Γνωστά τα περισσότερα ονόματα των αιρετών που θα πλαισιώσουν τους δημάρχους στις Κυκλάδες

Ανοιχτά και κλειστά χαρτιά για τις αντιδημαρχίες

- Νησιά με αυξημένες αρμοδιότητες αλλά μικρό αριθμό αντιδημάρχων - Σύρος και Νάξος διατηρούν τις περισσότερες θέσεις με τις μισές εξ αυτών να είναι έμμισθες

Με διαφορετική ταχύτητα προχωρούν οι δήμαρχοι στην ανακοίνωση των ονομάτων των αντιδημάρχων στα νησιά των Κυκλάδων για τη νέα δημοτική θητεία, αφού σε ορισμένα εξ αυτών έχουν ήδη γνωστοποιηθεί τα εκλεκτά πρόσωπα, ενώ σε άλλα, αναμένεται η είδηση εντός της τρέχουσας εβδομάδας με αρκετούς από τους αιρετούς - κυρίως εκείνους που έλαβαν μεγάλο αριθμό ψήφων - να αγωνιούν, αναμένοντας ενδεχομένως την κατάλληλη... ανταμοιβή.

Το πλήθος των αρμοδιοτήτων που έχει στην ευθύνη του ο κάθε Δήμος για την εύρυθμη λειτουργία ενός τόπου και την κάλυψη των αναγκών των δημοτών αλλά και των επισκεπτών του, όπως φαίνεται, μοιράζεται ανάλογα με τον αριθμό των θέσεων αντιδημαρχίας, ο οποίος καθορίζεται σε άμεση συνάρτηση με τον μόνιμο πληθυσμό του κάθε νησιού.

Ως εκ τούτου, το μερίδιο ευθύνης μπορεί γενικότερα να είναι σημαντικό για το σύνολο αυτών, ωστόσο για ορισμένους θα είναι ιδιαίτερα αυξημένο καθώς δεν είναι λίγα τα νησιά στα οποία υπάρχει μόνο μία θέση αντιδημάρχου και “βουνό” ζητημάτων.

Έως έξι αντιδημάρχους... οι Κυκλάδες

Σύμφωνα με όσα ορίζει ο “Καλλικράτης” στις αναλυτικές οδηγίες που παρέχει προς τους Δήμους για τον ορισμό των αντιδημάρχων και τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων σε αυτούς, ο αριθμός τους καθορίζεται αποκλειστικά και μόνο από τον πληθυσμό του κάθε νησιού. Ως εκ τούτου, το νησί που θα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό είναι η Νάξος, αφού προβλέπεται τον δήμαρχο Μανόλη Μαργαρίτη να πλαισιώσουν έξι αντιδήμαρχοι, τα ονόματα των οποίων θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, ενώ αμέσως μετά, ακολουθεί η Σύρος με τον δήμαρχο Γιώργο Μαραγκό να έχει ανακοινώσει από χθες τις αρμοδιότητες των πέντε αντιδημάρχων (Αλέξης Αθανασίου, Γιώργος Παπαμανώλης, Θάνος Φώσκολος, Σταύρος Γουσγουνέλης, Μάριος Βουτσίνος).

Η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων σε πολλά αιρετά πρόσωπα αναμφισβήτητα ανακουφίζει τους δημάρχους, οι οποίοι θα έχουν σημαντική υποστήριξη από τους στενούς συνεργάτες τους, καθώς οι τομείς των αρμοδιοτήτων είναι αρκετοί και με πολλές ευθύνες. Ωστόσο, δεν είναι το σύνολο των θέσεων που καταλαμβάνουν οι αιρετοί με αντιμισθία, γεγονός που απαιτεί καλή συνεννόηση προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές παρεξηγήσεις, σε όσους Δήμους δεν έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα τα πρόσωπα που θα πληρώσουν τις έμμισθες και μη, θέσεις.

Στο περιεχόμενο του “Καλλικράτη” σημειώνεται μάλιστα πως η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων γίνεται σύμφωνα με το πεδίο αλλά και με τις δημοτικές ενότητες στις οποίες είναι εκλεγμένοι οι αντιδήμαρχοι, ενώ ταυτόχρονα, διευκρινίζεται πως αποτελεί διαφορετική περίπτωση ο ορισμός εντεταλμένων δημοτικών συμβούλων, στους οποίους ο δήμαρχος έχει τη δυνατότητα να αναθέσει χωρίς αμοιβή την εποπτεία και τον συντονισμό συγκεκριμένων δράσεων του Δήμου.

Μοιρασμένο το βάρος με τέσσερις στενούς συνεργάτες

Ο όγκος των αρμοδιοτήτων που έχει ένας Δήμος σε επίπεδο οργάνωσης διοικητικών υπηρεσιών, υπηρεσιών καθαριότητας, ύδρευσης – αποχέτευσης, κοινωνικών ζητημάτων αλλά και θεμάτων αθλητισμού, παιδείας, πολιτισμού κ.α. μοιράζεται σε τέσσερις αντιδημάρχους στα νησιά της Τήνου, της Θήρας και της Άνδρου. Συγκεκριμένα στον Δήμο Τήνου, ο δήμαρχος Σίμος Ορφανός ανακοίνωσε τις υποχρεώσεις των στενών συνεργατών του άμεσα μετά την ορκωμοσία. Ο Κωνσταντίνος Βιδάλης θα είναι χωρικός αντιδήμαρχος δημοτικής ενότητας Τήνου και υπεύθυνος ύδρευσης, η Αναστασία Δεληγιάννη, αντιδήμαρχος υπεύθυνη διοικητικών υπηρεσιών, ο Ιάκωβος Απέργης, χωρικός αντιδήμαρχος Εξωμβούργου και υπεύθυνος ηλεκτροφωτισμού για το νησί και ο Φίλιππος Οριάνος, χωρικός αντιδήμαρχος δημοτικής ενότητας Πανόρμου και αρμόδιος για τις υπηρεσίες Καθαριότητας.

Επιπλέον, ο δήμαρχος Θήρας Νικόλαος Ζώρζος με επίσημη απόφασή του, την οποία δημοσίευσε, γνωστοποίησε πως ο Νικόλαος Καμπουράκης αναλαμβάνει την εποπτεία και ευθύνη των διοικητικών υπηρεσιών, τις αρμοδιότητες για τα καταστήματα, τις επιχειρήσεις και το εμπόριο (χορήγηση αδειών, λειτουργία ή μη, κλπ), θέματα που άπτονται του κυκλοφοριακού αλλά και την ευθύνη της ακίνητης περιουσίας ενώ ορίζεται υπεύθυνος και για τη δημοτική κοινότητα Επισκοπής, Γωνιάς και Μεσαριάς. Ο Μάρκος Καφούρος φέρει την ευθύνη του τομέα της Παιδείας, του γραφείου της Πολιτικής Προστασίας, των Νομικών Προσώπων, της Αγροτικής Ανάπτυξης και των Υπηρεσιών Δόμησης, αλλά και την ευθύνη της συνεργασίας του Δήμου με την Εκκλησία, της ηλεκτρονικής υπηρεσίας του Δήμου και ορίζεται υπεύθυνος της Δημοτικής Κοινότητας Εμπορείου και Καρτεράδου καθώς και των Τοπικών Κοινοτήτων Βουρβούλου και Ημεροβιγλίου και εκπροσωπεί τον Δήμο σε δικαστικές υποθέσεις. Τρίτος αντιδήμαρχος είναι ο Γεώργιος Κυριαζής που στην “ατζέντα του έχει μεταξύ άλλων την Καθαριότητα, την ευθύνη του τομέα ενέργειας, την επιμέλεια συντήρησης και εξοπλισμού κοινόχρηστων χώρων αναψυχής αλλά και την τήρηση κανόνων υγιεινής των δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων. Ορίζεται επιπλέον, υπεύθυνος για τη Δημοτική Κοινότητα Οίας καθώς και για την Τοπική Κοινότητα Θηρασίας. Τέλος, η Ρούλα Μενδρινού - Μπελλωνία θα έχει την ευθύνη του τομέα Υγείας και την εποπτεία της λειτουργίας Κοινωνικού Φαρμακείου, την ευθύνη Πολιτισμού και θα είναι υπεύθυνη για τη Δημοτική Κοινότητα Θήρας καθώς και για τις Τοπικές Κοινότητες Ακρωτηρίου, Βόθωνα και Πύργου.

Αντίστοιχος αριθμός αντιδημάρχων προβλέπεται και για την Άνδρο με τον δήμαρχο Θεοδόση Σουσούδη ωστόσο, να μην έχει προβεί στην ανακοίνωση των ονομάτων μέχρι στιγμής. Φημολογία θέλει πάντως τα τέσσερα πρόσωπα που θα τον πλαισιώσουν να είναι η Μαρία Μαμάη, ο Χρήστος Βουραζέρης, ο Διαμαντής Θεοδωράκης και ο Δημήτρης Λάσκαρης.

Πενιχρές “δυνάμεις” σε νησιά με μικρό πληθυσμό

Με έναν ή δύο αντιδημάρχους θα κληθούν να συνεργαστούν πιο εντατικά οι δήμαρχοι της Αμοργού, της Σίφνου, της Μήλου, της Κύθνου και της Κέας με τους δημάρχους να έχουν κάνει γνωστά τα ονόματα ήδη από την έναρξη της δεύτερης καλλικρατικής περιόδου.

Όσον αφορά στον Δήμο Κύθνου, αντιδήμαρχος είναι ο Γιώργος Ηλίου, ο οποίος θα επιφορτιστεί με οικονομικά θέματα, διοικητικά, ανάπτυξης και προγραμματισμού, καταστημάτων και επιχειρήσεων, δημοτικής συγκοινωνίας, κοινωνικής προστασίας, παιδείας και αλληλεγγύης, πολιτισμού, αθλητισμού και νεολαίας για το νησί μετά από απόφαση του δημάρχου Σταμάτη Γαρδέρη.

Δύο αντιδημάρχους θα έχει στη διάθεσή του ο δήμαρχος Σίφνου Ανδρέας Μπαμπούνης και συγκεκριμένα, τον Γιώργο Σταυριανό που θα είναι υπεύθυνος ύδρευσης – αποχέτευσης και τεχνικού προγράμματος καθώς και τον Νικόλαο Ποδενέ για τους τομείς καθαριότητας, ανακύκλωσης, περιβάλλοντος και διοικητικού προσωπικού του Δήμου.

Αν και αντίστοιχο αριθμό προβλέπεται για τον Δήμο Μήλου, ωστόσο άξιον απορίας είναι πώς στην απόφαση του δημάρχου Γεράσιμου Δαμουλάκη, ως αντιδήμαρχος αναφέρεται μόνον η Ζαμπέτα Τούρλου, στην οποία μεταβιβάζονται οι αρμοδιότητες του αυτοτελούς τμήματος Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής, του τμήματος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, του τμήματος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού, των Διοικητικών Υπηρεσιών, της Οικονομικής Διαχείρισης, του Γραφείου Εσόδων και Δημοτικής Περιουσίας καθώς και του Ταμείου αλλά και του ΚΕΠ.

Επιπλέον, σε δύο πρόσωπα θα μοιρασθεί το βάρος των υποθέσεων του Δήμου Κέας και ειδικότερα στους Δημήτρη Καβαλιέρο και Γιώργο Πατητή, με τον πρώτο μόνο να λαμβάνει αντιμισθία και τον δεύτερο να έχει στην ευθύνη του μεταξύ άλλων την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου.

