Τέθηκαν σε λειτουργία δύο μονάδες αφαλάτωσης

Νέα εποχή για τη Σχοινούσα

Σε λειτουργία τέθηκαν χτες οι δύο μονάδες αφαλάτωσης, που παρέμεναν ανεκμετάλλευτες για γραφειοκρατικούς λόγους, στο νησί της Σχοινούσας.

Μετά από ένα δύσκολο διάστημα, κατά το οποίο οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Σχοινούσας αντιμετώπιζαν τεράστιο πρόβλημα στην υδροδότηση, η οποία είχε φτάσει στο σημείο το νερό να παρέχεται μόνο για δύο ώρες κάθε μέρα, σχεδόν δηλαδή «με το δελτίο», τέθηκαν χτες, Τρίτη, σε λειτουργία, αποκαθιστώντας την ομαλή παροχή πόσιμου νερού σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Δημοσιοποίηση και μετά μέριμνα

Την τραγική κατάσταση της λειψυδρίας στα νησιά, με ειδική μνεία στο εντονότατο πρόβλημα της Σχοινούσας, είχαν θίξει τα εθνικά και τοπικά μέσα ενημέρωσης πριν από μερικές ημέρες, κάτι που φαίνεται να είχε θετικό αντίκτυπο στην άμεση λήψη πρωτοβουλιών για την οριστική λύση του θέματος στο νησί των Μικρών Κυκλάδων.

Η Σχοινούσα διέθετε δύο μονάδες αφαλάτωσης, μία παλιά και μία νέα, οι οποίες βρίσκονταν εκτός λειτουργίας, καθώς η παλιά δεν είχε συντηρηθεί και τα έξοδα για τα αναλώσιμα της νέας θεωρούνταν, όπως είχε καταγγείλει στο «Έθνος» ο αντιδημάρχος Νάξου με αρμοδιότητα τη Σχοινούσα, υπερβολικά για να εγκριθούν από το Δήμο, με αποτέλεσμα η παροχή νερού στο νησί να εξαρτάται αποκλειστικά από τις υδροφόρες.

Παρ’όλα αυτά, μετά τις διαστάσεις που πήρε το θέμα, τα γραφειοκρατικά ζητήματα φαίνεται να λύθηκαν άμεσα και σε λιγότερο από 15 ημέρες αμφότερες οι μονάδες, δυναμικότητας παραγωγής και διάθεσης 400 και 100 κυβικών μέτρων αντίστοιχα, τέθηκαν σε λειτουργία και παρέχουν άριστης ποιότητας πόσιμο νερό σε όλο το νησί.

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, κ. Μαργαρίτης, σε δελτίο τύπου, που εξέδωσε ο Δήμος σχετικά με την αφαλάτωση στη Σχοινούσα, «σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθεί και η εγκατάσταση μονάδας στο Κουφονήσι και στη Δονούσα, επιλύοντας οριστικά το πρόβλημα της υδροδότησης των Μικρών Κυκλάδων, καθώς η αφαλάτωση σημαίνει άριστης ποιότητας νερό για όλους».

Στον αντίποδα η Δονούσα

Την ώρα που ο Δήμαρχος εξυμνεί την νέα εποχή στην οποία μπαίνει η άνυδρη Σχοινούσα, στη Δονούσα, όπου δεν έχει γίνει ακόμη καν η εγκατάσταση της μονάδας αφαλάτωσης, το νερό έχει τελειώσει, συνεπώς κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού αναγκάζονται να κάνουν ακόμη και μπάνιο χρησιμοποιώντας το εμφιαλωμένο του εμπορίου.

Στο «πικ» της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου, η έλλειψη του βασικού αγαθού προκαλεί σοβαρότατα προβλήματα στην καθημερινότητα, αλλά ζημιώνει ανεπανόρθωτα και την εικόνα του νησιού. Η κατάσταση θα βελτιωθεί προσωρινά την Πέμπτη, οπότε και αναμένεται η έλευση της υδροφόρας, έως ότου στερεύσουν πάλι τα αποθέματα και μείνει το νησί χωρίς νερό.

Ετικέτες: