Παρέμβαση του Δήμου Κιμώλου για την εγκατάσταση μονάδας αφαλάτωσης στη θέση "Άγιος Αντώνιος"

Διαφωνούν στη χωροθέτηση

Γ. Μαγκανιώτης: “Με τη στάση της περιφερειακής ενότητας Μήλου θίγεται το κύρος της αρμόδιας υπηρεσίας”

Η διχογνωμία για την χωροθέτηση της εγκατάστασης της αφαλάτωση στην Κίμωλο ανάμεσα στο Δήμο του νησιού και την περιφερειακή ενότητα Μήλου μοιάζει να καθυστερεί σημαντικά τη λειτουργία της, με τον δήμαρχο Κιμώλου, Γεράσιμο – Θεόδωρο Μαγκανιώτη να εκφράζει την αγωνία του ως προς τα ενδεχόμενα προβλήματα υδροδότησης.

Με επιστολή του προς τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, η οποία είναι αρμόδια για την υλοποίηση του έργου, αλλά και προς την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο δήμαρχος σημειώνει ότι κρίνεται επιτακτική η ανάγκη να “ανάψει το πράσινο φως” για την – όσο το δυνατόν – ταχύτερη πρόοδό του, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα το καλοκαίρι.

Ο κ. Μαγκανιώτης μάλιστα, στη μακροσκελή επιστολή του αναφέρει πως το δημοτικό συμβούλιο μετά από την εξέταση δύο εναλλακτικών προτάσεων όσον αφορά στη χωροθέτηση, αποφάσισε να επιλεχθεί η περιοχή “Άγιος Αντώνιος” καθώς είναι η πλέον συμφέρουσα λύση στο πιο κατάλληλο σημείο και η εγκατάσταση δύναται να προχωρήσει άμεσα, διατυπώνοντας τη διαφωνία του για τη στάση της περιφερειακής ενότητας Μήλου.

Ο εξοπλισμός σε αναμονή

Στις δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη” ο δήμαρχος Κιμώλου ανάφερε αρχικά πως, “Διαβλέπω ότι με τις κρίσεις που γίνονται διανύουμε το καλοκαίρι και δεν θα έχουμε νερό”, εξηγώντας παράλληλα ότι, “με τις αντιρρήσεις και τις ενστάσεις της η περιφερειακή ενότητα Μήλου από τη στιγμή που έχει λάβει απόφαση το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Κιμώλου” και με δεδομένο ότι “η Γενική Γραμματεία υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν χρήματα για υδροφόρα πλοία, προκαλεί καθυστέρηση”.

Ο κ. Μαγκανιώτης προβαίνοντας σε διευκρινίσεις, σημείωσε ότι την παρούσα χρονική στιγμή η υδροδότηση στο νησί μπορεί να μην αντιμετωπίζει πρόβλημα, ωστόσο ενόψει υψηλής τουριστικής σεζόν, κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος. “Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πρόβλημα αλλά αύριο μεθαύριο δεν γνωρίζει κανείς τί γίνεται” τόνισε χαρακτηριστικά, αναφέροντας ότι πρέπει “να επισπευσθούν οι διαδικασίες, να εγκριθεί η πρόταση του μελετητή και να προχωρήσει το έργο”, αφού “τα κοντέινερ αφαλάτωσης βρίσκονται ήδη τουλάχιστον έξι μήνες στο νησί”.

Μονάδας Αφαλάτωσης δυναμικότητας 600m3/d στη θέση “Άγιος Αντώνιος”,

Μιλώντας αναλυτικά ο δήμαρχος για το ζήτημα, σημείωσε παρακάτω, ότι τέθηκαν εξ αρχής επί τάπητος δύο προτάσεις για τη χωροθέτηση της αφαλάτωσης. Όπως εξήγησε μάλιστα, υπερασπιζόμενος την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την εγκατάσταση της αφαλάτωσης στη θέση “Άγιος Αντώνιος” που προτιμήθηκε έναντι της θέσης “Κλήμα” ανέφερε ότι ακολουθήθηκαν συγκεκριμένες διαδικασίες, με τους δημοτικούς συμβούλους μάλιστα να εξετάζουν επιμελώς όλα τα στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους.

