Διαφορετικές προσεγγίσεις της ανακύκλωσης σε τρία νησιά των Κυκλάδων

Με άλλο βήμα προς την ανακύκλωση

Την στιγμή που η υιοθέτηση της ανακύκλωσης έχει επανειλημμένως επισημανθεί από τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, στα νησιά των Κυκλάδων η προσπάθεια βρίσκεται ακόμα σε χαμηλά επίπεδα, ενώ αναγκαία πρωτίστως θεωρείται η ενημέρωση των πολιτών.

Η ανακύκλωση ως η πλέον ενδεδειγμένη λύση αντιμετώπισης του προβλήματος των απορριμμάτων και ως στοιχειώδης ενέργεια περιβαλλοντικής προστασίας, δεν δείχνει σημάδια προόδου στην εφαρμογή της, γεγονός που σε πολλές των περιπτώσεων την ευθύνη φέρουν οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και η στάση αδιαφορίας που μέχρι σήμερα έχουν επιδείξει.

Πρόκειται για θέμα που το συνοδεύουν ποικίλες ενέργειες, αντιδράσεις και τακτικές, χωρίς μέχρι στιγμής στο σύνολο των νησιών, να έχει προκύψει ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Με πρώτιστη την απουσία σχετικής ενημέρωσης και καλλιέργειας της λογικής της ανακύκλωσης στους πολίτες, εκ μέρους των διοικούντων είτε έχει χρησιμοποιηθεί για ψηφοθηρικούς λόγους, σε πολλές περιπτώσεις υπήρξε μία τελείως επιφανειακή αντιμετώπιση, ενώ σε άλλες πάλι υπήρξε πηγή άδηλων πόρων αναλόγως των συμφωνιών που αφορούσαν στην ανάληψη του έργου από συγκεκριμένους εργολάβους.

Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις όπου είτε γίνονται, έστω και καθυστερημένα, τα πρώτα βήματα εισαγωγής της κουλτούρας της ανακύκλωσης στην καθημερινότητα των πολιτών, είτε σε παγιωμένες καταστάσεις θετικής έκβασης της προσπάθειας, επιχειρείται η οικονομική ωφέλεια του Δήμου.

Οι έριδες της Μήλου

Ένταση καταγράφηκε τις τελευταίες ημέρες μεταξύ των δημοτικών «στρατοπέδων» στον Δήμο της Μήλου, όπου η ακολουθούμενη τακτική του Δημάρχου Γ. Δαμουλάκη, στο θέμα της ανακύκλωσης, αποτέλεσε αντικείμενο οξύτατης κριτικής από τον συνδυασμό της Ριζοσπαστικής Συσπείρωσης για τη Μήλο.

Σύμφωνα με τα όσα καταμαρτυρούν στον Δήμαρχο, η προμήθεια των κάδων της ανακύκλωσης, που έκαναν την εμφάνιση τους στο νησί κατά την προεκλογική περίοδο, έγινε «για ευνόητους λόγους», ενώ η απουσία, στην πράξη, της ανακύκλωσης από τον Δήμο οφείλεται όπως σημειώνεται στην έλλειψη της όποιας σοβαρής οργάνωσης, στόχων και στρατηγικής εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής.

Μεταξύ των όσων αναφέρονται κατά των δημοτικών ενεργειών ή της έλλειψης τους, περιλαμβάνονται και τα στοιχεία που αποδεικνύουν την απουσία της ανακύκλωσης στο νησί, καθώς δεν έχει γίνει η χωροθέτηση ενός Τοπικού Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, ο οποίος για να αδειοδοτηθεί απαιτείται Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε), η οποία και θα εντόπιζε το υπάρχων πρόβλημα γειτνίασης με το αεροδρόμιο, όπου επιχειρήθηκε να γίνει η συγκέντρωση των ανακυκλώσιμων, προκαλώντας δυσλειτουργία στο αεροδρόμιο.

Κύριο σημείο που απαιτεί άμεσες ενέργειες, πέραν της ενημέρωσης και διαπαιδαγώγησης των πολιτών στην ιδέα της ανακύκλωσης, αποτελεί η ολοκληρωμένη και μεθοδική οργάνωση του εγχειρήματος, με την ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων για την σοβαρή αντιμετώπιση του θέματος.

Η νέα αρχή της Μυκόνου

Την άλλη οπτική της πρακτικής της ανακύκλωσης υιοθέτησε ο Δήμος Μυκόνου, αποφασίζοντας να συμπράξει με την Ελληνική Εταιρία Ανακύκλωσης Απορριμμάτων και τον αστικό συνεταιρισμό «Μοίκονος», που τάσσεται υπέρ της κοινωνικής διαχείρισης των απορριμμάτων, μέσω της ενεργοποίησης των πολιτών, οι οποίοι θα ακολουθήσουν τις ευρωπαϊκές πρακτικές κάνοντας την διαλογή στην πηγή.

Η συμφωνία της τριμερούς αυτής σύμβασης, δικαιώνει το έργο του κοινωνικού συνεταιρισμού «Μοίκονος» στο θέμα και ανοίγει τον δρόμο για μία ουσιαστική και σύγχρονη διαδικασία ανακύκλωσης, με πολλαπλά οφέλη.

Ήδη οι εκατοντάδες τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών που συγκεντρώθηκαν και απέφεραν τα πρώτα έσοδα στον κοινωνικό συνεταιρισμό, μέσα στον μόλις ένα χρόνο δραστηριοποίησης του, δείχνουν ότι το εγχείρημα έχει μέλλον, αρκεί να συνοδευτεί από την ενεργή συμμετοχή του Δήμου, αλλά πρωτίστως από τις απαιτούμενες ενέργειες ευαισθητοποίησης των πολιτών του νησιού.

Η λειτουργούσα ανακύκλωση στη Μύκονο, με την ανάληψη του έργου από ιδιώτη εργολάβο, ήταν από τα σημεία εκείνα που θίχτηκαν κατά τη συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό συμβούλιο, ενώ εκ μέρους του νέου Δημάρχου, Κ. Κουκά, εκφράστηκε το ενδιαφέρον και η προθυμία συνεργασίας, προκειμένου να αποδώσει τα μέγιστα το εγχείρημα και κυρίως να υπάρξει περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των κατοίκων του νησιού και ενδυνάμωση του κοινωνικού έργου του «Μοίκονος».

Προς ωφέλεια της Σύρου

Η Σύρος, που συγκαταλέγεται στις περιοχές της χώρας που λειτουργούν ως «παράδειγμα» στην εφαρμογή της ανακύκλωσης, αντιμετώπισε το τελευταίο διάστημα πληθώρα προβλημάτων, που κλόνισαν πρόσκαιρα το ενδιαφέρον συμμετοχής των κατοίκων της στη διαδικασία της ανακύκλωσης.

Το τοπίο σταδιακά πρόκειται να αλλάξει, μετά την πρόθεση της νέας Δημοτικής Αρχής να περάσει η εκμετάλλευση της ανακύκλωσης στον Δήμο, με τις ωφέλειες που αυτή η κίνηση συνεπάγεται.

Μέχρι το τέλος του χρόνου και βάσει της υπάρχουσας σύμβασης, η ανακύκλωση θα παραμείνει υπ’ ευθύνη του εργολάβου, όμως ταυτόχρονα θα δοθεί το χρονικό περιθώριο ώστε να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες ενέργειες από την πλευρά του Δήμου, προκειμένου να αναλάβουν πλέον οι υπηρεσίες του τη διαχείριση της ανακύκλωσης.

Ήδη εντός του Οκτωβρίου αναμένεται η έκδοση της αδειοδότησης περιβαλλοντικών όρων για δημιουργία σταθμού μεταφόρτωσης ανακυκλώσιμων υλικών στον ΧΥΤΑ, ενώ έχει ήδη γίνει στον προϋπολογισμό του Δήμου, τροποποίηση ενταγμένων δράσεων, προκειμένου να εξασφαλιστούν τα απαιτούμενα κονδύλια ολοκλήρωσης του έργου.

Το οικονομικό όφελος του Δήμου θα είναι συγκεκριμένο από την ενέργεια αυτή και θα προκύπτει όχι μόνο από αυτό καθ’ εαυτό το κέρδος που τα ανακυκλώσιμα αποφέρουν, αλλά και από το κόστος του εξωτερικού εργολάβου που επωμιζόταν ο Δήμος.

Ετικέτες: