Σεμινάριο για τους συνεταιρισμούς παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στη Σίφνο

Νησιά και ευρωπαϊκή εμπειρία

Αναλυτική ενημέρωση για το θέμα “Συνεταιρισμοί παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Η ευρωπαϊκή εμπειρία και οι δυνατότητες των νησιών” πραγματοποιήθηκε στη Σίφνο πριν από τρεις ημέρες στο πλαίσιο του σεμιναρίου που έλαβε χώρα στο νησί.

Συνδιοργανωτές ήταν ο Οικολογικός Άνεμος και η “Πρωτοβουλία Σιφνίων για τη δημιουργία συνεταιρισμού παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ” ενώ συμμετοχή είχε ο δήμος Σίφνου και ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων και περιφερειακός σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου, Νίκος Χρυσόγελος.

Ο ίδιος μία ημέρα μετά, συμμετείχε στην επίσημη ιδρυτική συνάντηση των αρχικών μελών του υπό ίδρυση συνεταιρισμού παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στη Σίφνο.

Δυνατότητες για τον νησιώτικο χώρο

Κατά τη διάρκεια της εισήγησής του, ο κ. Χρυσόγελος μίλησε για “τη σπατάλη οικονομικών πόρων που συνεπάγεται το σημερινό ενεργειακό μοντέλο στα νησιά, με δεδομένο ότι ετησίως πάνω από 700.000.000 ευρώ δαπανώνται κυρίως για εισαγωγή πετρελαίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις μονάδες της ΔΕΗ στα μη διασυνδεμένα νησιά”.

Ο ίδιος τόνισε ότι “Το σημερινό ενεργειακό μοντέλο οδηγεί στη σπατάλη πόρων που θα μπορούσαν να μείνουν τοπικά και να ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή και την απασχόληση στις νησιωτικές κοινωνίες”, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι “Η κατάρρευση του ηλεκτρικού συστήματος στη Σαντορίνη, το καλοκαίρι, ήταν ένα σήμα κινδύνου για την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα συστήματα και σε άλλα νησιά”. Επιπρόσθετα, ανέλυσε τα πλεονεκτήματα ενός ενεργειακού συνεταιρισμού παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ και παρουσίασε τις δυνατότητες που έχουν οι νησιωτικές κοινωνίες να μετατρέψουν το θέμα της ενέργειας από πρόβλημα σε ευκαιρία, και το κόστος παραγωγής ενέργειας σε πηγή πόρων για τη χρηματοδότηση των τοπικών αναγκών.

Ο ευρωβουλευτής, κάλεσε τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν και στο τριήμερο συνέδριο, με τη συμμετοχή ευρωπαϊκών και ελληνικών κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων και δικτύων που θα διοργανώσει μαζί με άλλους φορείς στις 22, 23 και 24 Νοεμβρίου στην Αθήνα, όπου θα υπάρχει και σχετικό εργαστήριο ανταλλαγής εμπειριών.

Σημειώνεται πως, εκτός από τον ίδιο, στο σεμινάριο στη Σίφνου μίλησαν πολλοί αξιόλογοι επιστήμονες όπως ο Dirk Knappen, ο Ανδρέας Καλογήρου, ο Κώστας Κομνηνός και ο Αλέξανδρος Φιλιππίδης και ο Αποστόλης Χριστοδουλάκης.

Ο υπό ίδρυση συνεταιρισμός

Αναφορικά με τον υπό ίδρυση συνεταιρισμό στη Σίφνο, τα ιδρυτικά μέλη του, τα οποία ανέρχονται σήμερα σε 20 αλλά αναμένεται να συμμετάσχουν πολύ περισσότερα, από τη στιγμή που θα είναι ανοικτός σε ενδιαφερόμενους κατοίκους ή φίλους του νησιού, διευκρινίζουν ποιοί θα είναι οι στόχοι. “Με δεδομένο ότι ξέρουμε πως τα ορυκτά καύσιμα δε θα είναι διαθέσιμα μακροχρόνια και μάλιστα φθηνά, επιδιώκουμε να οργανώσουμε εγκαίρως κι οργανωμένα την ενεργειακή μετάβαση και σταδιακά να φτάσουμε σε πλήρη απεξάρτηση της Σίφνου από τα ορυκτά καύσιμα” υπογραμμίζουν, λέγοντας πως, “Επιδιώκουμε σταδιακά όλες οι ενεργειακές ανάγκες στη Σίφνο να καλύπτονται πλήρως από εξοικονόμηση ενέργειας και από ανανεώσιμες πηγές” με τρόπο “που θα είναι προς όφελος ταυτοχρόνως του φυσικού κι ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και της τοπικής οικονομίας” καθώς και “ολόκληρης της κοινωνίας όχι μόνο των ιδρυτικών μελών του συνεταιρισμού” ώστε να βοηθήσουν τη μακροχρόνια βιωσιμότητα της Σίφνου”.