Η δημαρχεύουσα Μυκόνου Ειρήνη Γρυπάρη προχώρησε στον απολογισμό των ενεργειών της στο νησί των ανέμων

Αδιάλειπτη προσπάθεια

Στον απολογισμό του έτους προχώρησε η δημαρχεύουσα Μυκόνου, Ειρήνη Γρυπάρη για τα πεπραγμένα της δημοτικής Αρχής πριν από λίγες ημέρες κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στο δημαρχείο του νησιού.

Η κ. Γρυπάρη μίλησε για τις δυσκολίες που συνάντησε από τις 28 Ιουνίου του 2013 που ανέλαβε καθήκοντα δημάρχου στη Μύκονο ενώ έκανε αναφορά και για τις ενέργειες διαχείρισης σημαντικών ζητημάτων όπως για την αποκομιδή απορριμμάτων, την υποστελέχωση των υπηρεσιών, την κατάργηση της δημοτικής Αστυνομίας ενώ αναφέρθηκε και σε μικρά και μεγάλα έργα που σχετίζονται με τις υποδομές του νησιού.

Αξίζει να σημειωθεί πως, η κοπή της πίτας έλαβε χώρα σε εσωτερική αίθουσα του δημαρχείου παρουσία μάλιστα δημοτών καθώς και οργανοπαιχτών παραδοσιακών οργάνων.

“Πονοκέφαλος” η υποστελέχωση

Η δημαρχεύουσα αφού απηύθυνε ευχές προς τους παρευρισκομένους, ξεκίνησε να παρουσιάζει τον απολογισμό των μηνών κατά τους οποίους η ίδια βρέθηκε στη θέση που είχε ο προκάτοχός της, Αθανάσιος Κουσαθανάς - Μέγας, λέγοντας πρωτίστως ότι, “παρά τα όσα προβλήματα αντιμετώπισα μόνη μου, αφού ο νόμος δεν μου επιτρέπει να ορίσω αντιδημάρχους αλλά ούτε και πιθανή αντικατάστασή μου έστω και για μια μέρα, προσπάθησα να ανταποκριθώ στις αυξημένες απαιτήσεις ενός τόπου όπως το νησί μας, και ειδικά εν μέσω της φετινής αυξημένης τουριστικής περιόδου, όταν το νησί μας δέχονταν εκατό και πλέον χιλιάδες κόσμου ημερησίως”.

Σημείο που εστίασε την προσοχή της υπήρξε ο βασικός βραχνάς της υποστελέχωσης των υπηρεσιών, θέμα για το οποίο από την πλευρά της υπήρξαν όπως χαρακτηριστικά τόνισε, “αλλεπάλληλες συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς” αναφορικά με “την έλλειψη προσωπικού στο Κέντρο Υγείας Μυκόνου” καθώς όμως και για “την έλλειψη προσωπικού σε νευραλγικές υπηρεσίες όπως η Οικονομική, η Πολεοδομία και η Τεχνική Υπηρεσία” που δυσκολεύουν “την εύρυθμη λειτουργία του δήμου αλλά και το έργο του δημοτικού συμβουλίου”.

Η ίδια στο χρονικό διάστημα που ασκεί καθήκοντα δημάρχου συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών, τον υπουργό Εργασίας και τη Γενική Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και σύμφωνα με όσα πρόσθεσε, “ήδη έγινε η πρώτη μετάταξη υπαλλήλου στο δήμο μας, αλλά και διαμέσου προγραμμάτων ΟΑΕΔ ΚΑΙ ΕΣΠΑ ήρθαν εννέα άτομα με πεντάμηνη σύμβαση χωρίς οικονομική επιβάρυνση του δήμου”. Η ίδια, σημείωσε ότι θετικές αναμένονται και οι εξελίξεις για το Κέντρο Υγείας, το οποίο “πλαισιώνεται με αγροτικούς ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων αλλά και νοσηλευτικό προσωπικό”.

Καλή πορεία και ενίσχυση του Τουρισμού

Αναλυτικά αναφέρθηκε και στα στοιχεία της τουριστικής σεζόν του 2013, κατά τη διάρκεια της οποίας, η Μύκονος υποδέχθηκε περίπου δύο εκατομμύρια τουρίστες.

“Προσπάθησα από τη θέση μου, να δημιουργήσω γέφυρες επικοινωνίας με τεράστιες τουριστικές αγορές όπως η Κίνα, η Ινδία, η Κορέα η Γερμανία και η Αυστρία με παράλληλες συνεντεύξεις σε μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα και φιλοξενία σε πολλά ξένα τηλεοπτικά συνεργεία” εξήγησε, αναφερόμενη ταυτόχρονα και στον τομέα της κρουαζιέρας και στους τρόπους περαιτέρω αύξησής της. “Όσον αφορά στην κρουαζιέρα και την περαιτέρω αύξηση της, η παρουσία μου στο μέγαρο ΟΛΠ στο Πειραιά με τον υπουργό Ναυτιλίας, τον Πρόεδρο του ΟΛΠ και τους πράκτορες της Κρουαζιέρας ήταν ένα θετικό σημάδι και αποσπάσαμε τα καλύτερα σχόλια” υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι, “Η θετική αύξηση του τουρισμού συνεπάγεται και αυξημένες απαιτήσεις του τουρίστα προς όλους τους τομείς της καθημερινότητάς του”.

Απασχόλησε έντονα η διαχείριση των απορριμμάτων

Μείζονος σημασίας θέμα αποτέλεσε και η ανταπόκριση του δήμου Μυκόνου κατά το β΄εξάμηνο του προηγούμενου έτους στις αυξημένες ανάγκες διαχείρισης των απορριμμάτων.

Σύμφωνα με την κ. Γρυπάρη, “στον τομέα της Καθαριότητας, παρά το μεγάλο κενό που επέφερε η έλλειψη προσωπικού αλλά και η μη συντήρηση και επισκευή λόγω άγονου διαγωνισμού των απορριμματοφόρων του δήμου”, προωθήθηκε η “ενοικίαση απορριμματοφόρων, και μετά από προσωπική οικονομική στήριξη και του δημοτικού συμβούλου Αλέξανδρου Κουκά, οικονομική στήριξη εθελοντών, αλλά και πολλών φίλων Μυκονιατών (τους οποίους ευχαρίστησε) προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε τη Μύκονο, στο μέτρο του δυνατού, όσο γίνεται πιο καθαρή”.

Ειδικότερα, οι εργάτες της καθαριότητας, “περισυλλέγουν περίπου 120 τόνους απορριμμάτων ημερησίως” ενώ παράλληλα, στην αποκομιδή, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο, η λύση στο πρόβλημα της τροφοδοσίας των οχημάτων με καύσιμα. Σημειώνεται πως η κα Γρυπάρη, συναντήθηκε “με τους υπεύθυνους του Ελεγκτικού Συνεδρίου Κυκλάδων” και ζήτησε να δρομολογηθεί “η σωστή διανομή καυσίμων” ώστε να προχωρήσει και η αποπληρωμή στους Μυκονιάτες πρατηριούχους.

Στην ομιλία της, τόνισε ιδιαίτερα, πως, “για το 2014 ο δήμος Μυκόνου, για πρώτη φορά, θα προβεί σε διεθνή διαγωνισμό για την προμήθεια καυσίμων και ελαιολιπαντικών του δήμου και των Νομικών του Προσώπων, δηλαδή Λιμενικό Ταμείο, ΔΕΥΑΜ, Γρυπάρειο και Σχολεία, διαδικασία η οποία είναι χρονοβόρα”.

Γνωστοποίησε επιπλέον, ότι έχει προγραμματισθεί εντός του 2014 η αγορά απορριμματοφόρων και κάδων ενώ σημείωσε ότι “μετά την επίσκεψη στο νησί του Περιφερειάρχη και των Αντιπεριφερειαρχών, υπεγράφη διαβαθμιδική σύμβαση για την αποκατάσταση του έργου του ΧΑΔΑ υλοποίηση από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, γλιτώνοντας το νησί μας από τεράστια πρόστιμα” ενώ συμπλήρωσε ότι “επιτέλους συνεχίζει να λειτουργεί το έργο του ΧΥΤΑ Μυκόνου, μετά από τεράστιες παρεμβάσεις και του κου Αλέξανδρου Κουκά”.

Εκκλήσεις σε υπουργεία για Αστυνομία και Πυροσβεστική

Από την πλευρά της κας Γρυπάρη καταγράφηκαν εκκλήσεις προς την Ελληνική Αστυνομία, μετά την κατάργηση της δημοτικής Αστυνομίας, “για τη συνδρομή τους στην καταπολέμηση του παραεμπορίου και την αποτελεσματικότερη τροχονόμευση κατά τους θερινούς μήνες αλλά και την αντιμετώπιση της άναρχης στάθμευσης ιδιαίτερα στη Χώρα”. Με παρεμβάσεις της, όπως υποστήριξε, “προχώρησε η επάνδρωση του Αστυνομικού Τμήματος Μυκόνου έτσι ώστε να διασφαλιστεί η καλύτερη αστυνόμευση, τροχονόμευση και η αντιμετώπιση των ανωτέρω θεμάτων”.

Την ίδια στιγμή, “για πρώτη φορά λειτούργησε στη Μύκονο για την τουριστική περίοδο Πυροσβεστικό Σώμα, αποτελούμενο από τρεις Πυροσβέστες αλλά επίσης για πρώτη φορά στη Μύκονο παραδόθηκε Διασωστικό – Πυροσβεστικό όχημα από τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής”.

Αξία που πρέπει να διατηρηθεί

Εν κατακλείδι, η δημαρχεύουσα, τόνισε ότι, “πριν δύο μήνες ξεκίνησε η ανέγερση του Κλειστού Γυμναστηρίου Άνω Μεράς, έργο πνοής για τη νεολαία της Μυκόνου, μετά από δωρεά οικοπέδου της Ιεράς Μονής και του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Δωρόθεου Β’ αλλά και την οικονομική δωρεά της κας Παναγιώτας Χανιώτη”.

Η κα Γρυπάρη, σημείωσε ότι, ο δήμος “έχει αποθεματικό περίπου τέσσερα εκατομμύρια ευρώ και κανένα δάνειο” ενώ σε παρόμοια κατάσταση βρίσκεται “το Λιμενικό Ταμείο με πάνω από τρία εκατομμύρια ευρώ”.

Κλείνοντας, εξήγησε πως, “Η Μύκονος είναι ένα κοσμοπολίτικο και πανέμορφο νησί και παραμένει σταθερή αξία για τους Μυκονιάτες και τους επισκέπτες”, ζητώντας από τους δημότες, ο κάθε ένας εξ αυτών να συνδράμει στην καλή πορεία του νησιού.

Ετικέτες: