χρηματοδότηση από ΔΠΜΕ και ποσό απορρόφηση 12.576,90 €.

Στα εγκεκριμένα χρηματοδοτούμενα έργα ανήκει η κατασκευή υδρευτικών γεωτρήσεων στην Ηρακλειά, που χρηματοδοτείται από τη Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, με το ποσό των 65.192,90 €.

Στα έργα υποδομής περιλαμβάνεται η αφαλάτωση στη Δονούσα και αυτό χρηματοδοτούμενο από τη Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, με το ποσό των 80.000 €.