Νέα αναβολή στην υπόθεση του οικονομικού σκανδάλου της Μυκόνου

“Ραντεβού” εκδίκασης το 2015

Ορίστηκε ρητή δικάσιμος στις 8 Οκτωβρίου του επόμενου έτους

Εκ νέου αναβλήθηκε η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης του οικονομικού σκανδάλου της Μυκόνου στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αιγαίου, μετά από σχετικά αιτήματα συνηγόρων υπεράσπισης τριών κατηγορουμένων, με τη σχετική χθεσινή ανακοίνωση της έδρας να ορίζει ρητή δικάσιμο στις 8 Οκτωβρίου του 2015.

Η υπόθεση όπως φαίνεται θα εισαχθεί στο δικαστήριο αφού παρέλθει ένα ακόμη έτος, με την πρόεδρο της έδρας μάλιστα, να αναφέρει κατηγορηματικά, πως δεν θα δοθεί νέα αναβολή, αφού η υπόθεση πρέπει να προχωρήσει, τονίζοντας ακόμη πως, δεν θα υπάρξει εκ νέου κλήτευση των παρευρισκομένων κατηγορουμένων και μαρτύρων, αφού η εν λόγω ημερομηνία ορίστηκε μετά από συνεννόηση του συνόλου των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων.

Αναφορικά με την εξέλιξη προέβησαν σε δηλώσεις τόσο ο πρώην δήμαρχος Μυκόνου που είχε τεθεί σε αργία, Αθανάσιος Κουσαθανάς Μέγας, όσο όμως και ο προηγούμενος δήμαρχος αυτού, Χρήστος Βερώνης.

Δεύτερη αναβολή και ορισμός ρητής δικασίμου

Συγκεκριμένα, το κατώφλι της αίθουσας του Τριμελούς Εφετείου Αιγαίου πέρασαν χθες οι κατηγορούμενοι που υπηρέτησαν στον Δήμο Μυκόνου τα προηγούμενα χρόνια, συνοδευόμενοι από τη συντριπτική πλειοψηφία των συνηγόρων τους. Ανάμεσα σε αυτούς, παρόντες ήταν πολιτικά πρόσωπα αλλά και υπάλληλοι των οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου Μυκόνου, μεταξύ των οποίων: ο Αθανάσιος Κουσαθανάς Μέγας, ο Χρήστος Βερώνης, ο Αλέξανδρος Βαμβακούρης, ο Θρασύβουλος Κοντομήτρος, ο Δημήτρης Σκαγιάς, ο Αντώνης Ρουσσάκης, ο Αντώνης Αρτέμης κ.α..

Αν και η υπόθεση ήρθε εξ αναβολής, η οποία είχε δοθεί πριν εννέα μήνες, δηλαδή αρχές Ιανουαρίου του 2014, οπότε και είχε ζητηθεί αναβολή από την πλευρά του κ. Βερώνη, ωστόσο χθες, η εκδίκαση δεν διεξήχθη τελικά, με τους τρεις συνηγόρους των Αθανάσιου Κουσαθανά Μέγα, Αλέξανδρου Βαμβακούρη και Αντώνη Αρτέμη να αιτούνται γραπτώς να δοθεί νέα παράταση, αφού για λόγους επαγγελματικούς, δεν κατέστη δυνατή η παρουσία τους στην αίθουσα του δικαστηρίου στη Σύρο.

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως, οι κκ Κουσαθανάς και Βερώνης βαρύνονται με την κατηγορία της απιστίας εις βάρος του Δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος, με τον πρώτο μάλιστα σχεδόν ένα έτος πριν την εκπνοή της προηγούμενης δημοτικής θητείας να είχε τεθεί σε αργία και τη θέση του να έλαβε έως και τις 31 Αυγούστου του 2014 η π. δημαρχεύουσα Ειρήνη Γρυπάρη.

Σημειώνεται ακόμη, πως παρόντες ήταν αρκετοί μάρτυρες ενώ στην αίθουσα βρέθηκε και ο νέος δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς.

Μετά την ανάγνωση των σχετικών αιτημάτων, ο Εισαγγελέας πρότεινε να ορισθεί νέα ημερομηνία για την υπόθεση, μετά από τον Απρίλιο, ωστόσο η πρόεδρος της έδρας, ζητώντας από τους παρευρισκόμενους συνηγόρους να συναποφασίσουν τον χρόνο, υπογράμμισε πως η ορισθείσα ρητή δικάσιμος δεν πρόκειται να συναντήσει νέα εμπόδια, καθώς η υπόθεση πρέπει οπωσδήποτε να εκδικασθεί. Μάλιστα, η ίδια σημείωσε πως δεν θα υπάρξει νέα κλήτευση των παρευρισκομένων και η δίκη, αφού ξεκινήσει, θα συνεχίσει όσες ημέρες κριθεί αναγκαίο, προκειμένου να μπει μία τελεία στη σοβαρή υπόθεση που έχει απασχολήσει το πανελλήνιο.

Αθανάσιος Κουσαθανάς Μέγας: “Θα λάμψει η αλήθεια, δεν έβλαψα τον Δήμο”

“Επιθυμία μου ήταν πάντα να γίνει άμεσα η δίκη. Μακάρι να μπορούσε να γίνει και αύριο” δήλωσε χαρακτηριστικά, αμέσως μετά την προαναφερθείσα εξέλιξη, ο πρώην δήμαρχος Μυκόνου, ο οποίος τέθηκε σε αργία έως και το τέλος της προηγούμενης θητείας, Αθανάσιος Κουσαθανάς Μέγας, προσθέτοντας πως, αυτό το αίτημά του, “αποδεικνύεται και από ένα έγγραφο που είχα αποστείλει σε ανύποπτο χρόνο το 2013 και συγκεκριμένα τον Ιούλιο του προηγούμενου έτους, με το οποίο ζήτησα την επίσπευση αυτής της δίκης”.

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος υποστήριξε ακόμη, πως από τη δική του οπτική γωνία, θεώρησε καλύτερο να υπάρξει διακοπή και όχι αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης, προκειμένου αυτή να μη χρονοτριβήσει περισσότερο. “Απόψή μου είναι ότι θα έπρεπε να γίνει διακοπή και όχι αναβολή”, δήλωσε συγκεκριμένα, εξηγώντας πως, “Η αναβολή τελικά, μας οδηγεί ένα χρόνο μετά”. “Νομίζω ότι σωστότερη άποψη ήταν η θέση του Εισαγγελέα, να αποφασισθεί ημερομηνία μετά τον Απρίλιο του 2015”, θέση με την οποία υπογράμμισε πως, “κι εγώ συμφώνησα”. “Έπρεπε να ξεκινήσει η δίκη την άνοιξη του 2015 και όχι τον Οκτώβριο. Η υπόθεση πηγαίνει πολύ πίσω κατά την άποψή μου” επανέλαβε στη συνέχεια, λέγοντας επίσης, πως, “σταθερή επιθυμία μου είναι να εκδικασθεί η δίκη το συντομότερο δυνατόν, τόσο για να λάμψει η αλήθεια, όσο και να αποδειχθεί ότι όχι μόνο δεν έβλαψα τον Δήμο, αλλά τον ωφέλησα με τις ενέργειές μου”.

Καταλήγοντας, ο κ. Κουσαθανάς δήλωσε κατηγορηματικά πως, συντάσσεται με το ύφος της προέδρου της έδρας, η οποία γνωστοποίησε προς όλους τους συνηγόρους ότι δεν θα δοθεί νέα αναβολή, αλλά η δίκη αφότου ξεκινήσει, θα διεξάγεται σε καθημερινή βάση. “Αυτά τα λόγια είναι θετικά για την εξέλιξη της υπόθεσης” ανέφερε ο ίδιος, “προκειμένου να τελειώσει η δίκη”.

Χρήστος Βερώνης: “Λογική και δίκαιη απόφαση”

Ένα πολιτικό πρόσωπο εκ των κατηγορουμένων της πολύκροτης υπόθεσης είναι και ο Χρήστος Βερώνης, ο οποίος διετέλεσε δήμαρχος Μυκόνου μία θητεία πριν την ανάληψη της θέσης από τον Αθανάσιο Κουσαθανά Μέγα. Κληθείς να προχωρήσει σε δήλωση αναφορικά με τη δεύτερη αναβολή που υπήρξε, ο κ. Βερώνης σημείωσε, “Εφόσον δεν μπορούσαν οι συνήγοροι τριών κατηγορουμένων να δώσουν το “παρών”, ορθώς εδόθη αναβολή”, καθώς όπως πρόσθεσε, “θα δοθεί το δικαίωμα να προετοιμαστούν όλοι και αφού υπήρξε κοινή ημερομηνία, δεν θα σημειωθεί νέα αναβολή”.

Όσον αφορά στη δική του πλευρά, ο Χρήστος Βερώνης δήλωσε πως, “Ο δικός μου συνήγορος ήταν στο δικαστήριο και ήμουν έτοιμος για την υπόθεση”, ωστόσο, “με δεδομένο ότι το δικαστήριο ζήτησε να συνταυτιστούμε στην ημερομηνία, κρίνω πως η απόφαση προέκυψε λογικά και ήταν δίκαιη”.