Ανοικτές πολιτικές συζητήσεις από τον Σύριζα Άνδρου

Η Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Άνδρου προχώρησε και φέτος στη διοργάνωση ανοιχτών συζητήσεων, προκειμένου να ενημερώσει τους πολίτες της Άνδρου για τις πολιτικές εξελίξεις, αλλά και να αναδείξει τις οδυνηρές, για τις ζωές των πολιτών, συνέπειες των κυβερνητικών πολιτικών και επιλογών.

 

Συζήτηση και με τον Ν. Συρμαλένιο

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων αυτών πραγματοποιήθηκε πολυήμερη περιοδεία του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων Νίκου Συρμαλένιου, κατά την οποία συμμετείχε στις ανοιχτές συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε Κόρθι και Γαύριο, ενώ παρευρέθηκε στην ορκωμοσία της νέας Δημοτικής Αρχής και συμμετείχε στην εκδήλωση των λογοτεχνικών βραβείων Ν. Θέμελης, έχοντας την τιμή να βραβεύσει μία εκ των διακριθέντων μαθητών. Κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε, δήλωσε σαφώς τη στήριξή του για τη συνέχιση του θεσμού. Επισκέφθηκε το Δήμο Άνδρου, το Κέντρο Υγείας Άνδρου, τα παλιά γραφεία του Παραρτήματος ΙΚΑ Άνδρου που βρίσκονταν υπό μετακόμιση λόγω της αναστολής λειτουργίας τους, το εργοστάσιο της ΣΑΡΙΖΑ, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Γυναικών Δήμου Υδρούσας Άνδρου “Η Αρχόντισσα του Αιγαίου”, ενώ φιλοξενήθηκε στο πανηγύρι των Λαμύρων και του Μέσα Βουνίου. Στις περισσότερες από τις εκδηλώσεις και συναντήσεις συνοδευόταν από τον κ. Νίκο Μανιό, γιατρό, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Από το σύνολο των επαφών που πραγματοποιήθηκαν αναδείχθηκαν τα ποικίλα προβλήματα των Ανδριωτών, η ανυπαρξία, πλέον, κρατικών υπηρεσιών στο νησί, η τραγική υποστελέχωση του Κ.Υ. σε γιατρούς και διοικητικό προσωπικό. Ο κ. Συρμαλένιος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πορεία των προσπαθειών που γίνονται από το Κληροδότημα Δημητρίου και Λιλίκας Μωραϊτη για τη δημιουργία Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στην Άνδρο.

 

"Οι συνέπειες των μνημονιακών πολιτικών"

Ο κ. Νίκος Συρμαλένιος και ο κ. Νίκος Μανιός συμμετείχαν επίσης ως ομιλητές στην ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση που διοργάνωσε η Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Άνδρου με θέμα: “Οι συνέπειες των μνημονιακών πολιτικών στη ζωή μας. Ο ασφυκτικός εναγκαλισμός των μνημονίων με την κοινωνία και την οικονομία της Άνδρου.” την Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014 στις 21:00 στο χώρο του "Cafe Niki" στην Πλατεία Καϊρη στη Χώρα Άνδρου. Στην εκδήλωση αυτή αναπτύχθηκαν από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ θέματα, όπως οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Παιδεία και το Τεκμήριο Κυριότητας στις Κυκλάδες, ενώ η συζήτηση επεκτάθηκε τόσο σε ζητήματα πολιτικής επικαιρότητας, όσο και σε τοπικά προβλήματα, όπως ενδεικτικά, τα βιομηχανικά αιολικά πάρκα και το ανδριώτικο τουριστικό προϊόν.

 

Περί Τοπικής Αυτοδιοίκησης 

Η Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Άνδρου διοργάνωσε ακόμη, ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση για την τοπική αυτοδιοίκηση Α΄και Β΄ βαθμού με θέμα: “Το αποτυχημένο Καλλικρατικό μοντέλο αυτοδιοίκησης. Οι προκλήσεις για την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και το Δήμο Άνδρου.”, την Τρίτη 02 Σεπτεμβρίου 2014 στις 21:00 στην Πλατεία Γηροκομείου της Χώρας Άνδρου. Ομιλητής ήταν ο κ. Κώστας Πουλάκης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνος για την αυτοδιοίκηση και τις δημοσκοπήσεις, ενώ την εκδήλωση τίμησαν με τις παρεμβάσεις και την παρουσία τους ο δήμαρχος Άνδρου κ. Θεοδόσης Σουσούδης, ο πρώην δήμααρχος Άνδρου κ. Γιάννης Γλυνός, ο δημοτικός σύμβουλος Άνδρου κ. Νίκος Θεολόγου, ο δημοτικός σύμβουλος Άνδρου κ. Γιάννης Καπάκης, ο Έπαρχος Άνδρου κ. Δημήτρης Λοτσάρης και η περιφερειακή σύμβουλος Νάξου με την “Νησιωτική Ανατροπή” κ. Άννα Μαυρουδή. Την εκδήλωση είχαν επίσης κληθεί να τιμήσουν με την παρουσία και τη συμμετοχή τους όλοι οι υποψήφιοι των δημοτικών και περιφερειακών κινήσεων της Άνδρου που συμμετείχαν στις εκλογές της 18ης Μαϊου 2014. Κατά την εκδήλωση οι συμμετέχοντες παρουσίασαν τις απόψεις τους για το Καλλικρατικό μοντέλο αυτοδιοίκησης, αλλά και τις εμπειρίες τους από την πρώτη θητεία εφαρμογής του. Κοινός παρονομαστής όλων των ομιλιών ήταν τα προβλήματα που έχουν προκληθεί στη λειτουργία των Δήμων και της Περιφέρειας, όπως η μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς την αντίστοιχη μεταφορά κονδυλίων, η κατά μεγάλο ποσοστό μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, κ.α. Διαπιστώθηκε επίσης από όλους τόσο η ανάγκη για δουλειά και κοινή προσπάθεια, προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια που θέτει ο Καλλικράτης, όσο και η ανάγκη να επανεξεταστεί και να ανανεωθεί το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας της αυτοδιοίκησης Α΄και Β΄ βαθμού. Ο κ. Κώστας Πουλάκης προσκάλεσε σε ενεργοποίηση όλων των επιτροπών που προβλέπονται από τον Καλλικράτη και που διευρύνουν τη δημοκρατική συμμετοχή των δημοτών, ενώ ζήτησε από όλα τα αυτοδιοικητικά στελέχη της Άνδρου να κρίνουν τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Αυτοδιοίκηση (http://syriza-aftodioikisi.blogspot.gr/2014/03/8-932014.html) και να συμμετάσχουν και εκείνοι στην ανοιχτή διαβούλευσή τους, καταθέτοντας τις θέσεις και τις εμπειρίες τους.

 

Η Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Άνδρου ευχαριστεί όλους όσους συμμετείχαν είτε με τις ομιλίες, είτε με τις παρεμβάσεις, είτε με την απλή παρουσία τους τις εκδηλώσεις της και δεσμεύεται να συνεχίσει τις προσπάθειες για διοργάνωση παρόμοιων εκδηλώσεων. Η Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Άνδρου θέλει να ευχαριστήσει για την ανταπόκριση και συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις τον κ. Νίκο Συρμαλένιο, τον κ. Νίκο Μανιό, τον κ. Κώστα Πουλάκη και την κ. Άννα Μαυρουδή και ιδιαίτερα το Δήμαρχο Άνδρου κ. Θεοδόση Σουσούδη, τον πρώην δήμαρχο κ. Γιάννη Γλυνό, το δημοτικό σύμβουλο κ. Νίκο Θεολόγου, το δημοτικό σύμβουλο κ. Γιάννη Καπάκη και τον Έπαρχο Άνδρου κ. Δημήτρη Λοτσάρη, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι, το σύνολο των αυτοδιοικητικών του νησιού, ανεξάρτητα από τις πολιτικές τους πεποιθήσεις και τα ιδεολογικά τους εφαλτήρια, συμμετείχαν σε μία εκδήλωση που επιχείρησε να βάλει τα θεμέλια για έναν ανοικτό αυτοδιοικητικό διάλογο στο νησί μας. Η Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Άνδρου θα εμμείνει στην προσπάθεια αυτή και ελπίζει, πως θα υπάρξουν και άλλες πρωτοβουλίες για τη συνέχιση του ανοιχτού διαλόγου για όλα τα κοινά μας προβλήματα. 

Η Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Άνδρου ευχαριστεί τέλος το ξενοδοχείο “Νίκη” για τη φιλοξενία στο χώρο του “Cafe Niki” καθώς και το Δήμο Άνδρου για την παραχώρηση των καθισμάτων .

Υ.Γ.: Η Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Άνδρου δεν σχολιάζει, δεν κριτικάρει και δεν ερμηνεύει τις θέσεις, τις ιδέες και τις απόψεις κανενός. Ο διάλογος κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεών που διοργανώνει δεν είναι μόνο επιθυμητός, αλλά πρωτίστως αναγκαίος για την παραγωγή όσο το δυνατό καλύτερων συμπερασμάτων, αλλά και για τον πλουραλισμό των θέσεων που ακούγονται. Για το λόγο αυτό πάντοτε, κατά το τέλος των ομιλιών, το μικρόφωνο είναι στη διάθεση όλων των παρευρισκομένων για σχόλια, παρατηρήσεις και ερωτήσεις. Επίσης, κάθε ομιλητής έχει τη δυνατότητα να παρέμβει σε οποιοδήποτε σημείο της συζήτησης κρίνει ότι, είτε παρερμηνεύονται τα λεγόμενά του, είτε θέλει να προσθέσει κάτι επιπλέον στη συζήτηση, είτε θέλει να εκφράσει κάποια απορία – ερώτηση στον συνομιλητή του. Με αυτές τις αρχές του δημοκρατικού διαλόγου διεξάγονται όλες οι συζητήσεις μας και με τις ίδιες αρχές θα συνεχίσουμε να καλούμε όλους τους Ανδριώτες για συμμετοχή στις ανοιχτές συγκεντρώσεις μας.