Προμήθεια πρωτοποριακών ηλεκτρονικών κάδων μικροαπορριμμάτων

Ηλιακοί κάδοι στη Μύκονο

Με ηλιακούς κάδους γέμισε η Μύκονος, σε μία πρώτη προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος της συσσώρευσης σκουπιδιών στο κέντρο της πόλης, που ειδικά κατά τους θερινούς μήνες με την αύξηση της τουριστικής κίνησης παρουσιάζεται ιδιαίτερα οξυμμένο.

Ο Δήμος Μυκόνου, κατόπιν προκήρυξης πρόχειρου μειοδοτικού διαγωνισμού, προχώρησε στην προμήθεια 12 ηλιακών κάδων μικροαπορριμμάτων, για την ενεργειακή αναβάθμιση του συστήματος συλλογής απορριμμάτων του Δήμου Μυκόνου και τη βελτίωση του αστικού εξοπλισμού στην Χώρα Μυκόνου.

Η δαπάνη ανήλθε σε 66.420 ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από ιδίους πόρους.

Η προμήθεια των πρωτοποριακών αυτών συσκευών, συγκαταλέγεται στα θετικά βήματα του Δήμου ως προς την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος συσσώρευσης μικροαπορριμμάτων στα πολυσύχναστα σημεία του νησιού.

Τεχνολογία φιλική στο περιβάλλον

Το οικολογικό σύστημα ηλιακών κάδων μικροαπορριμάτων με συμπίεση, που προμηθεύτηκε ο Δήμος Μυκόνου, ο μοναδικός στις Κυκλάδες, είναι εγκεκριμένο έργο μέσω του Πράσινου Ταμείου Ν.Π.Δ.Δ. του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος «Αστική Αναζωογόνηση 2012-2015».

Με τεχνολογία που δεν επιβαρύνει το περιβάλλον, οι ηλιακοί κάδοι που λειτουργούν με σύστημα ηλιακής συμπίεσης μικροαπορριμμάτων, εκμεταλλεύονται την μεγάλη ηλιοφάνεια του νησιού, κατά τη διάρκεια ολόκληρου του χρόνου και από τον προηγούμενο μήνα που τοποθετήθηκαν είχαν θετικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά της εταιρείας κατασκευής, οι συγκεκριμένοι κάδοι διαθέτουν ηλιακό συλλέκτη, ο οποίος φορτίζει μπαταρία, η οποία τροφοδοτεί τον συμπιεστή, τους αισθητήρες και το σύστημα μετάδοσης ηλεκτρονικών δεδομένων.

Ήδη έχουν επιφέρει μείωση των μιρκοαπορριμμάτων στο κέντρο της πόλης, καθώς το σύστημα συμπίεσης τους αυξάνει τη χωρητικότητα τους και το διαθέσιμο λογισμικό επιτρέπει την αποστολή μηνύματος για την πληρότητα του κάδου όταν αυτή φτάσει στο 85%.