Μεταξύ άλλων, σημειώνει πως, “λαμβάνοντας υπόψιν την αναγκαιότητα για την άμεση αδειοδότηση και λειτουργία της μονάδας αφαλάτωσης στο νησί, για την κάλυψη των αναγκών των δημοτών μας, διαδικασία η οποία εξαρτάται σαφώς και από τις αδειοδοτικές παραμέτρους του σχεδιαζόμενου έργου, την έλλειψη κονδυλίων από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής για την υποστήριξη κατασκευής των απαιτούμενων συνοδών έργων, τη σκοπιμότητα της χρήσης - εκμετάλλευσης όλων των υφιστάμενων υποδομών υδροδότησης του νησιού μας (δεξαμενές Αγίου Αντώνη και δίκτυο προσαγωγής νερού σε αυτές από το λιμένα Ψάθης), αλλά και τη φυσιογνωμία της σχετικά καθαρής από ανθρωπογενείς δραστηριότητες περιοχής στη θέση “Κλήμα”, σε αντίθεση με τη θέση “Άγιος Αντώνιος” στην οποία ήδη λειτουργούν από μακρού οι υποδομές υδροδότησης του νησιού (και παλαιά μονάδα αφαλάτωσης), τη σύμφωνη γνώμη των τεχνικών Υπηρεσιών, της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής καθώς και την υπευθυνότητα, η οποία πρέπει να χαρακτηρίζει ένα δημοτικό συμβούλιο”, επισημαίνει ότι ως Δημοτική Αρχή, κρίνουν σκόπιμο “να προταθεί προς αδειοδότηση (έκδοση ΠΠΔ, άδειας εγκατάστασης και άδειας λειτουργίας) και εφαρμογή, η εναλλακτική λύση η οποία περιλαμβάνει την εγκατάσταση Μονάδας Αφαλάτωσης δυναμικότητας 600m3/d στη θέση “Άγιος Αντώνιος”, καθώς εκτός των άλλων η συγκεκριμένη λύση αποτιμήθηκε ως η πιο σύντομα υλοποιήσιμη ανάμεσα στις δύο”.

Στα ανωτέρω, συμπληρώνει δε, πως προτού ληφθεί η απόφαση από τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, υπήρξε “μεθοδική και εξαντλητική επεξεργασία των επιμέρους επιστημονικών προτερημάτων” ενώ δόθηκε έμφαση “στην υπεύθυνη κι αντικειμενική ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων φορέων” προκειμένου να εξαχθούν τα καταλληλότερα συμπεράσματα.

“Δεν ενήργησε έγκαιρα”

Στο περιεχόμενο της ίδιας επιστολής, ο κ. Μαγκανιώτης με αφορμή τη θέση της περιφερειακής ενότητας Μήλου, η οποία όπως σημειώνει υποστήριξε μέσω απαντητικού εγγράφου να επιλεγεί η θέση “Κλήμα” για την εγκατάσταση και λειτουργία της αφαλάτωσης, επεσήμανε πως επενδύει στην καλή συνεργασία που αναπτύχθηκε κατά τα παρελθόντα έτη ανάμεσα στον “έμπειρο πολιτικό μηχανικό Πέτρο Ηλιάκη” αλλά και τους συνεργάτες του με το Δήμο Κιμώλου, ζητώντας να υποστηριχθεί η προσπάθεια και ο αγώνας της τοπικής κοινωνίας ουσιαστικά, μέσω της αρωγής προς το Δήμο και τις ενέργειές του για την υλοποίηση του έργου. Στηλιτεύει μάλιστα το γεγονός πως η τεχνική υπηρεσία της Περιφέρειας “δεν ενήργησε έγκαιρα” ώστε να συνδράμει με τεχνικές συμβουλές του συμβούλους, επισημαίνοντας ακόμη, ότι στο απαντητικό έγγραφο “αποσιωπήθηκε πλήρως το σύνολο των μεγάλων μειονεκτημάτων τα οποία επιφυλάσσει η ενδεχόμενη χωροθέτηση της μονάδας στην περιοχή “Κλήμα”.

Καταλήγοντας ο κ. Μαγκανιώτης ανέφερε ότι η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας που έπρεπε να λειτουργήσει υποστηρικτικά στο Δήμο, δεν το έπραξε, με αποτέλεσμα όχι μόνο την καθυστέρηση του σημαντικού έργου αλλά και “να θίγεται το κύρος και η αξιοπιστία του τμήματος τεχνικών έργων της περιφερειακής ενότητας Μήλου”.

Ετικέτες: