Ν. Συρμαλένιος: "Τα βιομηχανικά αιολικά πάρκα καταστρέφουν τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη"

Στο χαιρετισμό του στην Ημερίδα που διοργάνωσε το Σάββατο 25/10 ο πολιτιστικός σύλλογος της Πάρου Αρχίλοχος με θέμα " Η βιομηχανική αιολική ενέργεια και οι επιπτώσεις της στην Πάρο", ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, αφού τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχει η εκδήλωση και εξήρε τις εισηγήσεις των έγκριτων εισηγητών, είπε μεταξύ άλλων:

«...Το πραγματικό θέμα που συζητάμε είναι, για ποιά ανάπτυξη στο νησιωτικό χώρο συζητάμε, ανάπτυξη από ποιούς για ποιούς.

Είναι σαφές και αυτό υποστηρίξαμε και στην Επίκαιρη Ερώτηση που αναπτύξαμε στη βουλή το χειμώνα του 2014, ότι είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με τα μεγάλα βιομηχανικά αιολικά πάρκα που καταστρέφουν το περιβάλλον,  το τοπίο, καταστρέφουν δηλαδή τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιωτικού χώρου, το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά, άρα και τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. Και είναι σκανδαλώδες μια κυβέρνηση, ενάντια στη θέληση των Δήμων, της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης - τουλάχιστον της προηγούμενης - και των τοπικών κοινωνιών, να αποφασίζει την εγκατάσταση των μεγάλων αιολικών πάρκων, μόνο και μόνο για να εγγράψει στους δείκτες της το στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι το 2020.

Εμείς πιστεύουμε και το ανέδειξαν και οι άλλοι εισηγητές, ότι μια τέτοια επένδυση θα έχει μόνο οφέλη στον επενδυτή και μηδαμινό όφελος στην τοπική κοινωνία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην κύρωση της απόφασης του επενδυτικού σχεδίου για το Αιολικό Πάρκο Γούρλες Α.Ε. στην Πάρο και την υπαγωγή του στο Ν. 3908/2011 για τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια, από το συνολικό κόστος των 52,7 εκατ. ευρώ, τα 7,7 εκατ., δηλαδή το 14, 2 % θα προέλθει από επιχορήγηση και φοροαπαλλαγές, τα 32,07 εκατ. (60,78 %) από χαμηλού κόστους μεσομακροπρόθεσμο δανεισμό και μόνο τα 13,1 εκατ. (25 %), θα είναι η ίδια συμμετοχή, ενώ το επενδυτικό σχέδιο δύναται να χρηματοδοτηθεί και από το ΕΣΠΑ. Το καταπληκτικό είναι ότι όλη αυτή η επένδυση θα δημιουργήσει μία (1) και μόνο θέση εργασίας και μάλιστα κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ.

Κλείνοντας θέλω να διαβεβαιώσω για άλλη μια φορά ότι θα σταθούμε συμπαραστάτες και δίπλα στους αγώνες των τοπικών κοινωνιών ενάντια στην εγκατάσταση αυτών των μεγάλων βιομηχανικών αιολικών πάρκων, που δεν έχουν καμιά σχέση με τη βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών μας.»