Μία γυναίκα αντιδήμαρχος θα πλαισιώσει τον δήμαρχο Αμοργού σύμφωνα με τη σχετική απόφαση που έχει δοθεί στη δημοσιότητα με τη θητεία της να ορίζεται έως και τον Μάρτιο του 2017. Πρόκειται για την Άννα Γαβαλά, η οποία μεταξύ άλλων θα μεριμνά για τις κοινωνικές υπηρεσίες, θα έχει την ευθύνη της Πολιτικής Προστασίας, των τοπικών συμβουλίων, την Καθαριότητα, τη συντήρηση των σχολείων, αλλά και την εποπτεία και την ευθύνη και το συντονισμό θεμάτων οδικής ασφάλειας και ηλεκτροφωτισμού και των συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης, τη συντήρηση των Κέντρων Υγείας κ.α.

Καθίσταται σαφές από τα προαναφερόμενα πως το αυτοδιοικητικό φορτίο για αρκετούς αντιδημάρχους θα είναι τεράστιο αφού μπορεί να είναι τιμητική η θέση τους, ωστόσο αποδεικνύεται ιδιαίτερα ευθυνοφόρα.

Δεν αποκαλύπτουν... αν και έχουν αποφασίσει

Κλειστά κρατούν τα χαρτιά τους μέχρι στιγμής τρεις δήμαρχοι των Κυκλάδων, οι οποίοι αν και έχουν λάβει τις τελικές αποφάσεις τους, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της “Κοινής Γνώμης” θα ανακοινώσουν τις επιλογές τους έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας. Πρόκειται για τον δήμαρχο Μυκόνου, Κωνσταντίνο Κουκά, ο οποίος μετά την Κυριακή θα μιλήσει επίσημα σχετικά με την πλήρωση των θέσεων των αντιδημάρχων. Ωστόσο, ασφαλές θεωρείται το όνομα του στενού συνεργάτη του Μίλτου Ατζαμόγλου, ο οποίος ήρθε πρώτος σε ψήφους. Στο ίδιο μήκος κύματος θα κινηθεί και ο δήμαρχος Ανάφης, Ιάκωβος Ρούσσος, ο οποίος αν και έχει λάβει τις οριστικές αποφάσεις του, δεν αποκαλύπτει το όνομα του αντιδημάρχου. Ανάλογη στάση με τους προαναφερθέντες δημάρχους διατηρεί και ο δήμαρχος Σερίφου Αντώνης Αντωνάκης, ο οποίος δηλώνει πως θα ανακοινώσει το όνομα του αιρετού που θα καλύψει τη θέση του αντιδημάρχου εντός του χρονικού διαστήματος των επόμενων ημερών.

Ανακοινώσεις εντός των επόμενων ημερών

Πέραν των ονομάτων που έχουν δει ήδη το φως της δημοσιότητας στους Δήμους των Κυκλάδων και τα οποία αναφέρθηκαν στο κείμενο, ωστόσο υπάρχουν νησιά στα οποία όχι μόνον δεν έχει δημοσιευθεί κάποια απόφαση επίσημη ούτε στην ιστοσελίδα της “Διαύγεια”, αλλά δεν έχει διαρρεύσει καμία πληροφορία που να μπορεί να γραφεί και να φέρει στοιχεία εγκυρότητας. Αυτά τα νησιά είναι η Αντίπαρος, η Πάρος, η Κίμωλος, η Φολέγανδρος, η Σίκινος αλλά και η Ίος, στα οποία οι θέσεις των αντιδημάρχων προφανώς θα γίνουν ευρύτερα γνωστές μετά και την πρώτη σύγκλιση των μελών των νεοεκλεγμένων δημοτικών συμβουλίων την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου.

Ετικέτες: