Δημιουργία μονάδων αφαλάτωσης στο Αιγαίο

Πνίγονται σε μια κουταλιά... νερό

Με στόχο την τη μείωση του κόστους του νερού για τις τουριστικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης, το σχέδιο για την δημιουργία εκτενούς δικτύου μονάδων αφαλάτωσης στο Αιγαίο.

Όπως προβλέπεται από το μοντέλο που προωθεί, εν μέρει, η κυβέρνηση σε συνεργασία με ορισμένες περιφέρειες των νησιών, προβλέπεται η δημιουργία ενός ενιαίου πλαισίου με σκοπό την κατασκευή και διαχείριση των μονάδων αφαλάτωσης. Τον κυρίαρχο ρόλο στο νέο σχεδιασμό της κυβέρνησης αναλαμβάνουν οι ιδιώτες. Συγκεκριμένα, για τα μεγάλα νησιά θα δημοπρατήσουν ξεχωριστά κάθε μονάδα, ενώ για τα μικρότερα προβλέπεται πως θα γίνει δημοπράτηση ανά ομάδα, για την εξασφάλιση οικονομιών κλίμακας. Συνεπαγωγικά, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη “δεν υπάρχει ενιαία στάση για το πώς θα κατασκευαστούν και θα λειτουργήσουν οι συγκεκριμένες μονάδες”.

Εγκαινιάζοντας μονάδες αφαλάτωσης

Τα σχέδια για τις μονάδες αφαλάτωσης είχαν προβληθεί και συζητηθεί και στο παρελθόν. Ωστόσο δεν εφαρμόστηκε καμία πρακτική ενέργεια εξαιτίας των τοπικών αντιδράσεων για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους. Παρόλα αυτά, όπως προκύπτει και από τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Υποδομών, κ. Χρυσοχοΐδης, “ μέσω της συγχώνευσης - συνεργασίας των δύο εταιρειών μπορεί να δημιουργηθεί μια ισχυρή κρατική επιχείρηση που θα συμβάλει στη μείωση του κόστους ύδρευσης των νησιών, αλλά και στην ποιότητα εξυπηρέτησης εκατομμυρίων τουριστών”. Γεγονός που υποδηλώνει την θετική στάση του Υπουργείου Υποδομών.

Από την πλευρά του ο κ. Μανιάτης, επισήμανε πως τον κύριο λόγο θα τον έχουν οι ιδιώτες οι οποίοι θα κατασκευάσουν, θα χρηματοδοτήσουν και θα λειτουργήσουν τις μονάδες αφαλάτωσης ενώ παράλληλα συμπληρώνει ότι στο Αιγαίο έχει τεθεί η εναρκτήριος δράση διαδικασιών με στόχο την υδροδότηση από τέτοιου είδους μονάδες, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα. Επίσημα στην Ελλάδα, λειτουργούν σαράντα κυρίως μικρές, μονάδες αφαλάτωσης και καθώς όπως κοστολογείται το κόστος ύδρευσης των νησιών με υδροφόρες, προσεγγίζει ακόμα και τα 10 – 12 ευρώ ανά κυβικό μέτρο.

Επιτυχημένη εφαρμογή (;)

Όπως συμπεριλαμβάνεται στις δηλώσεις των αρμόδιων φορέων, οι υπάρχουσες αφαλατώσεις λειτουργούν ικανοποιητικά επιτυγχάνοντας να επιλυθεί το σημαντικό πρόβλημα ύδρευσης των νησιών, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ως βασικό παράδειγμα προβάλλεται η Μήλος στην οποία λειτούργησε το 2007 η πρώτη ιδιωτική μονάδα αφαλάτωσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο ιδιώτης τιμολογεί το νερό 2,31 ευρώ ανά κυβικό μέτρο, αλλά ο δήμος Μήλου τιμολογεί τους πολίτες με μόλις 1,5 ευρώ ανά κυβικό. Την διαφορά που δημιουργείται καλείται να την πληρώσει η δημοτική αρχή.

Παρά ταύτα, σύμφωνα με τις δηλώσεις των στελεχών της περιφέρειας, επισημαίνεται πως υπάρχουν τεράστιες απώλειες νερού λόγω κακής ποιότητας του δικτύου ύδρευσης στο νησί. Από την πλευρά του, ο κ. Δαμουλάκης, ο πρόεδρος της Μήλου, τονίζει πως οι απώλειες νερού έχουν περιορισθεί αισθητά βάση των πρωτοβουλιών της δημοτικής αρχής. Την ίδια στιγμή ωστόσο καταγγέλλει πως “ Το κόλπο να αναλάβουν ιδιώτες το δίκτυο της αφαλάτωσης αποτελεί λανθασμένη πρακτική. Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να ανήκει στους εκάστοτε δήμους οι οποίοι θα εφαρμόσουν την δική τους πολιτική και όχι σε ιδιώτες που αποκομίζουν προσωπικό κέρδος”.

Ετικέτες: