«Πακέτο» θεμάτων από την Λαϊκή Συσπείρωση Σερίφου στο δημοτικό συμβούλιο

Επί τάπητος τα προβλήματα

Τα χρονίζοντα προβλήματα στο νησί, έθιξε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, η Λαϊκή Συσπείρωση Σερίφου, ζητώντας από την δημοτική αρχή άμεσες ενέργειες για την αντιμετώπισή τους.

Έχοντας ως σημείο αναφοράς, όπως επεσήμαναν οι ίδιοι, την αξιοποίηση της αυξημένης δύναμης σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, την οποία παρείχαν στην παράταξη οι πολίτες της Σερίφου στις πρόσφατες Δημοτικές εκλογές, οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, πήραν την πρωτοβουλία να θέσουν στην δημοτική αρχή του απόντος από το δημοτικό συμβούλιο, λόγω υποχρεώσεων στην Αθήνα, κ. Αντώνη Αντωνάκη, τα κυριότερα θέματα, τα οποία απασχολούν το σύνολο των κατοίκων.

Κακοδιαχείρηση του ΧΥΤΑ

Πρώτο και σημαντικότερο θέμα, ήταν η κατάσταση του ΧΥΤΑ της Σερίφου, στην οποία, όπως επισημαίνεται, «επί οκτώ μήνες (Φεβρουάριος-Αύγουστος 2014) τα απορριμματοφόρα του Δήμου άδειαζαν, με εντολή της Δημοτικής αρχής, το σύνολο των απορριμμάτων που συνέλεγαν (σίδερα, ξύλα, πλαστικά, γυαλιά, χαρτιά, ηλεκτρολογικά, λάστιχα, κ.λ.π.) χωρίς κανέναν στοιχειώδη διαχωρισμό, προκαλώντας περιβαλλοντική επιβάρυνση και βάζοντας σε κίνδυνο πυρκαγιάς τον ΧΥΤΑ, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς, μήνες οι οποίοι είναι και οι μήνες αιχμής».

Σύμφωνα με την Λ.Σ., αυτό έγινε διότι, η σύμβαση που υπήρχε με τον εργολάβο έληξε τον Φεβρουάριο του 2014 και «ο δήμαρχος και οι 8 Σύμβουλοι της πλειοψηφίας δεν φρόντισαν να υπογράψουν νέα Σύμβαση με εργολάβο για την λειτουργία και διαχείριση των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ, αφού ο Δήμος δεν διαθέτει, ούτε διεκδικεί, το αναγκαίο προσωπικό».

Στο δημοτικό συμβούλιο της 29ης Δεκεμβρίου, προτάθηκε από την μειοψηφία «να γίνει έλεγχος από αρμόδιες αρχές, ώστε να υπολογιστεί η ζημιά που έχει προκληθεί και να καταλογισθεί στον Δήμαρχο ή σε όποιον άλλο έχει ευθύνη».

Στην παραπάνω πρόταση για καταλογισμό ευθυνών οι οκτώ δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας τάχθηκαν αντίθετα, κρίνοντας, πως οι μέχρι τώρα ενέργειες ήταν οι καταλληλότερες για την περίπτωση του ΧΥΤΑ, στάση, η οποία προκάλεσε την αντίδραση των συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης, οι οποίοι σε Δελτίο Τύπου ανέφεραν, πως αποκαλύπτει «για ακόμα μια φορά την ανεπάρκειά τους, την έλλειψη υπευθυνότητας και σοβαρότητας, ψηφίζοντας ότι τους “σερβίρει” ο Δήμαρχος, αφήνοντας ένα ακόμα έργο ζωτικής σημασίας στην “τύχη του”».

Όσον αφορά στον τομέα της ανακύκλωσης, η αντιπολίτευση υπογράμμισε, πως ενώ έχει ληφθεί απόφαση από το 2011 για συνεργασία του δήμου με την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), ακόμη δεν έχει υπογραφεί σύμβαση. Στο θέμα αυτό, σύμφωνα με το κείμενο του Δελτίου Τύπου της παράταξης, η δημοτική αρχή δεσμεύτηκε να υπογράψει άμεσα, προκειμένου να μειωθούν τα απορρίμματα, τα οποία θα οδηγούνται στο ΧΥΤΑ, ενώ παράλληλα να απομακρύνονται από το νησί δεκάδες τόνοι ανακυκλώσιμων κάθε χρόνο.

«Εγκατάλειψη» των υποδομών ύδρευσης

Το δεύτερο μείζον ζήτημα, το οποίο βρισκόταν εντός του «πακέτου» θεμάτων της μειοψηφίας, υπήρξε η κατάσταση των υποδομών ύδρευσης του νησιού, για τις οποίες η Λαϊκή Συσπείρωση κατήγγειλε την εγκατάλειψή τους από την δημοτική αρχή.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, «τα αντλιοστάσια μένουν ασυντήρητα και λειτουργούν ανεξέλεγκτα, με τεράστιες ποσότητες νερού να πετιούνται κυριολεκτικά και εκατοντάδες KW/h ρεύματος κάθε μήνα να καταναλώνονται άσκοπα σε βάρος της τσέπης του λαού της Σερίφου». Επιπλέον, «οι δεξαμενές μένουν ακαθάριστες, οι βλάβες δεν επανορθώνονται, αφού και στην ύδρευση, ο δήμαρχος και οι 8 δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας ”φρόντισαν” να μην υπογράψουν σύμβαση, με αποτέλεσμα το νησί να είναι χωρίς υδραυλικό την κρίσιμη περίοδο του καλοκαιριού».

Για τους παραπάνω λόγους, ζητήθηκε από την δημοτική αρχή να ληφθούν μέτρα συντήρησης και εύρυθμης λειτουργίας των εγκαταστάσεων της ύδρευσης, καθώς επίσης και η αντιμετώπιση των προβλημάτων, ώστε να σταματήσουν οι σπατάλες, σε νερό και ρεύμα, έξοδα, τα οποία καταλήγουν να επιβαρύνουν τους πολίτες.

Σχολικά κτίρια, διάνοιξη δρόμου και ΦΠΑ

Σε διαβούλευση, τέθηκαν και οι κτιριοδομικές ελλείψεις και ανάγκες στα σχολικά συγκροτήματα του νησιού, οι οποίες διαπιστώθηκαν, έπειτα από επισκέψεις, που πραγματοποίησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της αντιπολίτευσης, «είναι ενδεικτικό ότι την επόμενη μέρα από την κατάθεση της αίτησης για συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος έστειλε επιστολή στις διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με ορισμένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία του νησιού».

Παράλληλα, εξετάστηκε και το ζήτημα της αδειοδότησης της σχολικής καντίνας, καθώς έπειτα από ενημέρωση των γονέων, διαπιστώθηκε, πως λειτουργεί χωρίς άδεια.

Κατά τη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, η δημοτική αρχή δεσμεύτηκε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των σχολικών συγκροτημάτων, ενώ δήλωσε ότι η άδεια της καντίνας είναι έτοιμη και σε λίγες μέρες θα είναι στα χέρια της υπεύθυνης λειτουργίας της.

Ακόμη ένα θέμα που τέθηκε στην δημοτική αρχή είναι η διάνοιξη δρόμου προς το ξωκλήσι του Άη Γιάννη στο Λάκο. Όπως υπογραμμίζεται, «από τον Γενάρη του 2013 οι κτητόροι του Αη Γιάννη είχαν προσφερθεί να χρηματοδοτήσουν τη διάνοιξη δρόμου προς το συγκεκριμένο ξωκλήσι και ο Δήμος να αναλάβει της διαδικασίες αδειοδότησής του. Το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε ομόφωνη απόφαση, αλλά ο Δήμαρχος, αν και πέρασαν 2 χρόνια δεν έκανε τίποτα για να εκτελέσει την απόφαση. Η Λαϊκή Συσπείρωση που έφερε το θέμα στο συμβούλιο, ζήτησε να παραπεμφθεί ο Δήμαρχος για παράβαση καθήκοντος, αλλά και πάλι οι 8 Δημ.Σύμβουλοι της πλειοψηφίας τον “αθώωσαν”».

Παρ’όλα αυτά, έπειτα από την συζήτηση, η δημοτική αρχή δεσμεύτηκε να εισάγει το θέμα εντός του Τεχνικού Προγράμματος του δήμου για το 2015 με αναμόρφωση.

Τέλος, ως έκτακτο θέμα, η Λαϊκή Συσπείρωση έθεσε το θέμα της κατάργησης του μειωμένου Φ.Π.Α. στα νησιά, για το οποίο λήφθηκε ομόφωνη απόφαση για ενέργειες διατήρησής του.

Σε γενικότερο πολιτικό ύφος και κλίμα κυμάνθηκε η απάντηση του δημάρχου, κ. Αντωνάκη, σε όσα του καταλογίζουν οι δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας, με απολογισμό του μέχρι τώρα έργου της δημοτικής αρχής, καθώς και ευχές για το νέο έτος. Την πλήρη απάντηση του δημάρχου, μπορείτε να δείτε εδώ

Ετικέτες: